Tomi Palsan kuvalehti: Synkän vuoden valonpilkahduksia

Esiintyvien taitelijoiden ja heidän ympärillään työskentelevien kannalta käynnissä oleva aika on ollut todella tuhoisaa. Valonpilkahduksia kuitenkin on!

Tomi Palsan kuvalehti: Synkän vuoden valonpilkahduksia | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Keikkojen määrän ollessa todella pieni, on melko yllättävää,että forssalaislähtöinen valokuvaaja Tomi Palsa onnistui taltioimaan taakse jääneen vuoden aikana jopa 60 keikkaa. Nyt omakustanteena ilmestynyt Tomi Palsan kuvalehti: 2020 kuvina sisältää kuvan jokaiselta keikalta, jossa valokuvaaja kameroineen oli paikalla.

Palsan kuvien kohteena on totuttu näkemään pääasiassa esiintyviä artisteja, mutta kuvalehti avaa myös kuvien ja viihdyttävästi kirjoitettujen tarinoiden myötä turistina kiertävän ihmisen näkemyksiä ja kokemuksia tämän matkoilta. Tomin kirjailtu ja kuvallinen kerronta vie meidät ajalta ennen maailmanloppua striimaus- ja tv-kulissien äärelle, yleisölle suljettujen ovien taakse, nopeasti ohikiitävän suloisen suven kautta aina potretteihin. Tarinat avaavat Palsalle outoja tilanteita, joissa hänen seuranaan on ollut esiintyvien artistien lisäksi vain tuotantoväki.

Vaikka kirja nostaa esiin pääasiassa menneen vuoden positiivisia pilkahduksia, nousee Palsan kriittinen tarkastelu kuvattavien kohteiden esiintymisistä lyhyissä analyyseissä sopivasti esiin, ettei lehti ole täytetty pelkästään musiikin kärkikaartin päänsilittelyllä. Muutama keikka saa erityisen paljon palstamääräisesti tilaa (virolainen Puuluup ja Samuli Putron 50-vuotiskonsertti) ja kuvat saavat mukavasti tarinaa taustalleen. Näiltä keikoilta lehden välistä löytyy myös kaksipuolinen juliste.

Kuvalehti on helppolukuinen, hyvähenkinen ja viihdyttävä laatuilmestys, josta välittyy tekijänsä rakkaus musiikkia ja keikkoja kohtaan. Kuvalehti on uniikki teos, jolle on vaikealöytää verrokkia tällä aikakaudella. Nykyisin kun ihmiset pääasiassa taitavat kuluttaa viihteensä älylaitteiden kautta.

Kuvat ovat pitkälti sen kaltaisia, joita Palsalta on aiemminkin totuttu näkemään. Kuitenkin poikkeusolot ovat antaneet paitsi rajoitteita valokuvaajalle, niin myös ajaneet hänet hakemaan uusia perspektiivejä ja kuvakulmia, jollaisia emme ole tottuneet näkemään hänen ottamissaan otoksissa.

Tomi Palsan kuvalehti.

Lehteä lukiessa on mukava soittaa taustalla kuvien kohteiden levytettyä materiaalia ja sen myötä lukijalle saattaa avautua musiikillisesti uusia ja mielenkiintoisia artisteja.

Palsalta ilmestyi tuomion vuonna 2020 myös kirja Valitut Palsat 2009-2019, joten valokuvaajan tuotteliaisuus on aikaan nähden kiitettävällä tasolla. Palsan mukaan 2021 kuvalehteä varten kamera on alkanut tekemään jo työtään.

Kuvalehteä voi tilata suoraan taiteilijalta itseltään: tomi.palsa@gmail.com

Teksti: Matti Paavilainen, kuva: Tomi Palsa

Aiheeseen liittyviä juttuja