Tee lukumatkoja ja osallistu lukuhaasteeseen

Kun korona-aikana ei voi matkustaa, kannattaa tehdä lukumatkoja eri maisemiin, kulttuureihin tai eri aikakausiin. Tätä suosittelee kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen Jokioisten kirjastosta.

Tee lukumatkoja ja osallistu lukuhaasteeseen | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Pauliina Hartikainen sanoo, että kirjojen lisäksi kirjastosta voi lainata lehtiä, videoita, lauta- ja konsolipelejä.

Lukumatkalla voi haastaa itsensä vaikkapa lukuhaasteella, jolloin tulee tartuttua sellaisiinkin kirjoihin, joita ei ehkä muuten lukisi.

Monet kirjastot tarjoavat asiakkailleen erilaisia lukuhaasteita ja –kampanjoita. Louna-kirjastoissa (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä) ensimmäinen yhteinen lukuhaaste alkoi vuoden alussa.

Kyseessä on vuoden mittainen yhteinen lukumatka, joka kannustaa monenlaisen kirjallisuuden pariin. Haasteessa on 12 kohtaa, joihin luetaan eri kirjoja, esimerkiksi poikkeuksellisista ajoista, tehdasmiljööstä, luonnosta, junalla matkustamisesta ja kaukokaiupuusta tai koti-ikävästä.

Haastelomakkeen ja ohjeet saa Louna-kirjastoista ja yhteisestä verkkokirjastosta (louna.finna.fi). Haasteeseen osallistuvien kesken arvotaan kirjoja.

Tee lukumatkoja ja osallistu lukuhaasteeseen | Kulttuuri | Kotiseutulainen
Jokioisten kunta on muiden Louna-kirjastojen kanssa yhteisessä lukuhaasteessa. missä innostetaan lukemaan erilaisia kirjoja.

Kokoontumiset ovat tauolla

Korona-aikana kirjastoasiointiin on tulut rajoituksia. Kokoontumiset kirjastossa ovat olleet tauolla, koululaisryhmiä ei ole otettu vastaan eikä lukupiirejä tai satutunteja ole pidetty. Toistaiseksi Jokioisten kirjastossa on kuitenkin mahdollista asioida pikaisesti.

Hartikainen on havainnut, että kirjastossa kävijät seuraavat hyvin kirjallisuutta ja osaavat varata ja lainata uutuuksia. Osa asiakkaista on korona-aikana lainannut kerralla enemmän kirjoja, sillä lainojen uusiminen tarvittaessa on helppoa.

Viimeisen vuoden aikana myös kirjaston tarjoamat, kirjastokortilla ja PIN-koodilla kainattavat e-aineistot ovat tulleet asiakkaille tutuimmiksi, sillä niitä voi lainata kotoa käsin.

Koronasta huolimatta koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa tehdään aktiivisesti lukemaan innostamisen työtä.

Hartikainen korostaa kuitenkin kodin merkitystä, jotta lapset ja nuoret innostuvat lukemisesta eivätkä vietä suurinta osaa aikaansa älypuhelimien kanssa.

− Iltasadun lukeminen lapselle on lahja ja sitä kannattaa suosia. Sekin innostaa kirjojen pariin, jos kotona on kirjahyllyssä erilaisia kirjoja ja näytetään lukemisen mallia.

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja