MetsäAnna lähiluontokohteessa: Ypäjällä hienoja nuotioretkipaikkoja

Ypäjästä tulee mieleen luonnollisesti heti hevoset, Hevosopiston alue ja kulttuuriympäristöllisesti merkittävä Loimijoen viljelylaakso. Peltojen lisäksi Ypäjältä löytyy metsäisiä kalliosydämisiä moreeniselänteitä ja muutamia harjujaksoja. Varsinaisia luontopolkuja ei juuri ole, mutta tutustutaanpa mitä kaikkea Ypäjä tarjoaa luontoretkeilijälle.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Ypäjällä hienoja nuotioretkipaikkoja | Luonto | Kotiseutulainen

Ypäjän pohjoisosissa on iso Vahteriston ja Kolin/Kartanonkylän metsäalue. Metsäautoteiden verkosto ja Hevosopiston hevosvaellusreitit toimivat hyvinä kulkuväylinä jalan ja joiltain osin myös maastopyörillä liikuttaessa. Alueelta löytyvät Ypäjän kunnan kaikille avoimet Kolin kota ja Talastupa. Talastuvalle kulkee noin 10 kilometrin pituinen ulkoilureitti. Talviaikaan niin Kolin kodalle kuin Talastuvalle pääsee Pertunkaaren urheilukeskuksesta lähtevää latua pitkin. Kolin kota sijaitsee aivan Kartanonkyläntien päässä kääntöpaikan läheisyydessä, mutta tien loppuosuus on merkitty liikennemerkilläyksityiseksi metsätieksi.Ajonkerrotaan olevan sallittu vain tieosakkaille. 

Kolin kodalla olimme viimeksi joulun välipäivinä. Kuljimme maastossa lenkin merkittyjä reittejä ja metsäautotiepätkiä yhdistellen. Hevosvaellusreittien ylläpito lienee jäänyt vähälle, sillä kulkemamme osuus oli kasvanut umpeen, mitä oksiin tulee. Kota oli hyvässä kunnossa ja siisti. Sattuipa muitakin käyttäjiä paikalle samoille tulille. Kodalta löytyy myös pieni puuvaja ja ulkokäymälä. 

Pikkuväen kanssa

Pertunkaaren ulkoiluradalta löytyy Tolmin laavu, joka on sopivalla etäisyydellä pikkuväen kanssa liikuttaessa. Kulku sulan maan aikaan on pururataa pitkin, ja perille löytää opasteiden avulla. Ypäjän kirkonkylän lähellä pääsee lisäksi Rautarinteeseen Kurjen laavulle viettämään nuotiohetkeä. Laavulta on näkymä jokilaaksomaisemaan ja Kurjensillalle. Paikka on seudun parhaimmistoa pulkkamäkenä. Sinne kannattaa mennä seuraavaksi vaikkapa tulva-aikaan, jolloin joki levenee huomattavasti normaaliuomaansa nähden.

Nokipannukahvilla

Viimeisenä, mutta omana suosikkinani esittelen Ypäjänkylässä Katinhännässä sijaitsevan Latupirtin. Latupirtti on vuonna 1966 rakennettu Loimaan ladun taukotupa. Paikalle pääsee reilun 3 kilometrin mittaista nauhoin merkittyä polkua pitkin Loimaalta Äijälän ladolta (Äijäläntie 133). Polku kulkee yksityisten metsänomistajien mailla ja myös maastopyöräilijät käyttävät samaa reittiä.  Nopeammin paikalle pääsee ajamalla Ypäjänkylästä Rantalantien parkkipaikalle (Rantalantie 190) ja kulkemalla lopun matkaa pirtille jalan metsätietä pitkin. Ensikertalaisille löytyy matkan varrelta muutama opaste parkkipaikalta perille.

Latupirtti sijaitsee kallioisella alueella mäntyvaltaisessa metsikössä. Latupirtti ja kota on avoin kaikille retkeilijöille. Molemmissa voi myös yöpyä. Pirtissä sijaitsee Latukirja, johon on kiva käydä merkitsemässä käyntinsä. Uutta tekniikkaa edustaa QR-koodilla toimiva sähköinen vieraskirja. Nuotiopuutarpeet ja ulkokäymälä kuuluvat varusteluun. Kodassa voi keitellä nokipannukahvit isommallekin porukalle, kunhan tuo veden ja kahvijauheen tullessaan. 

Kodalta voi tehdä puolentoista kilometrin mittaisen ympyrälenkin Pikkuriutta-nimiselle kalliolle. Sieltä löytyy hauska Loimaan Ladun peltilaatikko sisällään vieraskirja. Talviaikaan kalliolta voi laskea vaikka mäkeä. Kesäaikaan hurjimmat pyöräilijät ajavat kallion yli mennen tullen. Latupirtille järjestetään Loimaan ladun toimesta perhepatikointi 1-2 kertaa vuodessa. Omatoimiretkeilijöiden käyntejä Latupirtille tulee arviolta 600 vuodessa, kertoo Loimaan Ladun puheenjohtaja Juha Vuorinen. Usein siellä onkin porukkaa, kun paikalle pääsee, mutta kota on iso ja joukkoon mahtuu. 

Latupirtillä käydessään kannattaa käydä myös pirtin takaisella kalliolla samoilemassa. Sieltä löytyvät kalliosta erikoisuutena kolmiomittaustornin kiinnityspulttaukset muistona tornista. Puisilla kehikkomaisilla kolmiomittaustorneilla on aikoinaan peruskartoitettu Suomen maaperä ennen satelliitteja. Torneja käytettiin Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen mittauksia varten ja sodan aikana ilmavalvontaan. Kallion lisäksi voi Latupirtiltä kulkea pohjoista reittiä Rongansuolle.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Ypäjällä hienoja nuotioretkipaikkoja | Luonto | Kotiseutulainen

Makkarat mukaan

Ypäjä on siis oivallinen kohde luonnossa liikkujalle, kunhan malttaa tutustua tarjontaan. Vinkkinä Ypäjällä retkeileville, jos haluaa paistaa nuotiolla hevoslenkkiä, niin sitä saa kirkonkylältä Murskan paratiisin kahvilasta. Kivaa retkeä Lounais-Hämeen länsikolkkaan! 

MetsäAnna, lähiluontokohteiden ja lähimatkailun puolesta

Aiheeseen liittyviä juttuja