Yhteisöllistä asumista kaavaillaan Loimaalle

Loimaalle suunnitellaan uudentyyppistä yhteisöllistä pientaloasumista. Hankkeen takana on rakennusinsinööri Teuvo Kauppi, joka suunnittelee kuuden omakotitalon rakentamista Hulmin alueelle.

Yhteisöllistä asumista kaavaillaan Loimaalle | Rakentaminen | Kotiseutulainen

− Tällainen uusi konsepti on otettu hyvin vastaan  isommissa kaupungeissa.  Haluan tuoda Loimaalle uutta ja työllistää loimaalaisia rakentajia, Kauppi miettii.

Hän pohti ideaansa kolme, neljä kuukautta ennen kuin lähti viemään ideaansa eteenpäin viime vuoden loppupuolella.

Rakennustoimisto Teuvo Kauppi Oy on rakennuttaja, joka vastaa myös talojen myynnistä.

Lähelle Ateljee Hulmia 3 300 neliön suuruiselle tontille  kaavaillaan  kolmea asuinpinta-alaltaan  49 neliön ja kolmea 68 neliön yksikerroksista omakotitaloa.

− Alustavia kyselyjä on jo tullut, vaikka markkinointi on vasta alussa.  Sitten kun kahdesta talosta on tehty kaupat, rakentaminen alkaa.

Alue on tasaista peltomaisemaa ja vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja palveluista.

Kaupin mukaan pienomakotitalot sopivat niin ensiasunnoiksi nuorille pareille kuin vanhemmille, jotka lopettavat tilanpidon, mutta haluavat edelleen asua omakotitalossa.

Yhteisöllistä asumista kaavaillaan Loimaalle | Rakentaminen | Kotiseutulainen
Teuvo Kauppi sanoo muualla otetun hyvin vastaan yhteisöllisen pientaloasumisen.

Hanke työllistää lähes 20 paikallista osaajaa

Talot ovat puuverhoiltuja.  Sisätilaratkaisuihin ja pintamateriaaleihin asukas voi vaikuttaa. Mitään lopullista ei ole vielä kiveen hakattu. Arkkitehti Kalle Rautavuori toimii hankkeessa pääsuunnittelijana.

 Talot liitetään kaukolämpöverkkoon. Jokainen talon omistaja saa oman hallinta-alueen, minkä lisäksi on yhteiskäyttöalue. Lähtökohtaisesti talon omistaja tekee omat pihatyötä, mutta yhteiskäyttöalueiden pihatyöt ulkoistetaan niin kesällä kuin syksyllä ja talvella.

Asumismuodossa korostuu yhteisöllisyys muun muassa grillikatoksen ja leikkialueen kautta.

− Vaivattomuus, taloudellisuus, ekologisuus ovat yhteisöllisyyden lisäksi tärkeää. Hanke toteutetaan avaimet käteen periaatteella.

Kauppi toivoo, että uudenlainen asumismuoto otettaisiin Loimaalla vastaan. Kaikkineen hanke työllistäisi lähes 20 paikallista eri alan  ammattilaista.

− Haluan tuoda Loimaalle jotain uutta sekä elinvoimaa ja yrittäjyyttä, Kauppi miettii.

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo