MetsäAnna lähiluontokohteessa: Urjalan Pölkinvuori – Maisema palkitsee myös talvella

Moni tuntee Urjalan Pölkinvuoren Kasvimaailman upeana kevätkohteena tulppaaniloistossaan. Tällä hetkellä yli 100 000 tulppaanisipulia nukkuu talvilevossa paksun lumipeitteen suojissa.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Urjalan Pölkinvuori – Maisema palkitsee myös talvella | Luonto | Kotiseutulainen

Kota on paitsi hienolla paikalla, myös hyvinvarusteltu.

Kasvimaailman puisto on suljettu, mutta kotaa saa käyttää päivittäin kello 10-18, joten alueella voi muuten liikkua siltä osin, kun se alueella on sallittua. Kota on aidatun alueen sisäpuolella, jonne kuljetaan portin kautta. Tärkeää on kuitenkin aina sulkea portti perässään, jotta peurat eivät pääse aidatun alueen sisälle. Tämä varotoimi suojelee alueen kasvikantaa, sillä alueelle on istutettu paitsi sipulikukkia, myös erilaisia jalopuita ja pensaita.

Liikun mielelläni suojelualueilla ja vanhoissa talousmetsissä. Pölkinvuori on kuitenkin erityislaatuinen kohde maisema-arvoiltaan sekä jylhän kallionsa vuoksi. Talvellakin huomaa alueen olevan hoidettua metsäpuutarhaa siellä täällä kasvavien tammien, vaahteroiden ja ruusupensaiden perusteella. Pilkottelipa yksi alppiruusupensaskin lumikinoksesta. Talvella alueella liikkuessaan on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta kasvavien pensaiden ja puiden osalta, ettei katko oksia ja taimia kulkiessaan.  Maisemaa on selvästi avattu, tarvitsevathan myös tulppaanit valoa kasvaakseen.  

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Urjalan Pölkinvuori – Maisema palkitsee myös talvella | Luonto | Kotiseutulainen
Kallion alla voi ihailla luonnon jäätaideteoksia.
MetsäAnna lähiluontokohteessa: Urjalan Pölkinvuori – Maisema palkitsee myös talvella | Luonto | Kotiseutulainen
Lumikengät ovat oiva  liikkumiskeino paksummassa hangessa.

Pölkinvuoren päältä avautuva maisema palkitsee ehdottomasti myös talvisen kävijänsä. Kirkkaalla säällä näkyvyys on yli 10 kilometriä. Kalliojyrkänteen korkeuden kerrotaan olevan noin 87 metriä alla kulkevasta joesta Pölkinvuoren huipulle. Lounais-suomalaiselle maisemalle tämä on harvinaista. Helmikuisena aamupäivänä paikalla ollessani sää oli melko kirkas, vaikka valitettavasti aurinko ei tuolloin täydeltä terältä paistanutkaan. Sinertävä, kauas siintävä talvimaisema oli kaikesta huolimatta huikea näillä seuduilla. 

Tullessaan voi auton jättää portin läheiselle parkkipaikalle. Kodalle pääsee vaivatta, sillä kulku sinne oli avattu talvellakin. Muutoin puistossa polut peittyivät lumen alle ja olikin arvailua missä se kulkee. Minulla oli matkassa mukana lumikengät ja sauvat. Sain reippailtua niiden avulla kallion alle ja sieltä aidan vieritse takaisin näköalapaikalle ja kodalle. Kallion alla pääsee ihailemaan pitkiä jääpuikkoja ja jääpaasia sekä itse korkeuksiin kohoavaa Pölkinvuorta. Alla kulkeva Kokonjoki saa myös kulkijan pysähtymään. 

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Urjalan Pölkinvuori – Maisema palkitsee myös talvella | Luonto | Kotiseutulainen
Parkkipaikalla opastetaan kodalle ja yhdysreitille Lamminharjulle. 

Koska Pölkinvuori on jyrkkä kallio, en suosittele tätä kohdetta pienten lasten kanssa saapuville putoamisvaaran vuoksi. Kota on kuitenkin siisti ja varusteltu, joten tänne voi hyvin hiihtää vaikkapa Lamminharjun ulkoilualueelta, jonne näytti lähtevän p-alueen välittömässä läheisyydestä houkutteleva ja hyvässä kunnossa oleva metsälatu. Kota on käytössä vapaaehtoista maksua vastaan, jolla paikkaa ylläpidetään. Maksulla hankitaan myös kukkasipuleita metsäpuutarhaan. Polttopuita löytyi, samoin nokipannut kahvin ja teen keittämiseen. Ohjeet kodan käyttöön löytyvät portilta. Hieno, hieman erilainen luontokohde, suosittelen.

Osoitetiedot kohteeseen: 

Pölkinvuori Urjala, Ikaalantie 105.

MetsäAnna, lähiluontokohteiden ja lähimatkailun puolesta

Aiheeseen liittyviä juttuja