Tanilanlampi inspiroi kirjoittamaan – Tauno Jussila voitti runokilpailun 

Kotiseutulaisen runokilpailun voittaja Tauno Jussila 88v. ottaa hyväntuulisena toimituksen omaan kotiinsa vastaan, onnittelemaan voitosta ja haastattelemaan juttua varten lehteen.

Tanilanlampi inspiroi kirjoittamaan – Tauno Jussila voitti runokilpailun  | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Ja heti ensimmäisenä kysytään, mikä on innostanut hänet runoilemaan?

Pilke silmäkulmassa Tauno Jussila vastaa:

 – Ole aina ollut lempinimeltäni pastori Jussilainen, vaikka töitä olen tehnyt kolmekymmentä vuotta liikelaitokselle. Hän jatkaa nauraen:

– Kolme vuotta sitten rupesin kirjoittamaan muistiinpanoja ja runoja, siitä mitä elämässä näkee.

Ja niin Tauno Jussilasta tuli runoilija.

Hän kirjoittaa vuodenajoista, luonnosta, luonnonoikuista ja mitä tapahtuu ympäristössä. Inspiraationa on Tanilanlampi, jonka rannalla Tauno asuu ja seuraa lammen elämää.

Kotikaipuu ja sukurakkaus houkutteli takaisin synnyinseudulle

Tanilanlammen maisemat ovat  Tauno Jussilalle tuttuja jo lapsuudesta. Hän kävi kuusivuotiaasta lähtien Portaan koulua ja 18-vuotiaana hän lähti ensimmäisen kerran Helsinkiin töihin ja sinne työt hänet myöhemminkin veivät.

 – Olin lapsena Äidin ja naapurien lempikakara. Roikuin aina äidin helmoissa. Tein töitä jo nuorena. Olin renkinä muille ja muistan, kuinka 15-vuotiaana olin harjulla mottimetsässä ja jouduin tapaturmaan. Tuntui hienolta saada palkkaa, vaikka oli tapaturman vuoksi sairaana, Tauno Jussila muistelee.

– Armeijan jälkeen palasin Helsinkiin. Minulla oli siellä monta työpaikkaa ja serkun ja hänen vaimonsa avulla löysin vaimon ja saimme yhden tyttären. Mutta en kuitenkaan osannut olla kaupungissa ja jäätyäni eläkkeelle kotikaipuu ja sukurakkaus toivat minut takaisin Tanilanlammen rannalle.

 – Hieman erakkona rupesin miettimään elämän kuvioita ja kirjoittamaan. Ystävät kertoivat, että tekstit ovat hyviä ja kannustivat kirjoittamaan lisää ja osallistumaan runokilpailuun, Tauno Jussila kertoo.

Ole itsesi kanssa sovinnossa

– Ideoita kirjoittamiseen ja runoihin minulla  on paljon, mutta tekstit pitää kirjoittaa myös puhtaaksi. Ennen luin ja tein ristisanatehtäviä enemmän, Tauno Jussila toteaa ja jatkaa vastaamalla kysymykseen, millaisen elämänohjeen hän antaisi muille.

 – Ole itsesi kanssa sovinnossa, anna muiden tehdä kuten haluavat ja älä loukkaa toista. Ole aina rehellinen. Hän lausahtaa, hetken asiaa pohdittuaan.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja