Kuuletko, mitä nuo huutavat?

Moni meistä on lapsena pääsiäisenä kerännyt pajunkissoja koristeeksi tai tehnyt niistä virpomisvitsoja. Pajunoksilla, kuten monella muullakin arjen ja juhlan perinteellä, on kristillinen tausta.

Kuuletko, mitä nuo huutavat? | Hartaus | Kotiseutulainen

Palmusunnuntai kertoo Jeesuksen aasilla ratsastusmatkasta Jerusalemiin. Matkasta, josta alkoi Hänen tiensä kohti viimeisiä hetkiä ja ristinkuolemaa. Jerusalemissa ihmiset heittivät kunnianosoituksena palmunoksia Jeesuksen eteen. Tätä hetkeä symboloiden kristityt yhä koristelevat palmun oksilla, ja pohjoismaissa pajunoksilla, kirkkoja, pääsiäiskulkueita ja koteja.

Pääsiäisen ajan evankeliumit kertovat mm. Jeesuksen ihmeteoista, temppelin puhdistuksesta, petturuudesta, Jeesuksen tulevasta kuolemasta, uskon vahvistamisesta ja lasten kaltaisten merkityksellisyydestä. Jeesus puhui useassa kohtaa elämänsä aikana lasten kaltaisuudesta viitaten uskoon, pelastumiseen, taivaaseen ja iankaikkiseen elämään. Evankeliumeissa lapset ja naiset nostetaan mukaan myös ristinkuolemaa edeltäviin tapahtumiin.

”Mutta kun ylipapit ja lainopettajat näkivät, mitä kaikkea hämmästyttävää hän teki, ja kuulivat lasten huutavan temppelissä: ’Hoosianna, Daavidin Poika!’, he suuttuivat ja sanoivat hänelle: ’Kuuletko, mitä nuo huutavat?’ ’Kuulen’, vastasi Jeesus. ’Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: ’Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi’?’” (Matt. 21:15-16)

”Maria otti täyden pullon aitoa, hyvin kallista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Koko huone tuli täyteen voiteen tuoksua.” (Joh. 12:3)

Erityisen merkittävää ja Jeesuksen ajassa syrjiviä yhteiskuntarakenteita purkavaa on se, miten Jeesus keskeytti lapsia ja naisia vähättelevät puheet, ja nosti heidän uskonsa ja tunnustuksensa keskiöön.

Pääsiäisen evankeliumeissa toistuu myös sana Hoosianna. Lapset huusivat temppelissä Hoosiannaa. Ihmiset huusivat Jeesuksen ratsastaessa Hoosiannaa. Hoosianna on hepreaa ja se tarkoittaa ”auta”.

– Keitä Jeesus nostaisi keskiöön juuri tänään eri puolilla maailmaa erilaisissa yhteiskunnallisissa ja uskonnollisissa tilanteissa?

– Ketkä huutavat ajassamme Hoosiannaa? Kuulevatko päättäjät heitä? Kuuleeko kirkko heitä? Kuulemmeko me heitä?

Vaikka yhteiskuntarakenteet sekä ihmiset syrjivät ja jättävät avun tarpeet kuuntelematta, Jeesus kuulee nyt ja aina. Jeesus kuulee myös hiljaiset ajatuksemme. Laitan kädet ristiin ja rukoilen: “Jeesus auta – lievitä kärsimystä, tuo lohtua ja anna toivoa pimeyden, tuskan ja epäoikeudenmukaisuuden keskellä.”.

Ani Iivanainen, diakoni

Aiheeseen liittyviä juttuja