Helatorstai – mikä ihana syy levätä

Helatorstai, tuo ihana arkivapaa kevätväsymyksen keskelle! Tai harmitus sen puutteesta: muistutus siitä, että lepo olisi tullut tarpeeseen. Helatorstain alkuosa tulee sanasta hela eli pyhä. Ja pyhät on tarkoitettu lepoa varten.

Helatorstai – mikä ihana syy levätä | Hartaus | Kotiseutulainen

Jumalakin loi kuutena päivänä ja lepäsi seitsemäntenä. Kuka tietää mitä hän silloin puuhasi – katsoi ehkä dekkareita tai suunnitteli puutarhahommia?

Helatorstaita, eli Jeesuksen taivaaseen muuttamisen vuoksi juhlittavaa arkipyhää, voi siis viettää kristillisesti niin, että tekee mitä huvittaa sen sijaan että tekisi sitä mitä pitää.

Raamatun mukaan Jeesus kulki kuolleista heräämisensä jälkeen vähän aikaa ihmisten ilmoilla tapaamassa kavereitaan. Sen jälkeen hän siirtyi taivaaseen, josta aikoo palata vasta maailman loppuessa.

Viimeisenä päivänään maan päällä Jeesus siunasi opetuslapsensa ja hänet ”otettiin” taivaaseen (Luuk. 24:51). Jeesus ei siis lähtenyt yllättäen eikä Raamatusta oikeastaan käy selville sekään, että menikö hän huvikseen vai siksi kun oli pakko.

Joka tapauksessa Jeesus lähti, mutta sitä ennen hän siunasi läheisensä.

Helatorstaina voi muistaa tuon siunauksen, joka oli Jeesuksen jättämä jäähyväislahja. Sen lahjan Jeesuksen opetuslapset, myös myöhemmin elävät, saivat mukaansa koko loppuelämäkseen. Se on tarkoitettu myös sinulle.

Rebekka Naatus
​​​​​​​Kirjoittaja on helsinkiläisen Kallion seurakunnan viestintäpäällikkö, joka on omimmillaan liikkuessaan

Aiheeseen liittyviä juttuja