Lumi toi hiihtämisen riemun

Seudun lumitilanne on hyvä lasten ja hiihtäjien riemuksi. Lapset ovat päässeet hiihtämään innolla myös varhaiskasvatuksessa. Axel Wahrenin päiväkoti on hyvä esimerkki paikoista, jossa lapset hiihtävät ahkerasti talvikaudella. Siellä esikoululaiset hiihtävät talvikaudella, pääsääntöisesti tammi-helmikuussa,2–3 kertaa viikossa ja pienemmät hiukan harvemmin.

Lumi toi hiihtämisen riemun | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Sukset melkein kaikilla

– Päiväkodissamme hiihtovälineet löytyvät noin 70–80 prosentilla ryhmän lapsista. Eli jos lapsia on 15, niin noin 12 on sukset, kertoo Mona Timonen Axel Wahrenin päiväkodista. 

Jos varusteita ei lapselle ole, niin päiväkodissa kannustetaan esimerkiksi lainaamaan välineitä tutuilta tai etsimään kirpputoreilta. Omien välineiden ostoon ei velvoiteta. Päiväkodilla on yhdet lahjoituksena saadut pienet sukset ja monot.

− Mikäli jonkun kotoa löytyy ylimääräisiä lasten suksia, sauvoja ja niihin sopivia monoja, niin otamme Axel Wahrenilla ilolla lahjoituksia vastaan. Näin mahdollistettaisiin hiihdon opettelu ja hiihtoon tutustuminen mahdollisimman monelle päiväkotilaiselle, joilla omia välineitä ei ole. 

− Pääsääntöisesti lapset tykkäävät hiihtää. Hiihtoharjoituksia ajoitetaan siten, että välillä pidetään välipäiviä. Myöskään liian pitkää aikaa ei hiihdetä kerralla, jotta säilytetään niin sanotusti hiihtämisen nälkä. Jos lapsella ei ole välineitä tai hän ei halua hiihtää, lapsi saa jäädä pihalle touhuilemaan muuta tai halutessaan tulla katsomaan kavereiden hiihtämistä. Monesti siinä viriää lapselle halu kokeilla lajia itsekin. 

Lumi toi hiihtämisen riemun | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Hiihdon alkeita ja kokemuksia

Mona Timosen mukaan osa hiihtää päiväkodissa ensimmäistä kertaa, mutta monilla on jo kokemusta omien vanhempien kanssa hiihtelystä. Pienten lasten hiihto on monella kuitenkin ”kävelyä” suksilla. Vain osa omaa liukupotkun taidon tai sauvojen käytön. Hiihtäminen on Timosen mukaan kuitenkin erityisen tärkeää harjoitusta lasten kehotuntemuksen ja kehokoordinaation harjoittamiselle.

− Ennen hiihtoladulle menoa kuivaharjoittelemme hiihdon perusjuttuja. Meillä on päiväkodilla maaston kannalta hyvät mahdollisuudet, koska on tasaista eikä mäkiä tarvitse arastella. Saamme helposti pieniäkin onnistumisen elämyksiä lapsille. 

− Hiihdon opettelua harjoittelemme kierroskisailun merkeissä, yhdellä jalalla hiihtäen ja hipalla. Järjestämme myös pikkumäen laskua, jossa sauvat ovat esimerkiksi porttina, jonka läpi pitää hiihtää. 

Kannustusta ja yhdessä hiihtämistä

Aikuisen esimerkin voima lasten hiihtämään innostamisessa on iso asia. Se, että aikuinen hiihtää mukana, tsemppaa ja kannustaa, auttaa pientä hiihtäjää. Mona Timonen neuvoo, että kannustavaa on esimerkiksi se, että lasketaan hiihtokierroksia yhteiseen ”pottiin”. Näin voi vaikkapa kisailla toisten ryhmien kanssa. 

− Meillä innostetaan lapsia hiihtämään myös katsomalla hiihtokilpailuja netistä ja keskustelemalla niistä. Kerromme lapsille hiihdon historiasta sekä hurjistakin tarinoista, kuten esimerkiksi siitä, kuinka sotilaat ennen vanhaan sodassa hiihtivät. 

Kotijoukoille terveisinä Mona Timonen toivoo, että lapsia kannustettaisiin kokeilemaan hiihtoa. Edistymisestä ja ilosta kertominen tukee lapsia. 

Hyvät neuvot varusteiden ostoon löytyvät vaikka osoitteesta www.hiihtoniilo.fi/ostajan-opas/ostajan-opas-sukset ja paikalliselta urheiluvälinekauppiaalta.

Aiheeseen liittyviä juttuja