Näin kasvatat sähköauton toimintasädettä
yksinkertaisin keinoin

Taloudellinen ajotapa on tärkein keino optimoida sähköauton energiankulutusta. Aggressiivinen ajotapa ja voimakkaat kiihdytykset kuluttavat nopeammin niin auton sähkövaroja kuin renkaitakin verrattuna maltilliseen, ennakoivaan ajotapaan. Sähköauton renkaiden valinnassa ja ylläpidossa on hyvä muistaa muutamat perusasiat, jotka tekevät ajamisesta turvallisempaa ja mukavampaa sekä pidentävät sähköauton toimintasädettä.  

Näin kasvatat sähköauton toimintasädettä<br>yksinkertaisin keinoin | Liikenne | Kotiseutulainen

Sähköauton toimintasäde vaihtelee sen mukaan, ajatko kantakaupungissa, lähiössä vai moottoritiellä. Mitä nopeammin ajat, sitä nopeammin käytät toimintasädettä. Ilmanvastus kasvaa nopeuden mukana, joten nopeuden noustessa kaksinkertaiseksi ilmanvastus on nelinkertainen, Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Mikko Liukkula kertoo.

Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään. Renkaisiin ja auton säännölliseen huoltoon käytetty raha maksaa itseään takaisin, kun energiankulutus pysyy matalana.

– Kaikki, mikä säästää renkaita, säästää myös luontoa ja autoilun kustannuksia, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri summaa.

Tyhjällä akulla latausteho on suurempi kuin täydellä

Sähköautolla ajettaessa pitkät, välilatauksia vaativat matkat sujuvat usein nopeimmin, kun akun ajaa melko tyhjäksi – esimerkiksi 10–20 prosentin välille. Tämä johtuu siitä, että tyhjällä akulla lataustehot ovat aina suurempia kuin täydellä. Myös latausnopeus hidastuu merkittävästi, kun akku on yli 60 prosentin varaustasolla. Matkanteko etenee siis huomattavasti nopeammin kahdella lyhyellä 10–15 minuutin latauspysähdyksellä, jossa ladataan 10 prosentista 50 prosenttiin, kuin yhdellä pidemmällä pysähdyksellä. 

Vaihteelle kannattaa vaihtaa alamäessä

Vaikka sähköautoissa on regeneraatiotoiminto, joka hidastettaessa muuntaa liike-energiaa takaisin sähköksi akkuun, on esimerkiksi maantiellä mäen päältä laskettaessa taloudellisempaa vaihtaa N-vaihteelle. Silloin moottorit eivät vedä eivätkä jarruta, ja liike-energia häviää luonnollisesti ilmanvastukseen.

Viisi huomioitavaa seikkaa renkaiden valinnassa ja ylläpidossa

1. Käytä sähkö- ja hybridiautossa turvallisesti toimivia renkaita. Nokian Renkaiden kaikki kesä- ja talvirenkaat on testattu toimimaan kestävän turvallisesti sekä polttomoottori- että sähköautoissa. 

2. Kun valitsee renkaita sähköautoon, kannattaa kiinnittää huomiota äänitasoon.  Sähkö- ja hybridiautoihin on myös tarjolla erikoisrengasmalleja, jotka nostavat ajamisen tasoa varustamalla renkaan muun muassa erityisellä äänivaimennusteknologialla. 

3. On erittäin tärkeää pitää renkaiden ilmanpaine tarpeeksi korkeana, ja rengaspaineet tulee myös tarkastaa säännöllisesti. Painetasolla on suora vaikutus renkaan vierintävastukseen ja sitä kautta toimintasäteeseen, sillä korkeampi ilmanpaine aiheuttaa pienemmän vierintävastuksen. 

4. Renkaiden kierrätys auton alla on tärkeä muistaa, jos käytön aikana havaitaan kulumiseroa akselien välillä. Karkea ohje on, että eri akseleilla olevien renkaiden uransyvyyseron ollessa käytössä yli kaksi millimetriä on järkevää vaihtaa renkaat akselilta akselille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että renkaiden kuluessa merkittävästi on suositeltavaa asentaa kuluneemmat renkaat etuakselille. Silloin riski ajoneuvon hallinnan menettämiselle vesiliirrossa on pienempi.

5. Renkaiden kulumismuotoa on hyvä tarkkailla. Voimakkaissa sähköautoissa voi kilometrien myötä tulla alustaan välyksiä, jotka aiheuttavat poikkeamia alustageometriassa. Jos renkaiden kulutuspinnassa havaitaan epänormaalia kulumaa, on viipymättä tarkastettava alustan kunto ja korjattava nivelien ja tukivarsien välykset, jotta renkailla saavutettaisiin mahdollisimman hyvä ajotulos.

Aiheeseen liittyviä juttuja