Uskaltaako ostaa halvat renkaat?

Lukija oli tutkinut netistä renkaiden ostoa. Toinen taas selaili autolehden mukana tullutta halpojen renkaiden tarjousvihkoa. Molemmat halusivat tietää uskaltaako ja kannattaako näistä alkaa tilailemaan renkaita.

Uskaltaako ostaa halvat renkaat? | Liikenne | Kotiseutulainen

Netin ihmemaailmasta voi löytää osoitteita, joista voi tilata postiin edulliset renkaat autoonsa. Hinnat näytetään yhdelle renkaalle, sen kertoo neljällä ja silti jää huomattavasti alle rengasliikkeen rengaskerran. Sama toistuu kotiin jaettavassa rengaskuvastossa, toimituskuluiksi luvataan pienet postikulut ja toimitus lähimpään postitoimipaikkaan. Vaan kuinka siitä eteenpäin. Siellä odottaa kasa renkaita ilman vanteita, siis ei niillä vielä talvea voiteta. Kysyimme asiantuntijan mielipidettä homman kannattavuudesta ja riskeistä.

Hinnat eivät sisällä asennuskustannuksia, takuuasiat hoidetaan sitten netissä?

Forssan Käyttörenkaan kauppias Karri Sainio näkee, että näissä kaupoissa piilee aika suuria riskejä. Osaltaan hinnoittelulla jo sinänsä halutaan kertoa vain osa totuudesta.

– Näissä hinnoissa ei ole mukana ollenkaan asennuskustannuksia. Meidän paketeissamme on aina renkaan vanteelle asennus, tasapainotus ja sovittaessa renkaiden vaihto autoon. Lisäriski tulee myös siinä ovatko renkaat varmasti siihen omaan autoon sopivat. Onko koko oikea ja näinä päivinä varsinkin renkaiden riittävä kantavuus tulee tarkistaa. Nykyiset sähköistetyt ja sähköautot esimerkiksi vaativat alleen huomattavasti kantavuusluokaltaan vaativammat renkaat. Sama koskee pakettiautoja, ei niihin henkilöauton renkaita voi laittaa, huomauttaa Sainio.

Asiantuntijaliikkeessä asiat tiedetään tai selvitetään, niissä halutaan kantaa vastuu ja tehdä kerralla onnistunut renkaiden vaihto. Yksityisasiakkaalla ei välttämättä tieto riitä ostamaan oikean kokoisia renkaita, luettelon rengaskoko sinänsä ei ole riittävä tieto.

Kannattaako pelkkään hintaan tuijottaa?

Vanha sanonta sanoo, että mikäli haluaa hyvät ja halvat, pitää ostaa molemmat. Päteekö tämä edelleen myös renkaisiin? 

– Kyllä se edelleen paikkansa pitää. Halvimmat eivät ole kestokyvyltään ja ominaisuuksiltaan testivoittajien tasoa. Asialliset rengasliikkeet, kuten me, haluavat myydä asiakkaalle hänen käyttötarpeeseensa sopivat renkaat. Mikäli auton käyttö on vähäistä ja keskittyy kohtuullisen helppojen olosuhteiden ajalle, tarjoamme edullisempaa vaihtoehtoa. Ne ovat viimeisimpiin testivoittajiin nähden huomattavasti edullisempia, mutta näin asiakas saa asiantuntevan palvelun kautta turvallisen tuotteen ja mahdolliset takuuasiat hoidetaan tutussa liikkeessä tuttujen henkilöiden kesken, kertoo Sainio. 

Pahimmillaan nettiostoksen riski voi toteutua siten, että ostajan käsissä on Etelä-Eurooppalaisiin keleihin suunnitellut, väärän kokoiset ja väärää kantavuusluokkaa olevat renkaat ja jotka pitäisi vielä saada jonkun asentamaan vanteille. Eli taitaa olla helpompaa käydä tutussa rengasliikkeessä. Ei siellä pakkomyydä ja vaihtoehtoja on.

Teksti ja kuvat Olli-Pekka Jasu

Aiheeseen liittyviä juttuja