Kevennä kaasujalkaa – turvaa koululaisten koulumatka

Poliisi valvoo liikennettä valtakunnallisesti koulujen lähettyvillä ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Valvonnan tavoitteena on turvata koululaisten koulumatka ja ennalta estää onnettomuuksia. Ylikomisario Jouni Takala kertoo, että vuosittain ensimmäisille kouluviikoille ohjataan enemmän poliisipartioiden resursseja. Se on poliisihallituksen asettama vuosittainen teema ja koulut sekä vanhemmat toivovat valvontaa.

Kevennä kaasujalkaa - turvaa koululaisten koulumatka | Liikenne | Kotiseutulainen

Toistuvin yleisin ongelmia liikenteessä esiintyy koulujen alettua ylikomisario Jouni Takalan mukaan joka syksy.  

– Ajonopeudet kasvavat ajajilla kesällä ja vauhtia ei hiljennetä turvalliseen ajonopeuteen ja pieniä kulkijoita ei aina nähdä liikenteessä.

Haasteena ovat koulun ohi nopeasti ajavat ajajat myös lapsiaan kiireessä kouluun tuovat vanhemmat. 

− Uudet rutiinit aamulla luovat vanhemmille kiireen. Kiire luo vaaratilanteita, joilta vältyttäisiin, jos perheet varaisivat tarpeeksi aikaa rutiineille ja kuljetuksille aamulla.

Ole tarkkana liikenteessä

Mitä sitten olisi hyvä huomioida liikenteessä? Jouni Takala neuvoo koululaisia tarkkailemaan liikennettä. Puhelin pois kädestä ja vaikka kavereiden kanssa olisi kivaa, liikenteessä ei leikitä. Pihat ja leikkikentät ovat leikkimistä varten. 

Vanhemmilta ylikomisario toivoo, että he yhdessä koululaisten kanssa käyvät läpi turvallisen koulureitin ja liikennesäännöt. Käydään läpi, miten kuljetaan pyörän kanssa, miten käytetään pyöräilykypärää ja matkapuhelinta liikenteessä. Vanhempien koululaisten kanssa on myös hyvä kerrata asiat ja etenkin mopoilijoille painottaa, että ei joka paikassa ajeta keula pystyssä vaan varotaan pieniä kulkijoita. 

Kysyttäessä liikenneturvallisuudesta Forssan uuden monitoimikeskus Akvarellin osalta, ylikomisario toteaa, että poliisi pyrkii olemaan mukana uusien koulurakennusten liikenneturvallisuuden suunnittelussa jo kaavoitusvaiheessa, kun suunnitellaan kouluja. 

− Aina siinä ei onnistuta. Forssan monitoimikeskus Akvarellin osalta, katsotaan, mitä käytäntö osoittaa ja sen pohjalta käydään keskustelua. 

Kertaa liikennesäännöt

Mikä osa-alue liikenteessä sitten kaipaa erityishuomiota?

– Pyöräilijän väistämissäännöt eivät ole kaikille selkeitä. Niitä on hyvä kerrata. Antaisin yleisohjeen liikenteeseen: liikenne sujuu, jos se on yhteispeliä. Kaikilla on oikeuksia ja velvollisuuksia. Pitää olla ymmärrystä ennakoida. Yhteispelillä ja maltilla päästään hyvin alkuun autoilijoiden, pyöräilijöiden ja kävelijöiden kanssa.

Liikenneturvallisuus on osa koulujen opetussuunnitelmaa, tarvittaessa poliisi on koulujen tukena.

Pyöräilijän väistämissäännöt   

Ajettaessa pyörällä ajoradalla, pyöräilijää koskevat samat liikennesäännöt kuin muita ajoneuvon kuljettajia kuten oikealta tulevien väistäminen tasa-arvoisessa risteyksessä.

Pyörätiellä ajavan pyöräilijän tulee väistää molemmilta puolilta tulevaa liikennettä ajaessaan pyörätieltä ajoradalle, jos liikennemerkki ei osoita muuta. Pyöräilijän on väistettävä tielle tullessaan ajoneuvoja, kävelijöitä ja muita tienkäyttäjiä.

Ajoneuvon tulee väistää pyöräilijää kääntyessään, tullessaan ajoradalle esimerkiksi pihasta tai poistuessa liikenneympyrästä. Ajoneuvon tulee väistää pyöräilijää, jos liikennemerkki osoittaa väistämisvelvollisuuden ajoneuvon kuljettajalle. (Lähde www.liikenneturva.fi)

Teksti: Minna Al-Taeshi

Kuva: Liikenneturva.

Aiheeseen liittyviä juttuja