Loppukesän uutuustärppi muotoilun, kädentaitojen ja Japanin ystävälle: Forssa Textile Week 17.-20.8.2023

Uusi tekstiilitapahtuma valtaa “kuosien kaupungin” neljän elokuisen päivän ajan ja nostaa esiin tekstiilin ajankohtaisia kysymyksiä.

Loppukesän uutuustärppi muotoilun, kädentaitojen ja Japanin ystävälle: Forssa Textile Week 17.-20.8.2023 | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Forssassa järjestetään 17.-20.  elokuuta tekstiilille omistettu suomalais-japanilainen Forssa Textile Week- tapahtuma. Sen ohjelmassa on keskusteluja ajankohtaisista aiheista, näyttelyitä sekä pienten eettisten brändien pop-up-myyntipisteitä. Tapahtumassa on osallistujina noin 40 tekstiilitoimijaa, joiden joukossa on suomalaisten lisäksi japanilaisia tekstiiliyrityksiä ja muotoilijoita.

Forssan kaupungin 1800-luvun komeat tehdasalueet toimivat noin 1,5 km mittaisen tapahtumareitin päätepisteinä. Tapahtuma ripottautuu myös muualle keskustan kulttuuri- ja liiketiloihin. Järjestäjänä on Forssan museo. 

− Forssan museon hoidossa on ainutlaatuinen kokoelma suomalaisen tekstiilin ja etenkin painokankaan historiaa, alkoihan kankaan painaminen Forssan tehtailla jo vuonna 1861. Avasimme viime vuonna Kuosikeskuksen, joka säilyttää ja esittelee mittavaa kokoelmaa Forssa-yhtiön ja Finlaysonin printtimuotoilua 1800-luvulta vuoteen 2009, kertoo museonjohtaja Kati Kivimäki tapahtuman taustoista.

− Historiansa takia Forssa on upea miljöö tekstiilin ajankohtaiskeskustelulle. Ajatus tekstiilimuotoiluun liittyvästä kaupunkitapahtumasta on hautunut jo jonkin aikaa. Viime syksynä meillä oli Kuosikeskuksen matkanäyttely Japanissa Fujiyoshidan kaupungissa, ja siellä kokemamme antoi sysäyksen tapahtuman järjestämiselle juuri nyt, Forssan kaupungin 100-vuotisjuhlan osana.

Ajankohtaista ja mielenkiintoista

Tekstiilitapahtuman keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä: Onko kotimainen tekstiili mahdollista? Miten vastuullista tekstiiliä tehdään? Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että suomalainen muotoilu on kansainvälisesti arvostettua? Mitä tekstiiliala tarvitsee menestyäkseen? Mihin osaajia koulutetaan? Mitä ovat suomalaiset raaka-aineet, ja mitä kuuluu niiden jalostukseen? Japanilaisten osallistujien myötä saadaan näkökulmaa taiteen ja tuotannon kohtaamiseen. Aiheet risteilevät muotoilun, tuotannon, taiteen, koulutuksen ja kädentaitojen alueilla. Keskustelut järjestetään Forssan teatterilla, ja niihin saa kuka tahansa tulla vapaasti.

− Keskusteluosuuksista muodostui todella kiinnostavat. Saimme mukaan puhujia alan huipulta! Toivon, että tilaisuudessa kuullaan debattiakin, ja että keskusteluista lähtisi myös jotakin uutta liikkeelle.

Kaikille kiinnostuneille

Museonjohtaja Kivimäki kertoo, että tapahtuma on suunnattu niin ammattilaisille, opiskelijoille, kädentaitojen harrastajille kuin kuluttajillekin.

− Forssa Textile Week on ennen kaikkea kulttuuritapahtuma tekstiilistä kiinnostuneille. Ja loistava tilaisuus ostaa persoonallisia asuja ja sisustustekstiilejä. Näitä ei todellakaan löydä joka kulmalta! Tapahtuma tuo esiin myös paikallista osaamista ja kaupungin sympaattisia kohteita.

Tapahtuman ajankohtaisin ohjelma ja tapahtumapaikat löytyvät osoitteesta: www.forssatextileweek.fi.

Suomalaiset osallistujat: Aurinkokehrä, Dalbo Craft, Elinaleoni, Fluff Stuff, Foxa Oy, Huihuitextile, Jaana Huhtanen Design, Jalovilla, Jenni Kalsola, Niina Hiltunen, Karkelo, Piritta Mäkinen Oy/Mustalammas, Milja Tuuli Design, Kisskiss, Kultavilla, Mary A. Jalava, Nuppuprint, Pyrykääkkä Design, Ruukin kehräämö, Rykkeri, Seimekko, Studio Form and Emotion, Susanna Sovio, T to E, Tanja Härmä & Sari Kurka, Tex Vex, Wetterhoff, Violet Lions

Oppilaitokset: HAMK, Metropolia, Novida

Japanilaiset osallistujat: ANIMA FORMA, Canako Inoue, Dots & Lines Patterns Studio, Eri Shimatsuka, gochisou, Basketmoon, Gochiso, OLN by inokiyo-orimono, Iida Umbrella, Jubilee, Kayo Aoyama, Naomi Ito textile naniIRO, Nocogo, Ohariko Traveller, oto-to-ito, YURTAO

Aiheeseen liittyviä juttuja