Ulos kuntoilemaan Hennan suosikkiliikkeillä

Forssasta löytyy reipas hyvinvoinnin ja liikunnan edistäjä Henna Vikman-Heikkilä. 32-vuotias Vikman-Heikkilä on kouluttautunut monipuolisesti liikunnan alalla (liikuntaneuvoja, liikunnanohjaaja AMK) sekä työskennellyt ihmisten liikuttamisen parissa jo yli 15 vuoden ajan. Hän pyrkii itselleen mieluisalla alalla myös täydennyskouluttautumaan tilaisuuksien tullen. Tällä hetkellä aikaa ottaa lisäksi pienen pojan äitiys.

Ulos kuntoilemaan Hennan suosikkiliikkeillä | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Henna liikuttaa täydellä sydämellä ja aidosti

Henna Vikman-Heikkilän ryhmäliikuntatunnilla tai ohjauksessa ollessa ohjaajan into tarttuu liikkujaan. Rempseällä tyylillään Vikman-Heikkilä saa osallistujista viimeisetkin energiat puserrettua ja adrenaliinin virtaamaan. Vikman-Heikkilä kuvailee itseään henkeen ja vereen ryhmäliikkujaksi. 

– Innostun ihmisistä, hän sanoo.

– Tavoitteeni on todella auttaa ja saada ihmisille onnistumisen elämyksiä liikunnan avulla. Haluan välittää hyvää oloa ja fiilistä, joka liikunnasta tulee, ja siksi liikutan ihmisiä, tiivistää Vikman-Heikkilä ohjaajana olemisen merkitystä itselleen. 

Ulkona liikkuminen helppoa

Vikman-Heikkilän mukaan koronan jälkeen ulkona liikkuminen on kasvattanut suosiota aivan uudella tapaa. Ulos lähteminen on hänen mukaansa varsin helppoa, kunhan laittaa lenkkarit jalkaan ja astuu ovesta ulos. Vikman-Heikkilän sydäntä lähellä on lasten liikunnan ohella etenkin lihaskuntoharjoittelu. Siihen ulkona tarjoavat mahdollisuuden erilaiset ulkoliikuntapaikat. Porrastreenit ovat myös uudessa nosteessa.

Lihakset käyttöön ulkoliikunnassa

Ulkona voi liikkua monella tapaa. Liikunnanohjaaja Vikman-Heikkilä korostaa lihaskunnon merkitystä. Sen kautta voidaan vaikuttaa muun muassa lihasmassan määrään. 

– Mitä enemmän ihminen omaa lihasmassaa, sitä enemmän hän myös kuluttaa, tähdentää Vikman-Heikkilä.

– Ulkona voikin hyödyntää lenkin lomassavaikka puiston penkkiä, ja tehdä sen avulla esimerkiksi portaille nousuja, punnerruksia leveämmällä ja kapeammalla otteella, vatsalihaksia istuen tai lankkua varioiden, hän neuvoo. 

Ulkona pystyy myös tekemään erilaisia kuntopiirejä tai patteriharjoituksia, joissa voi yhdistää niin liikkuvuutta, kestävyyttä kuin voimaakin. Vikman-Heikkilä ehdottaa, että porrastreenejä voi tehdä myös kuntopiirimäisesti. Se madaltaa hänen mukaansa osittain myös kynnystä tehdä porrastreenejä, ja tuo mukanaan hyvää vaihtelua vaikka pelkkään juoksuun, kävelyyn tai hyppelyyn.

Lopuksi kolme hyvää lihaskuntoliikettä ulkona tehtäväksi

Askelkyykkykävely portaissa

Liikkeen pystyy tekemään tasaisella alustalla tai vaikka portaissa. Oleellista on, että polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan ja polvissa säilyy liikkeen aikana pieni pehmeys. Liikkeen aikana on myös hyvä kiinnittää huomiota ryhtiin. 

Punnerrus + soutu

Liikkeet tehdään vuorotellen, liikkeen pystyy tekemään tasoa vasten tai ilman. Koroke voi tuoda helpotusta, sillä se lyhentää vipuvartta ja näin ollen liikkeessä pääsee syvemmälle. Tämä onkin erinomainen tapa harjoitella liikettä ensin helpommin. Liikkeessä tärkeää on, että sormet osoittavat eteenpäin ja painopiste on enemmän kämmenten päällä. Polvien välissä on hyvä olla hieman tilaa, sillä keskivartalo on silloin paremmin hereillä. Punnerrus rinta edellä alas ja katse alaviistoon, noustessa punnerruksesta kyynär edellä soutu suht läheltä kroppaa. Katse voi seurata kättä, jolloin liikkeellä on vaikutusta myös rintarankaan. 

Lankkuun kävely edes takaisin 

Liike lähtee seisten. Käsille kävely mahdollisimman pitkälle, jolloin myös yläselkä ja käsivarret saavat hommia. Lisäksi keskivartalo herää. Liike lankkuasentoon saakka, eli pää selkä ja takapuoli aika tavalla samaan linjaan. 

TMI Henna Vikman-Heikkilä nimellä instagramissa ja facebookissa, Nettisivut: hennavikman.fi

Teksti: AM

Aiheeseen liittyviä juttuja