Aitan takana Forssa
– Saunan takana Tammela

Lunttilasta katsoen Loimijoen yläjuoksulla on Tammela ja alajuoksulla Jokioinen. Vastapäätä Hakalanaukeeta on Salmistonmäki. Meidän saunan ja naapurin aitan välissä on Juhlamäenkatu, jossa edellisen täydenkuun aikana heräsin kuun kumotukseen ja omaan todellisuuteni, jossa Forssa on yli 100-vuotias. Forssa on monkertainen kotikaupunkimme. Syntyneet olemme; Marini Porissa ja minä Hämeenlinnassa, mutta se on ollut vanhempiemme vika.

Aitan takana Forssa<br>– Saunan takana Tammela | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Forssaan juuttuminen hämmentää vieläkin, mutta täällä ollaan hamaan asti. Hautapaikka on Tammelassa valmiina kivineen  päivineen, ilman viimeistä päivämäärää tosin. Aitan takana olevasta, satavuotiaaksi julistautuneesta Tammelasta eronneeksi Forssasta piti kirjoittamani.

Forssan(suomalainen) yhteiskoulu sai perustamisluvan 24.1.1900. Lehti nimeltään Forssa sai ensimmäisen koenumeronsa 29.11.1917, muuttuen Forssan Lehdeksi 3.1. 1918. Minun Forssani on vielä paljon vanhempi. (Kuhalan) Koski, Fors, Forssa on syntynyt Myllysopimuksella ja on minua sata vuotta vanhempi. Jos ei nyt päivälleen, vuosimittarilla mitattuna kyllä. Se sopimus tehtiin Tammelassa 11.9. 1845. Uusi ”lapsi” oli syntynyt. 

Hänen Keisarillisen Majesteettinsa päätös verkatehtailija Axel Wilhelm Wahrenin alamaiseen anomukseen saada lupa ja privilegio perustaa verka- ja puuvillakankaiden valmistamiseksi manufaktoorilaitos… on allekirjoitettu 30.9.1847. ”Ristiäisissä” annettiin tehtaalle laitoksineen nimeksi Forssa Bomuls SpinneriBolag (Forssan Puuvillan Kehruu Yhtiö) 28.12.1847.

Minun Forssani täyttää 80 vuotta 1.4. 2025, jos sitä ennen ei hautakiveeni muita merkintöjä tule. Huomasitte varmaan, että nappasin historian lehdiltä Forssan syntyvuodeksi tasan sata vuotta omaa synttäriäni ennen olleen vuoden.

”No, silla isi, Vorssa vois juhlia melkei joka vuosi jottai synttäriä, sillaivanhenisnoppeemmi. Kyäsataki jo aika hyvä o!”

Pertti Munck

Osoita puhelimesi kameralla koodia ja ihastu, kuuntele ja katsele upea ylistys Oodi Forssalle. Yhteistyössä Pertti Munck, Miia Nuutila, Kalle Tulander ja MAK Media Oy

Aiheeseen liittyviä juttuja