Talviuimarin ihonhoitovinkit

Talviuinti on suosittu harrastus. Ihmiset kulkevat uintipaikoilla höyryten kuumasta saunasta kylmään veteen ja takaisin. Niin ihana kuin tuo kylmäshokkihoito onkin, haastaa se ihmisen elimistöä, myös ihoa.

Talviuimarin ihonhoitovinkit | Talvi | Kotiseutulainen

Couperosa-iho kovilla

Ihonhoidon ammattilainen Satu Tamminen Kauneushoitola Sabrinasta kertoo, että talviuinti yhdistettynä saunaanon koettelemus etenkin couperosaihon omaaville henkilöille. Heillä ihon pinnan alaiset hiusverisuonet ovat laajentuneet, ja iho reagoi helposti lämmönvaihteluun. Vaarallista se ei ole, mutta kylmän supistaessa verisuonia iho saattaa vaaleta ja vedestä noustessa lehahtaa tulipunaiseksi. Pysyvää haittaa talviuinnin ei pitäisi aiheuttaa. Sen sijaan avannon jälkeiset rajut löylyt eivät sovi couperosaiholle, ja niitä tulisi välttää.

Luonnollinen suoja paras

Kylmäaltistus parantaa ihon pintaverenkiertoa ja voi myös parantaa ihon väriä. Kuivumista avantouinti ei aiheuta. Tosin kuuman saunan vaikutus voi olla päinvastainen, mutta kohtuus ja runsas veden nauttiminen auttavat. Herkkäihoisia Satu Tamminen kehottaa suojaamaan kasvoja kuumalta kovissa löylyissä. Kasvoihin voi laittaa esimerkiksi manteliöljyä tai pyyhkeellä peittää herkimpiä kasvon osia. Yksi neuvoni on tulla avantosaunomaan ihon luonnollisen suojan kanssa, Tamminen vinkkaa. Iho jätetään tällöin jo aamulla pesemättä ja käsittelemättä voitein tai meikein. Tällöin ihon omat suojamekanismit toimivat parhaiten.

Helpotusta atooppiselle iholle

Atooppisesta ihosta kärsiviä kylmäuintiharrastus voi auttaa. Kylmän veden tiedetään hillitsevän ihon tulehdustalisääntyvästä kortisonierityksestä johtuen ja vähentävän turvotusta.Se myös poistaa kutinaa ja ihoärsytystä. Jos atooppinen iho johtuu stressaavasta elämästä, voi talviuinnilla saada lievitystä kutinan aiheuttamiin epämiellyttäviin tunteisiin. Kylmäuinti nimittäin lisää mielihyvähormonien eritystä sekä vaimentaa ihon kivun aistimuksia.

Kimmoisan ihon salaisuus?

Kylmässä huokoset sulkeutuvat ja kuumassa taas avautuvat. Ihon pintaverisuonet supistuvat kylmästä ja laajenevat lämmössä. Kylmän ja kuuman vuorottelu on siis melkoista jumppaa iholle. Talviuinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa. Siksi se hidastaa myös solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Jos pidät ihon hellimisestä voitein ja naamioin, kannattaa ne ottaa käyttöön vasta viimeksi saunan jälkeen lämpimälle iholle.

Teksti ja kuva AM

Aiheeseen liittyviä juttuja