Ensimmäistä kertaa avantoon

Talviuinti on suosittu harrastus, sillä sen parissa on arviolta jo 720 000 ihmistä (Suomen Latu). Lisäksi monet ovat kiinnostuneet lajista, mutta eivät vielä itse kokeilleet. Tämä ei ihmetytä; tarjoaahan talviuinti niin elämyksiä, terveysvaikutuksia kuin sosiaalista ulottuvuutta suomalaiselle saunahullulle ja sisumieliselle kansalle. Tarjoan nyt muutamia vinkkejä alkuun, jos mielit avantoon, mutta et vielä ole itseäsi ylittänyt hyiseen veteen kastautumalla.

Ensimmäistä kertaa avantoon | Talvi | Kotiseutulainen

Uintipaikan valinta

Selvitä ensin missä koti- tai lähiseudullasi löytyy avantouintimahdollisuus. Somen tai googlen avulla tämä selviää parhaiten. Kysele myös rohkeasti niiltä, joiden tiedät avannossa käyvän, missä, minä päivänä ja mihin aikaan he lajia harrastavat. 

Uimakassi kuntoon

Talviuinti on edullinen harrastus. Siihen ei tarvita suurta varustearsenaalia alkuun pääsemiseksi. Uima-asu ja juomapullo löytyvät kaikilta. Myös päähine, esim. mikä tahansa hattu tai pipo, löytyy omasta kaapista. Se suojaa päätä lämmön haihtumiselta ja siten tasaa uimarin lämpötasapainoa. Uimatossut tai tiukat neopreenisukat suojaavat jalkapohjia paitsi raapaisuilta ja kolhuilta, myös ehkäisevät liukastumiselta kuljettaessa saunan ja avannon väliä. Neopreenikäsineet pitävät sormet lämpöisinä ja helpottavat jäisiin kädensijoihin ja kaiteisiin tarttumista. 

Uimapaikalla rauhallisesti ja varoen

Tutustu talviuintipaikkaan. Kulkureitit avannon ja saunan välillä ovat monesti liukkaita . Varovaisella kulkutyylillä ja luistamattomilla pohjilla varustetuilla tossuilla ehkäiset kaatumista. 

Älä sukella tai ylipäätään kastele päätäsi. Veden kylmyys voi aiheuttaa päässä kivistyksen tunnetta ja aiheuttaa jopa migreenikohtauksen. 

Avantoon kannattaa laskeutua rauhallisesti selkä veteen päin kaiteista kiinni pitäen. On täysin sallittua vain kastautua ja pitää koko ajan kiinni portaiden kaiteista ja olla jalat portailla. Näin varmistat myös turvallisen pois pääsyn ylös vedestä. 

Laskeutuessasi veteen voit kiinnittää huomiota hengitystekniikkaan. Veteen menoa helpottaa, kun hengität pitkään ulos huulien välistä. Kylmä vesi helposti salpaa hengityksen, joten älä pelästy tätä, vaan pyri hengittämään rauhallisesti. Vesi tuntuu hyvin kylmältä ja aistit melko varmasti pistelyä sormissa ja nilkoissa. Myös syke kiihtyy. Nämä ilmiöt kuuluvat asiaan ja helpottavat, kun nouset pois vedestä. 

Vedessä ei tarvitse olla pitkään. Kastautuminen riittää osoittamaan, että olet suoriutunut ensimmäisestä avantokerrastasi. Valtaosa talviuimareista viipyy avannossa vain noin 20-40 sekuntiin. Nouse vedestä yhtä rauhallisesti kuin sinne menitkin. Varo märkien käsien tarttumista jäisiin kaiteisiin. Liiku varoen, sillä viileänä olet kankeampi liikkeissäsi. 

Lämmittele lopuksi ja juo riittävästi

Avannossa käytyäsi lämmittele kehoasi ottamalla lämmin suihku tai saunomalla kevyesti. Parempi, että iho ja lihakset lämpenevät ja verenkierto elpyy vähitellen kuin liian nopeasti liian kuumassa. Saunominen ja kylmäaltistus lisäävät aineenvaihduntaa, joten pidä huoli riittävästä nesteen juomisesta. Juo jo uintikertojen välillä ja lisäksi uinnin jälkeen. Lämmin tai haalea juoma myös hieman lämmittää, joten kokeile lämmintä mehua, ei kiehuvaa. 

MetsäAnna

Talviuintipaikat

  • Ypäjä Piilikangas ke klo 18–21, su klo 15-18
  • Loimaa Veteraanitupa ti klo 16–20, Mellilänjärvi pe 17–20
  • Tammela Mustiala 
  • Eerikkilä sport and outdoor resort: Varaukset vastaanotosta reception@eerikkila.fi / 0201 108 200
  • Somero Hovimäen leirintäalue ti 16–18
  • Urjala Urjalankylän Kauniston sauna (ma ja to 17–20, la 15-18)

Aiheeseen liittyviä juttuja