Elämys vailla vertaa – lämmin kylpy paukkupakkasella

Tähtitaivaan alla, kirpakassa pakkassäässä kylpeminen höyryävän lämpimässä vedessä on erittäin nautinnollista. Mutta mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, kun haluaa nauttia talvella kylvyistä paljussa tai ulkoporealtaassa?

Elämys vailla vertaa – lämmin kylpy paukkupakkasella | Talvi | Kotiseutulainen

Hektisessä nykymaailmassa kiire, tehokkuus ja stressi meinaavat usein ottaa yliotteen hyvinvoinnista. Yksi tehokas keino lievittää stressiä on pulahtaa lämpimään kylpyyn raittiissa ulkoilmassa. Lämpimän veden syleily sulattaa stressin pois elimistöstä ja tasapainottaa mieltä.

Paljujen ja ulkoporeammeiden suosio onkin kasvanut huimasti viimeisten parin vuoden aikana. Aina sitä allasta ei kuitenkaan tarvitse ostaa omaksi, vaan kylpemisen saloihin voi tutustua myös vuokraamalla peräkärryn päälle rakennetun altaan.

Forssalainen Aleksi Suontausta on puolisonsa Sarita Silvennoisen kanssa vuokrannut luksusvarusteltuja Hifi-Paljuja jo miltei seitsemän vuoden ajan. Paljujen myötä vuokratuotevalikoima on kasvanut melkoisesti ja tällä hetkellä Kemurentiltä löytyy vuokrattavaa laidasta laitaan.

– Alun perin meidän piti upottaa palju oman pihan terassiin. Pohdimme, olisiko käyttöä oikeasti niin paljon, että se olisi järkevää. Pohdintojen päätteeksi päätin suunnitella ja rakentaa koko komeuden peräkärryn päälle ja aloittaa sivutoimisen yritystoiminnan, Kemurentin yrittäjä Suontausta kertoo.

Hifi-Paljussa kylpykokemuksen kruunaa hellivät poreet, tunnelmalliset valot ja laadukkaat äänentoistolaitteet, joista voi bluetoothilla kuunnella omaa mielimusiikkiaan.

Kylpemisbuumia ympäri vuoden

Ensimmäisen paljukärryn valmistuttua Silvennoinen teki Facebookiin yrityssivun, jossa pariskunta esitteli näyttävin valoin, porein ja äänentoistolaittein varusteltua Hifi-Paljua. Kysyntä löi kaksikon ällikällä ja muutaman kuukauden päästä työn alle oli otettu jo toinen paljukärry.

Vuosien varrella altaiden määrä on kasvanut kuuteen ja sosiaalisissa medioissa Hifi-Paljulla on jo yli 5000 seuraajaa.

– Tyytyväiset asiakkaat ovat sosiaalisen median lisäksi olleet pääasiallinen markkinointikeinomme. Enää meillä ei ole varsinaista sesonkia vaan kylpemisbuumi on ympärivuotista. Puulämmitteiset altaamme ovat kylpyvarmoja niin kesähelteillä, kuin paukkupakkasillakin, Silvennoinen sanoo.

– Suomessa kesäillat tuppaavat olemaan niin viileitä, että järven rannassa on saunan kyljessä kiva lillua lämpimässä vedessä, Suontausta jatkaa.

Toisaalta, mikäs sen hienompaa kuin istua talvipakkasella paljussa, tuoksutella mietoa savun tuoksua ja ihailla kirkasta tähtitaivasta.  Rauhoittavilla ja turvallisuutta lisäävillä valoilla, mielimusiikilla ja raikkaalla ulkoilmalla on mielialaa nostattava vaikutus.

Pipo päähän pakkasella

Mikäli omalla koti- tai mökkipihalla on kiinteä palju tai ulkoporeallas, se kannattaa valmistella talven tuloon huolellisesti valmistajan tai maahantuojan ohjeiden mukaisesti. Jos näin ei toimi, voi allas jäätyä ja vaurioitua käyttökelvottomaksi.

Vuodenaika ja varsinkin ilman lämpötila vaikuttaa muun muassa altaan lämmitysaikaan ja ylläpitolämmityksen tarpeeseen. Hifi-Paljut on eristetty kauttaaltaan ja paksu lämpökansi nopeuttaa ja tehostaa lämmitystä huomattavasti.

– Kylpeminen on muutoin samanlaista, kuin kesällä. Ennen altaaseen menoa on tärkeää peseytyä huolellisesti, ettei veteen kulkeudu ihovoiteita, saippuaa tai ylimääräisiä bakteereita. Paljun vesi pysyy kylpykelpoisena hyvinkin viikonlopun yli ja halutessaan voi käyttää veden desinfiointiin vaikkapa helppokäyttöistä aktiivihappitablettia, Suontausta kertoo.

Silvennoinen muistuttaa, että kylmällä kelillä ja varsinkin pakkasella altaassa on syytä pitää pipoa päässä.Lumituiskussa saunominen ja kylpeminen on elämys kenelle tahansa, mutta Suontausta kertoo, että kaikista vaikuttuneimpia ovat ulkomaalaiset asiakkaat.

Sähkölämmitteisessä ulkoporealtaassa on veden kloorauksen lisäksi otsonointi sekä tehokas suodatusjärjestelmä, jotka takaavat hyvälaatuisen kylpyveden pidemmäksikin ajaksi.

– Sähkölämmitteisessä porealtaassamme on pidempi lämmitysaika ja suosittelemmekin sille hieman pidempää, vaikkapa viikon vuokra-aikaa. Näin ehtii saamaan altaasta enemmän irti ja nauttimaan paremmin esimerkiksi hierovista poreista. 

Kokonaisvaltaista palvelua

Suontausta ja Silvennoinen ovat kumpikin tahoillaan päivätyössä ja yritystoimintaa paljujen kuljetuksesta pesuihin ja paperitöihin hoidetaan yhteisenä ”harrastuksena”. Nykyisin toimialueena on aikalailla koko Etelä-Suomi.

– Olemme alusta asti halunneet tehdä homman helpoksi asiakkaille. Pesemme ja desinfioimme altaat itse ja se sisältyy vuokrahintaan. Meillä on juuri oikeanlaiset aineet ja välineet, joten voimme taata, että allas on aina puhtaana seuraaville kylpijöille, Suontausta sanoo.

– Tarvittaessa myös kuljetamme paljukärryn perille ja asennamme paikalleen. Asiakkaalle jää vain täyttäminen, lämmittäminen, kylpeminen ja altaan tyhjennys.

Silvennoinen kertoo, että varsinkin pääkaupunkiseudulta tulevat asiakkaat kiittelevät kokonaisvaltaisesta ja joustavasta palvelusta sekä tarvittaessa myös puhelimitse saatavasta käyttöopastuksesta.

Myös pariskunnan kolme tytärtä ovat tiiviisti mukana koko perheen yritystoiminnassa. He ovat toisinaan hieman tahtomattaankin päässeet maistamaan yrittäjäelämää.

– Lapset ovat tottuneet, että meillä tehdään aika paljon töitä. He ovat kasvaneet yrittämiseen ja varsinkin esikoisemme, 12-vuotias Rianna on omaksunut loistavat asiakaspalvelutaidot. Hän on toisinaan jo hoitanut muiden vuokratuotteidemme, kuten tekstiilipesurin, hattarakoneen ja sup-lautojen vuokrausta.

Aiheeseen liittyviä juttuja