Uusi hauska talvilaji: Liukulumikenkäily

Oletko jo kokeillut liukulumikenkäilyä? Se on uusi liikkumismuoto lumisessa luonnossa.Liukulumikengät nousivat hittilajiksi viime talvena koronan lisäämään ulkoilubuumin myötä. Ne ovat ikään kuin leveiden metsä- ja eräsuksien ja perinteisten lumikenkien yhdistelmä. Kävin testaamassa, minkälaisista menovälineistä on kyse, ja pysyykö niillä pystyssä.

Uusi hauska talvilaji: Liukulumikenkäily | Talvi | Kotiseutulainen

Monipuoliset ominaisuudet

Liukulumikenkiä vuokraa sähköfatbikeistä tuttu Virttaabikes. Heillä on vuokrattavana kaksi paria kotimaisia OAC Kar 147 -liukulumikenkiä. Teleskooppisauvat isolla sommalla kuuluvat vuokrahintaan. Talvi on nyt melko hyvällä mallilla ja lumienkin puolesta pääsee Virttaan harjumetsissä kulkemaan. Ominaisuuksiltaan liukulumikengät ovat monipuoliset. Ne kantavat hyvin hangella, koska ovat sukseltaan leveät. Toisaalta ne ovat lyhyehköt, mikä tekee niistä näppärät esimerkiksi käännöksiin puustoisissa maastoissa. Suksien pohjassa on leveä nousukarva-alue, joka mahdollistaa nousemisen ja estää taakse päin lipsumista. 

Helpot käyttää

Suuntasimme Virttaan Maisaaren suolle, jonne Virttaabikesin Kirsi Viitala puolisonsa kanssa opasti minut ja ystäväni. Saimme opastuksen liukulumikenkien siteisiin, jotka hieman muistuttavat lumilautasiteitä. Helppokäyttöiset siteet kiinnitetään omiin jalkineisiin ja säädetään kengän koon mukaan. Meillä oli molemmilla jalassa tukevat vaelluskengät, jotka osoittautuvat hyväksi valinnaksi suksien kanssa. Kummaltakaan eivät sukset irronneet jalasta missään vaiheessa, joten siteiden säätö ja kiinnitys onnistui erinomaisesti.

Seurusteluliikuntaa

Itse eteneminen liukulumikengillä oli lystiä. Pitkiä liukuja ei suksilla tasaisella tehdä, mutta eteenpäin pääsee hyvin. Olimme sunnuntairetkellä. Reissun tarkoitus oli mukava ulkoilu hyvässä seurassa eikä matkan tekeminen. Lumikenkäillessä olikin mukava hiihdellä rinnakkain ja jutustella samalla. Lunta oli suolla sopivasti ja se kantoi hyvin. Epätasaisuuksia oli, mutta suksi ja lumi niitä hyvin. Kerran taisin johonkin kuoppaan tökätä ja olin mennä polvilleni, mutta muita kömmähdyksiä ei tapahtunut. Isosompaiset sauvat kyllä auttavat, jos meinaa horjahtaa. Muutaman kerran teleskooppisauvan säätö löystyi molemmilla ja niitä piti kiristää.

Sopii peruskuntoisille

Maisaaren suo oli liukulumikenkäilyyn loistavaa maastoa. Sää oli loistava auringonkin pilkahtaessa. Tuulesi tuskin nimeksikään. Huovinrinteellä varuskunta-alueella taisi tosin olla jokin tykistöharjoitus meneillään, sillä aika ajoin kaukaa kantautui vaimea jyske. Kaipasimme vain pientä tulipaikkaa evästaukoa varten. Kokeilusta jäi ennen kaikkea hyvä fiilis, joten suosittelen kaikkia kokeilemaan liukulumikenkäilyä, jos vähääkään tykkää liikkua talvimaastoissa. Laji sopii myös niille, joille varsinainen hiihtäminen on puuroa. 

Lisätietoja: Virttaabikes www.virttaabikes.fi

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja