Itse tehdystä lämmikettä lasten ulkoiluun

Tärkeintä lasten pukeutumisessa on olla oikean kokoiset vaatteet, jotka suojaavat kylmältä, mahdollistavat liikkumisen,kerrospukeutumisen ja suojaavat kastumiselta, tuulelta ja pakkaselta.

Itse tehdystä lämmikettä lasten ulkoiluun | Talvi | Kotiseutulainen

Perhepäivähoitolapset leikkivät lumisessa leikkipuistossa Forssassa.

Päivittäin lasten kanssa ulkoilevat perhepäivähoitajat toteavat kelin vaihtelevan paljon päivänkin aikana ja lapsille kaivataan hoitoon mukaan etenkin villasukkia. Jaana Ihamäki Janskun lanka ja ompelupajasta kertoo, että nykyään tehdä paljonpipoja ja lapasia lapsilleitse. Tänä vuonna tekijöiden suosiossa on ollut myös kauluri ja viimeiset kaksi vuotta kaarrokeneuleet.

Miten vaatetat lapsen lämpimästi? 

Suojaa pää ja kaulakypärälakilla/pipolla ja kaulurilla/huivilla. Pään kautta haihtuu suurin osa ihmisen lämmöstä. Huomioi, että kypärälakki/pipo suojaa hyvin korvat ja otsan.

Pidä lapsen kädet lämpimänä. Pue esim. kahdet käsineet päällekkäin: ohuet lämmittävät alle ja suojaavat päälle. Ota mukaan ulkoleikkeihin vaihtokäsineet.

Alusvaatteiden on hyvä olla ihonmyötäisiä ja välivaatekerroksia puetaan pakkasasteiden ja tekemisen mukaan.

Kengissä korkea varsi suojaa nilkat ja paksu pohja lisää lämmön eristystä. Lasten kenkien koko tulisi tarkistaa 2-3 kuukauden välein ja niihin on hyvä jättää kasvuvaraa. Ostaessa kenkiä, on hyvä tutustua valmistajien nettisivuilta löytyviin kokotaulukkoihin ja ohjeisiin oikean kengän valintaan lapselle.

− Lämpimiä varavaatteita ja villasukkia mukaan, päivähoitaja Susanna Vehmanen sanoo.

Perhepäivähoitaja Tarja Lehti muistuttaa, että pukeutuminen lapsen mukaan:

− Hikipää ei tarvitse niin paljoa vaatteita.

Villaa, villaa

Jaana Ihamäki suosittelee lapsille neulottaviin vaatteisiin merinovilla- ja merinovilla-alpakka -lankoja.

− Merinovilla ja merinovilla-alpakkalangat ovat laadukkaita. Ne eivät pistele tai kutita lapsen ihoa ja ne ovat konepestäviä. Merinovilla on lämmin kastuessaankin. Hyviä lankoja ovat esimerkiksi Espanjasta tuleva Katia ja Norjasta Sandnes, Jaana Ihamäki kertoo.

Päällysvaatteiden on oltavat sopivan väljät, vedenkestäviä ja tuulelta suojaavia.Heijastin tai heijastinliivi on hyvä muistaa pukea päälle. Perhepäivähoitaja Arja Haake toteaa:

− Ulkona on märkää. Vedenpitävä haalari ja vuorelliset kumisaappaat ovat hyviä.

Hoida ulkovaatteita oikein

Pukemisen lisäksi on hyvä huolehtia ulkovaatteista oikein, että ne lämmittävät. Esimerkiksi konepesu kuluttaa ja huuhteluaine heikentää vaatteen teknisiä ominaisuuksia eli lika on hyvä suihkuttaa ja pyyhkiä tuoreeltaan. Ulkovaatteisiin ja kenkiin voi käyttää suoja-ainetta, parantamaan veden ja lian hylkimistä.

− Villa huopuu konepesussa. Kotimainen villa on hyvä materiaali esim. vaunupeittoon tai jos haluaa tehdä huovutetut tossut tai lapaset lapselle, Jaana Ihamäki muistuttaa.

Suosittu laji

Janskun lanka ja ompelupajan nuorimmat vakioasiakkaat ovat kymmenvuotiaita ja neulojissa on myös poikia. Neulominen on kaiken ikäisillä suositumpaa kuin muutama vuosi sitten. 

Maaliskuun puolessa välissä Janskun lanka ja ompelupaja muuttaa uusiin isompiin tiloihin Puistolinnaan. Muuton myötä kaupan kankaat saadaan lankojen ohella paremmin esille ja myyntiin tulee trikoovaatteita lapsille.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja