Kirja on erinomaisen hyvä ”käyttöliittymä”

Kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen ei aseta kirjaa ja äänikirjaa vastakkain vaan rinnakkain.
− Vain lukemalla oppii lukemaan ja paljon lukemalla harjaantuu hyväksi lukijaksi. Kuunteleminen on erinomainen vaihtoehto silloin, jos on jokin este lukemiselle – fyysinen tai olosuhteista johtuva. Vaikea olisi kirjaa lukea esim. lenkkeillessä tai taikinaa alustaessa, mutta kuunteleminen sujuu.

Kirja on erinomaisen hyvä "käyttöliittymä" | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Maarit Järveläinen

Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri

Asuinkunta: Forssa

Mikä on tittelisi ja mitä tehtäviä työhösi kuuluu?

− Olen kirjastotoimenjohtaja. Työnantajani on Forssan kaupunki. Vastaan kaupunginkirjaston toiminnasta ja taloudesta, toiminnan kehittämisestä, kirjaston yhteistyösuhteista sekä johdan kirjastohenkilöstöä. Tehtäviini kuuluu myös oman työni ohella koordinoida kaupungin yleistä kulttuuritoimintaa sekä toimia kaupungin vapaa-aikapalveluiden palvelualueen esimiehenä.

Kuinka kauan olet ollut työpaikassasi ja mitä teit sitä ennen?

− Olen ollut Forssan kaupungin palveluksessa syksystä 1984 alkaen. Aloitin kaupunginkirjastossa erikoiskirjastonhoitajana atk-asioiden parissa. Liki 20 vuotta sitten siirryin kirjastotoimenjohtajan tehtäviin, joihin sittemmin liitettiin myös muut edellä mainitsemani tehtävät. Ennen Forssaan tuloani ehdin oikeastaan vain aloitella lyhyesti kirjastouraani Helsingin kaupunginkirjastossa.

Mikä työssäsi on parasta ja mikä haastavinta?

−  Olen kokenut kirjastotyön aina yhteiskunnallisesti merkittävänä. Viime vuosien mukanaan tuoma monenlainen epävarmuus arjessamme on tehnyt kirjastopalvelut uudella tavalla näkyviksi. 

Minulle merkityksellistä on ollut myös jo yli 30 vuotta jatkunut tiivis yhteistyö seutukunnan muiden yleisten kirjastojen kanssa. Louna-kirjastoyhteistyönä olemme kehittäneet kirjastopalveluita asiakkaiden tarpeet edellä. 

Haastavinta työssäni on erityisesti viime vuosina ollut, että työtehtäviä on kerääntynyt vähän liikaakin. Kaikkea ei ole ehtinyt tehdä siten kuin toivoisi, mutta niinhän se lienee kyllä monella muullakin.

Mitkä tehtävät vievät eniten työaikaasi?

−  Monenlaiset toiminnan ja talouden seurantaan ja koordinointiin liittyvät työt sekä erilaisten selvitysten, suunnitelmien ja raporttien laadinta. Osallistun myös paljon erilaisiin kokouksiin.  Eli hallinto ja esimiestehtävät, joita varten virkani on ylipäätään olemassa. Kirjaston asiakaspalvelupisteessä en ole päivystänyt enää vuosiin ja vain harvakseltaan olen tapahtumissakaan mukana. Ilokseni edes joskus se on mahdollista.

Millainen on työpaikkasi henkilöstö?

−  Kirjastopalveluita on tuottamassa kanssani osaava ja työhönsä sitoutunut 11:n kirjastoammattilaisen tiimi. Lisäksi joukossamme piipahtaa työkokeilijoita sekä kirjastoalan opiskelijoita työssäoppimisjaksoilla.

Mitä kaikkea muuta saa kirjastosta lainaksi kuin kirjoja?

−  No mm. lehtiä, nuotteja, karttoja, musiikkitallenteita, äänikirjoja, elokuvia, videopelejä, lautapelejä, e-kirjoja, e-äänikirjoja, soitonoppaita e-kuvatallenteina, Celian aineistoja, liikuntavälineitä, kausikortteja joidenkin paikallisten seurojen peleihin, sähkönkulutusmittareita ja kangaskassin lainoilleen. Aineistoja on kaikenikäisille ja useilla kielillä. Kaukopalvelun kautta saa lainaksi aineistoa, jota meidän kokoelmissa ei ole. Kaikkien Louna-kirjastojen kokoelmat ovat käytettävissä ja varatun aineiston voi noutaa haluamastaan Louna-kirjastopisteestä.

 Oletko huolissasi kirjojen tulevaisuudesta? 

− Jossain määrin kyllä. Lukemisen näkökulmasta kirja on erinomaisen hyvä ’käyttöliittymä’, joka toimii lähes kaikissa olosuhteissa ja tukee erinomaisesti lukemaan oppimista ja sujuvaksi lukijaksi harjaantumista. Ilman sitä taitoa on vaikea ymmärtää lukemaansa ja siten myös oppia uutta.

Kumman valitset itse, äänikirjan vai ihan kirjakirjan?

−  Hiljaisuus on musiikkia korvilleni, joten valitsen aina perinteisen painetun kirjan ja annan tarinan viedä mukanaan. Viime aikoina olen tosin ehtinyt lukemaan varsin vähän, tuskin lainkaan. Toivon, että tilanne kohentuu, kun jään eläkkeelle kesän alussa.

Onko Sinusta kuunteleminen ja lukeminen samanarvoisia?

−  Mielestäni niitä ei voi asettaa vastakkain, ennemminkin ovat rinnakkain. Vain lukemalla oppii lukemaan ja paljon lukemalla harjaantuu hyväksi lukijaksi. Kuunteleminen on erinomainen vaihtoehto silloin, jos on jokin este lukemiselle – fyysinen tai olosuhteista johtuva. Vaikea olisi kirjaa lukea esim. lenkkeillessä tai taikinaa alustaessa, mutta kuunteleminen sujuu.

Kuka ja miten suunnitellaan kirjaston erilaiset tapahtumat?

−  Kirjallisuustapahtumia suunnitellaan kirjastohenkilöstön kanssa yhdessä, joskus myös yhdessä Louna-kirjastojen kesken. Kirjailijavieraiden valinnassa otetaan huomioon asiakkaiden esittämiä toiveita. Ajankohtaiset aiheet sekä kirjauutuudet vaikuttavat myös valintaan. Kirjastokonserttien osalta musiikkikirjastohenkilöstö on keskeisessä asemassa ideoinnissa, lapsille ja lapsiperheille suunnatuissa tapahtumissa puolestaan lastenosaston henkilöstö. Kehräämön perhelauantaiden suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat Kehräämön muutkin toimijat tilanteensa mukaan.

Minkälaisia tapahtumia teillä on tulossa seuraavaksi tai vaikka kevään aikana?

−  Tämä vuosi on Forssa 100 -juhlavuosi ja se näkyy myös kirjaston tapahtumissa. Meillä oli juuri mm. parikin Vorssan murteen iltaa ja Muolaa-ilta. Seuraavien kirjallisuusiltojen vieraina ovat saaristoekologi Panu Kunttu kaikkien lintu-ja luontoharrastajien iloksi sekä huhtikuussa Seppo ja MarjaLiisa Hentilä kertomassa ensimmäisestä presidenttiparistamme K.J. ja Ester Ståhlbergista. Seuraava perhelauantai on 25.3. Huhtikuussa on myös perhelauantai sekä kaksi kirjastokonserttia, kiirastorstaina esiintyy ukrainalainen Kaanonkuoro ja loppukuusta Barlast-kvartetti. Lisätietoja tapahtumistamme saa verkkokirjastosta (louna.finna.fi), kaupungin tapahtumakalenterista (www.forssa.fi/tapahtumakalenteri) sekä kirjaston facebookista.

Kuvat  Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja