Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä!

Forssan seudun vuoden teko -kilpailun finalistit ovat tässä. Äänestää voit 14.1.2023 klo 23.59 asti!

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Käy äänestämässä täällä: https://forssajc.fi/projektit/forssan-seudun-vuoden-teko/

Hikoilusta hyväntekeväisyyttä

Ensimmäisenä esittelyvuorossa Forssan seudun vuoden teko -kilpailussa on mies, joka on monena vuonna toteuttanut lihasvoimin erilaisia hyväntekeväisyystempauksia. Eli siis kestävyysjuoksijanakin tunnettu Janne Korpela

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Janne kuvailee itseään 39-vuotiaaksi ruuhkavuosia eläväksi perheenisäksi, joka viettää mielellään aikaa perheen kanssa retkeillen ja luonnossa liikkuen. Liikkumisesta puheenollen Jannen harrastuksiin kuuluu mm. ultrajuoksu poluilla, uinti, hiihto, pyöräily ja kuntosali. 

Forssan seudulla Janne tunnetaan erityisesti juoksijana, eikä ihme. Miehen hyväntekeväisyysjuoksujen tuotoilla on autettu monia seutumme asukkaita. Itsensä lisäksi Janne liikuttaa myös muita, sillä hän on mukana järjestämässä kuntokerhoja, jota vetävät kerta toisensa jälkeen ihmisiä liikkumaan ja kohottomaan kuntoa – vieläpä täysin ilmaiseksi. 

Jannen mukaan juoksu on hänelle enemmän kuin pelkkä harrastus. Vuonna 2017 Suomen halkijuoksun jälkeen hän alkoi miettiä, voisiko juoksun avulla auttaa myös muita. Syntyi ajatus Jouluiloa juoksusta, jossa Janne keräsi yhteistyökumppaneiden ja lahjoittajien avulla joulukinkkuja sekä lahjoja seudun lapsiperheille. Janne järjesti tapahtuman kolmena vuonna ja näinä vuosina yhteensä 60-70 perhettä sai iloa miehen tapahtuman kautta. 

Koronan ja sairastelujen takia tapahtumaa ei ole järjestetty pariin vuoteen, kunnes tänä vuonna Janne sai idean Hunnari 12h -tapahtumasta, jossa hän kiipesi Hunnarin päälle kellon ympäri, yhteensä 168 kertaa ja yhteistyökumppanit lahjoittivat nousumetreihin suhteutetun summan Asenne ry:n joulukeräykseen. Huikeaa, eikö? 

Janne kertoi olevansa enemmän kuin otettu ehdokkuudesta, sillä se on osoitus siitä, että apu on mennyt perille. Mies on myös kiitollinen siitä, että saa asua kaupungissa, jossa riittää hienoja ihmisiä, hyviä harrastusmahdollisuuksia ja puhdasta luontoa. Janne toivookin, että pitäisimme näistä kaikista huolta yhdessä. 

Karaokea ja paljon muuta

Seuraavana esittelyvuorossa Forssan seudun vuoden teko -kilpailussa on Taina Saarinen, joka tunnetaan pyyteettömästä lähimmäisen työstään niiden hyväksi, jotka helposti unohdetaan. Taina on todellinen pitkän linjan hyväntekijä, sillä hän on luotsannut kehitysvammaisten tukiyhdistystä seudullamme vuodesta 2000 lähtien. 

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Ihan pienestä yhdistyksestä ei ole kyse, sillä Kehitysvammaisten Tuki tuo yhteen lähes 190 kehitysvammaista, heidän läheistään sekä alan työntekijöitä. Yhdistys tarjoaakin jäsenilleen monenlaista virkistystoimintaa sekä tekee myös edunvalvontatyötä.

Ehkä tunnetuin yhdistyksen järjestämistä virkistystoiminnoista on kuitenkin viikoittaiset tiistai-illan karaoket, joita Taina on ollut mukana järjestämässä vuodesta 2007 asti. Vaikka vuosien varrella monet vetäjät ovat vaihtuneet, Taina jaksaa edelleen viikoittain avustaa vieraita saapumisessa, kuunnella ilot ja surut, keittää kahvia, laittaa tarjoiluja ja olla läsnä. Nykyään apua tarvitaan erityisesti, sillä karaokeiltojen osallistujamäärät ovat jopa 30-70 henkeä. Toiminnalle on siis selkeästi tarvetta. 

Ehdokkuus Forssan seudun vuoden teko -kisassa on osoitus siitä, että Tainan työ on huomattu ja sitä arvostetaan. Tainan mukaan tällä on iso merkitys, sillä vaikka hän nauttii työstään, on luonnollista, että näin pitkäjänteinen työ myös vaatii paljon. Kehitysvammaisten innostuneisuus ja heidän antamansa suora, positiivinen palaute on kuitenkin se suola, joka auttaa Tainaa levittämään hyvää ympärilleen. 

Taina kannustaakin kaikkia antamaan mahdollisuuden erilaisuudelle ja suvaitsevaisuudelle. Sen avulla voi löytää mielenkiintoisen maailman ja ehkä jopa uusia ystäviä. 

Konsertti yli 2000 lapselle

Kolmantena Forssan seudun vuoden teko -kilpailun finalistina esitellään paikallinen MLL, eli tarkemmin sanoen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Forssan yhdistys. Yhdistys on toiminut forssalaisten lasten ja lapsiperheiden hyväksi jo vuodesta 1921. 

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Yhdistystä ehdotettiin kisaan erityisesti sen järjestettyä vappuaattona yhdessä muiden MLL:n paikallisyhdistysten kanssa koko perheelle suunnatun ilmaiskonsertin Forssan torilla. Konsertissa esiintyi suosittu Hevisaurus-yhtye, jonka esiintymisestä ja lettukahvilan antimista saapui nauttimaan yli 2000 lasta perheineen. Järjestäjien mukaan konserttiyleisössä riitti jammailijoita aina vauvasta vaariin asti. 

MLL:n yhdistystoiminnan tarkoituksena on edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia, keskinäistä yhteistoimintaa ja sosiaalista kanssakäymistä. MLL tarjoaakin ympäri vuoden kattavasti erilaisia harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia, järjestää tapahtumia sekä perhekahvilatapaamisia useamman kerran viikossa.

MLL Forssa on helposti lähestyttävä ja avoin yhdistys seudullamme ja he tekevätkin paljon yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa. Yhdistys järjestää vuosittain esimerkiksi Ipanapäivän ja Enkelikirkon seurakunnan kanssa. 

Forssan MLL kiittää jokaista äänestäjää jo etukäteen. Jo ehdokkuus on osoitus yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijöille, että heidän työpanostaan arvostetaan. Yhdistys myös toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi tutustumaan MLL Forssan toimintaan. 

Ukrainalaisten apuna

Neljäntenä esittelyvuorossa Forssan seudun vuoden teko -kilpailussa on Mira Prykhodko, joka tunnetaan väsymättömästä vapaaehtoistyöstä paikallisesti Forssassa Ukrainalaisten hyväksi. Hän on vapaaehtoinen, jolle Ukraina on lähellä sydäntä ja joka kuuluu Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:hyn.

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Hyökkäyssodan ensimmäisestä päivästä lähtien Miralle oli päivän selvää, että hän tekee voitavansa auttaakseen sodan uhreja sekä paikallisesti että Ukrainassa. Mira on ollut monessa Ukrainaan kohdistetussa hyväntekeväisyydessä mukana ja kaikki avustukset, joita on kerätty Ukrainaan, ovat toimitettu Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kautta Ukrainaan. Yhdistyksellä on luotettava ja toimiva logistiikkaketju, jonka kautta apu saadaan varmasti perille jopa rintamalinjalle asti. Mira on esimerkiksi myynyt Ukraina aiheisia paitoja, joista saatu tuotto on käytettiin kokonaisuudessaan autoon, joka palvelee Ukrainassa taistelijoita rintamalla tälläkin hetkellä. Mira on saanut kerättyä lahjoituksena isoja eriä lääkintävälineitä, jotka hän on toimittanut Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kautta ukrainalaisiin vanhainkoteihin, armeijan lääkintämiehille ja sairaaloihin. Mira on myös erityisesti sodan alkupuolella paikallisesti kerännyt tarvittavia tavaroita Suomeen ja Forssaan saapuneille ukrainalisille yhdessä muiden keräykseen osallistuneiden kanssa.

Väsymätön työ ukrainalaisten hyväksi jatkuu ja nykyisin Mira keskittyy enemmän vapaaehtoistyöhän puolustusvoimille ja tietyille taisteluyksiköille. Viimeisimpänä projektina Mira on kutonut iltaisin sotilaille villasukkia, joita tarvitaan tällä hetkellä paljon!

Mira haluaa myös korostaa, että vapaaehtoistyö on monien ihmisten yhteinen projekti ja että Forssassa on paljon ihmisiä, jotka ovat auttaneet Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Mira ei osannut odottaa, että hänet oltaisiin asetettu ehdolle Forssan seudun vuoden teko -kilpailuun ja hän liikuttuikin tähän liittyvästä yhteydenotosta. Hän on sodan alusta asti halunnut auttaa omalla panostuksellaan, eikä odottanut saavansa tästä työstä tunnustusta. Hän on tietää, että mikäli tilanne olisi toisinpäin, ukrainalaiset tarjoaisivat mahdollisuuksiensa mukaan apua myös meille.

Mira haluaa kiittää kaikkia, jotka ovat omalla panoksellaan osallistuneet Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen. Ilman teidän apua tämä ei olisi mahdollista!

Helpotusta perheiden arkeen

Forssan seudun vuoden teko -kilpailun viidentenä finalistina esitellään Forssan seurakunnan järjestämä PikkuHelppi -palvelu. Palvelu tarjoaa tilapäistä, maksutonta ja lyhytaikaista lastenhoitoapua helpottamaan lapsiperheiden arkea. 

Forssan seudun vuoden teko 2022 finalistit ovat tässä! | Kotiseutu | Kotiseutulainen

PikkuHelppi sai alkunsa syksyllä 2022 siitä, että seurakunta halusi kehittää vanhojen toimintamuotojen kuten päiväkerhojen ja perhekerhojen rinnalle uuttaa toimintamallia, joka vastaisi mahdollisimman hyvin lasten ja perheiden muuttuneisiin tarpeisiin. Nykyään lapsiperheissä tulee aikoja, jolloin tilapäiselle lyhytaikaiselle lastenhoidolle on suurta tarvetta. PikkuHelppi on matalankynnyksen apua ja helpotusta lapsiperhearkeen, joka toimii mahdollisimman ketterästi ja joustavasti. PikkuHelppi-palvelua tarjotaan seurakunnan tiloissa, lasten kotona tai lähipuistossa. Sellaisissa paikoissa, jotka palvelevat lasta ja perhettä parhaiten.

Perheet käyttävät PikkuHelppi -palvelua tavallisissa arjen asiointitilanteissa, koska kaikissa tilanteissa asioiden hoitaminen yhdessä lasten kanssa ei ole helppoa. PikkuHelppi on saanut kiitosta siitä, että se on mahdollistanut hengähdystaukoja vanhemmille.

Ehdokkuus on toiminnalle tärkeä asia. PikkuHelppi-palvelu on suhteellisen tuore, sillä toiminta alkoi syksyllä 2022. Jo ensimmäisellä toimintakaudellaa palvelu on kuitenkin tuonut paljon helpotusta useiden perheiden arkeen. Forssan seurakunnan PikkuHelppi-palvelun järjestäjät toivovat, että toiminta saisi vielä jatkoa ja että mahdollisimman moni PikkuHelppiä tarvitseva perhe Forssan seurakunnan alueella voisi hyödyntää palvelua ja saada sen mukana helpotusta arkeensa.

Forssan seurakunnan PikkuHelppi toivottaa kaikki lapsiperheet tervetulleeksi mukaan toimintaa ja muistuttaa, että yksin ei tarvitse yrittää pärjätä!

Aiheeseen liittyviä juttuja