Härkätie – Eteläisen Suomen kaunis maisematie

Härkätie Yhdistys toimii matkailun ja kulttuurin edistämiseksi Hämeen Härkätien varrella. Tänä kesänä suurin urakka on yrittää uusia säiden ja ajan kuluttamat Härkätien opastekyltit uusiin. Toistasataa kylttiä kaipaa kipeästi uudistamista jotta matkailijat voisivat huoletta kulkea tietä pitkän pelkäämättä eksymistä.

Härkätie – Eteläisen Suomen kaunis maisematie | Kotiseutu | Kotiseutulainen

H

ärkätiepäivää vietetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Päiväksi valikoitui Jaakonpäivä heinäkuun 25. Naisten päivän lopettava, Ukkosen päivä, sopinee hyvin härkätien omaksi nimikkopäiväksi. Pyhä Jaakko, yksi Hansa-kauppiaiden suojelupyhimys, on myös Rengon kirkon suojelupyhimys.

”Halki viljavien peltojen ja laajojen metsien kiemurtelee Hämeen Härkätie viedessään kulkijan Turusta Hämeenlinnaan”.  Näin mainostettiin Suomen vanhinta tietä jo vuosikymmeniä sitten. Ja edelleen tie kulkee halki eteläisen Suomen.  Tie, jota kuninkaat, kauppiaat, pyhiinvaeltajat ja  monet muut  ovat kulkeneet jo yli tuhat vuotta, vie edelleen luonnonkauniille matkalle halki eteläisen Suomen.Hämeen Härkätien historia alkaa jo viikinkiajoista mutta tien nimi on paljon nuorempi. Härkätie nimitys on luultavasti levinnyt  vasta Tupakkirulla-lorusta, mistä se on varmasti edelleen monelle tuttu.

Härkätie on ollut kiinteästi osa etelä suomen kehitystä – sitä pitkin tulleet niin kuninkaat kuin pyhiinvaeltajatkin. Härkätietä pitkin ovat kauppiaat tuoneet ja vieneet tavaroitaan. Suomen vanhimman vakinaisen lasitehtaan, Somerolla Pitkäjärvellä sijainneen Åvikin, tuotteet löysivät tiensä Ruotsin markkinoille  1700- 1800 taitteessa juuri Härkätietä pitkin.Tosin lasinmyyjät  silloin valittivat toistuvasti Härkätien huonoa kuntoa. Onneksi tie on nykyään todella hyvässä kunnossa.

Suomen vanhin tie Hämeen Härkätie tarjoaa matkailijalle paitsi kauniita maisemia ja historiaa, myös nykyaikaisia palveluja ja monenlaista nähtävää. Erilaiset kahvilat, kkorkeatasoiset taidenäyttelyt, majapaikat ja tapahtumat ovat kokemisen arvoisia. Turusta lähdettäessä seuraa Härkätie Paimionjoen vartta siirtyen Somerolla metsäisempään maastoon. Vain ajoittain Härkätien nykylinjaus yhtyy 10-tiehen tehden tiestä miellyttävän ja turvallisen myös pyöräilijöille ja patikoijille. Majapaikat ja ruokapaikat matkanvarrella mahdollistavat jokaiselle kunnolle sopivan matkanteon. 

Härkätie on loistava kohde muutaman päivän pyöräretkelle.  Kannattaa kuitenkin suunnitella pienempiä päivämatkoja kuin tavallisesti polkee, sillä tienvarrella on paljon nähtävää ja koettavaa: melontaretki Paimionjoella, kesäteattereita, taidenäyttelyitä, kirpputoreja, koskia, lähteitä, museoita, loistavia ruokapaikkoja, persoonallisia kahviloita ja paljon muuta.

HISTORIA:

  • Suomen vanhin tie Turusta Hämeenlinnaan n 160 km.
  • Viikingit kulkivat Härkätietä pitkin
  • Kirkonmiehet ja pyhiinvaeltajat kulkivat Härkätiellä, sillä se yhdisti  Turun tuomiokirkon, Rengon Pyhän Jaakon ja Hattulan Pyhän Ristin.
  • Suomen ensimmäisen varsinaisen lasitehtaan Åvikin lasit kuljetettiin 1700 -1800 lukujen taitteessa Härkätietä pitkin Somerolta maailmalle.
  • Liedossa sijaitsee esihistorillinen Linnavuori jossa nykyään sijaitsee Liedon vanhalinna.
  • Marttilassa sijaitsee muistomerkki Suomen viimeisen ”rauhanaikana suoritetun mestauspaikan” kohdalla. Antti Antinpoika Hannula mestattiin kirveellä 22.10.1824.

Olla-Riikka Mäkelä

Aiheeseen liittyviä juttuja