Joulupukilla taas kehittämispaineita Joulupukille ministeriöltä tiukkoja vaatimuksia

Julkisuuteen on tihkunut tietoja Joulupukin toimintaan tehdyistä vaatimuksista. Logistiikkaa pitää virtaviivaistaa, liikkumisen pitää sähköistyä ja toimintaa pitäisi tarkastella kvartaalitalouden mallilla. Joulupukki uskoutui toimittajalle vaikeuksistaan.

Joulupukilla taas kehittämispaineita Joulupukille ministeriöltä tiukkoja vaatimuksia | Joulu | Kotiseutulainen

Viime vuoden raporttimme Joulupukin hankaluuksista kehittämishankkeiden kanssa poiki toimittajalle ikään kuin Joulupukin luottotoimittajan aseman. Tarkennuksena todettakoon, että toimittaja ei joudu takaamaan mitään pukin luottoasioita. Sen sijaan J.Pukki uskoutui toimittajalle ruskaviikoilla tunturihotellin baaritiskillä ajankohtaisista huolistaan.

J.Pukin mukaan valtakunnallinen Kehittämis- ja Nipottamisministeriö on lähestynyt häntä useilla kehittämisstrategioilla.

-Kiivaimmin ajetaan eteenpäin joulun jakeluliikenteen sähköistämistä. Mutta mitä minä teen, tuuppaanko ledilampun Petterin perään, ja tässä tarkoitan Petteri Poroa, en mitään poliitikkoa. Minä pysyn irti politiikasta, meillä on Korvatunturilla jo tarpeeksi tonttuja muutenkin, selvittää Pukki selvästi tuohtuneena ja tilaa toisen.

-Sitä paitsi, mitähän tykkäisivät aattoiltana ihmiset, kun kysyisin, että saanko laittaa töpselin seinään, että päästään Petterin kanssa seuraavallekin kohteelle. Ja tämä samaan aikaan kun toisille luvataan pari tonnia apua liian kalliin sähkön käyttämisestä ja toisille sama summa sähköautoon siirtymisestä! Vielä jos latausta odotellessa joutuisi syömään ajankuluksi joulutorttuja ja suklaakonvehteja voisi liikakiloja tulla vieläkin enemmän, kuvailee Pukki.

Pukin logistiikka muka pielessä!

Samainen ministeriö on Pukin mukaan suositellut logistiikkainsinöörin palkkausta joulun jakelutoiminnan ohjaajaksi. Olipa toimipisteeseen pölähtänyt konsultti vai oliko konsulentti, käynyt läpi iänikuisesti toiminutta globaalia jakelukaaviota ja todennut sen olevan aikansa elänyt.

-No onpa todella aikansa elänyt ja aina toiminut, aloittaa Pukki. Olen jakanut lahjat selkeällä toimintatavalla, tien päästä aloitan ja loppuun lopetan. Nyt logistiikka-insinööri kehotti siirtymään aakkosjärjestysperäiseen toimintaan, että se voidaan siirtää exceliin. 

No, jaanko siis ison tien risteyksestä kaukana olevalle Aamu-Usvan Väinölle sen paketin ensin ja palaan sitten taas lähelle risteystä Ala-Mattilan Annalle antamaan sen pojan joka joulu lähettämän ristikkolehden. Saanko muuten samalla antaa Annan miehelle Ala-Mattilan Yrjölle pojan lähettämän Tekniikan Maailman tilauksen lahjakortin vai pitääkö tässä vaiheessa ensin mennä entisen kyläkaupan naapuriin serkkupoikansa Ala-Mattilan Heikille viemään sen tyttären virkkaaman patalapun. Ei mikään ihme, että Postilla on vaikeuksia jakeluissaan, jos näitä uskovat, puuskahti pukki. Meni tilaamaan kolmannen ja samalla mumisi jotain, että ei insinööri voi olla pukkihommissa. Toimittaja ei tarkkaan kuullut loppua karaoken melulta, mutta jotenkin se meni, että kun ei ole lahjoja.

Kvartaalitalouteen vaikka kaamosaikaan

Samaisen Kehittämis- ja Nipottamisministeriön kehittämis,- vai oliko se nipottamispäällikköIna.N. Verran oli J.Pukin mukaan esittänyt, että toiminta pitäisi nykytapaan siirtää kvartaalitarkasteluun. Heidän suorittamansa tutkimuksen mukaan joulupukkitoiminta on varsin kausiluonteista. Esimerkiksi vuoden ensimmäisen kolmen kvartaalin aikana toimintaa on havaittavissa vain pohjoisella napapiirillä, ellei satunnaisia vanhempien lapsilleen tekemiä uhkailuja lasketa mukaan.

Joulumaan Kehitysosaston johtaja Aina Vaikea otti tiskillä tavattaessa asiaan kantaa, että kyllä asiasta nyt taas nousi myrsky glögimaljassa, jonka hän toimittajalle taas höyryävänä tarjosi. Siis malja höyrysi, ei hän. 

-Sen sijaan Joulumaan toiminta on todella ympärivuotista, vaikka juhannusviikolla potentiaalisia asiakkaita ei kovin paljon käy kohteissamme, sanoi Aina Vaikea.

Vaikea kertoi, että häneltäkin oli tivattu, että mitä J.Pukki tekee sesongin ulkopuolisella ajalla.

Tämän kuultuaan, baaritiskiin nojannut J.Pukki puuskahti, että samaa kuin muutkin toimitusjohtajat -Pelaan golfia tai padelia! Sen sanottuaan J.Pukki siirtyi karaoken puolelle.

Jäimme Ainan kanssa tiskille glögiemme pariin ja totesimme ettei glögi ruska-aikaan oikein maistu, vaikka kuinka pitäisi toiminta jakaa kvartaaleihin.

Kyllä se J.Pukki ajallaan tulee edelleen, ja ehkä se Aina Vaikea joskus höyryää hänkin.

Hyvää joulua kaikille, toivottaa Pukin luottotoimittaja OoPee

Teksti Olli-Pekka Jasu

Aiheeseen liittyviä juttuja