Villiyrttisesonki kutsuu! Tärkeintä on takuuvarma tunnistaminen

Pihanurmikkomme, niittymme ja metsämme pursuavat vitamiineja ja voimaa. Voimme saada luonnosta tukea ruokavalioomme tai mielelle ja apua erilaisiin vaivoihin. Villiyrttien hyödyntämisen tärkein asia on kasvien takuuvarma tunnistaminen ja kasvien vaikutusten tiedostaminen. Turvallisiakin villiyrttejä voi saada liika-annoksen. Villiyrttejä käytetään aina kuureina tai kerta-annoksina, ei jatkuvasti.

Villiyrttisesonki kutsuu! Tärkeintä on takuuvarma tunnistaminen | Luonto | Kotiseutulainen

Villiyrteistä, niiden tunnistamisesta ja käytöstä, löytyy paljon kirjallisuutta, mutta varman tunnistamisen takaamiseksi ensimmäisille villiyrttien poimintaretkille kannattaa lähteä ammattilaisen mukana. Kun perusteet on hallussa, oppia löytyy ja löytää itse lisää, kun aiheeseen tutustuu enemmän. Luontomme on ehtymätön oppimisen ja löytämisen paikka.

Helpoimmat saaliit löytyvät omalta pihalta 

Leikkaamaton nurmikko tai kukkimaan jätetty muu niittymäinen alue kotipihalla takaa ilmaisten ruokatarvikkeiden ja kotiapteekin lisäksi hyötyä myös tuiki tarpeellisille pölyttäjille ja silmäniloa itselle. Kotipihan nurmikon aarteita ovat muun muassa vuohenputki, voikukka, nokkonen, siankärsämö, apilat, poimulehti tai piharatamo. Näistä ruohovartisista vitamiinipommeista saa helposti kaunista salaatin sekaan ja leivän päälle, puhtia arkiruokiin tai helpotusta vaivoihin. Kotipihan puiden lehdet, kukat ja silmut tai mahla kannattaa myös hyödyntää vaikka pakastettuna talven varalle tai kuivattuna teeksi. Villiyrtit sisältävät runsaasti erilaisia hyviä ainesosia, kuten vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja, flavonoideja ja kuituja, mutta myös monia epäsuotuisia ainesosia, jopa myrkkyjä. Eri lajit omanlaisensa yhdistelmän, siksi tunnistaminen ja käytön tunteminen ovat tärkeitä.

Huomioi jokamiehenoikeudet

Ruohovartisten kasvien keruu omaan käyttöön on sallittua jokamiehenoikeuksilla. Muistathan omiin tarpeisiin keräämisessä aina kysyä lupaa keräämiseen maanomistajalta, kun keräät varpujen tai puiden silmuja, kukkia, hedelmiä, lehtiä tai oksia, kuten esimerkiksi kuusenkerkkiä, mustikan versoja, vadelman lehtiä tai lehmuksen kukkia, tai kun keräät kasveja myytäväksi.

Opastettu villiyrttiretki Saaren kansanpuistossa 27.6.2024 illalla. Lisätiedot ja ilmoittautuminen sähköpostitse: tarja@vihreattassut.fi

Aiheeseen liittyviä juttuja