Syysloma lähestyy

Koululaisten syyslomat lähestyvät ja monella vanhemmalla on painetta. Lapselle pitäisi antaa mukavia muistoja – lomalla pitäisi siis olla monenlaista toimintaa ja elämyksiä.

Syysloma lähestyy | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Usein on kuitenkin niin, että paine on todellakin vain vanhempien omassa päässä. Lapsen toiveet voivat oikeasti olla aika pieniä ja yksinkertaisia. Eivät kaikki lapset osaa edes ajatella etelän lomia tai ruskapatikointeja. Osa lapsista ei edes halua mihinkään reissuun, heistä kotona on mukavinta.

Lapselle voi antaa mukavia, läpi elämän säilyviä muistoja esimerkiksi sillä, että on tavallista enemmän yhteistä aikaa. Aikaa leikkiä, pelata tai jutella yhdessä.  Lapset yleensä rakastavat sitä, että vanhemmat tulevat mukaan hassuihin leikkeihin tai peleihin. On kiva nauraa isälle ja äidille, jotka eivät ehkä osaakkaan niin hienosti pelin sääntöjä tai näyttävät hassuilta leikin tiimoissa.

Kaikki yhteinen tekeminen ei vaadi myöskään paksua lompakkoa. Luontoon pääsee ihan ilmaiseksi, samoin vaikka kirjastoon – yhteiset lukuhetketkin voivat olla mukavaa tekemistä.. Ja aina kannattaa kysyä lapselta mitä hän haluaa – ja jos toiveet ovat sellaisia, että niitä ei voi toteuttaa, kannattaa se kertoa suoraan ja rehellisesti – ei epämääräisiä katsotaan-lupauksia, koska ne aiheuttavat pettymyksiä.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja