Sinun, minun ja meidän kaikkien talkoot

Kun fossiilisten polttoaineiden hinnat kipusivat kesällä ennätyslukemiin, monet autottomat tai vaihtoehtoisilla energiamuodoilla autoilevat totesivat helpottuneina, miten asia ei onneksi vaikuta heidän elämäänsä. Nämä ihmiset taisivat vain unohtaa, että Suomessa noin 90 % tavaraliikenteestä kulkee kumipyörillä, joten todellisuudessa kohonneet polttoainekustannukset vaikuttivat lähes kaikkeen.

Sinun, minun ja meidän kaikkien talkoot | Kolumnit | Kotiseutulainen

Nyt kun meillä on käsillä ennennäkemätön sähkökriisi, monet määräaikaisen sähkösopimuksen omaavat hykertelevät tyytyväisenä edullisia sähkölaskujaan vailla murhetta huomisesta. Omaa sähkön kulutusta ei tarvitse miettiä, koska henkilökohtainen talous on toistaiseksi turvattu. Vai onko asia ihan näin? 

Jos sähkön hintaa ei saada pian alaspäin, niin tuhannet kotitaloudet ovat pian hätää kärsimässä. Valtio on toki luvannut ottaa käyttöön tukimalleja auttamaan niitä ihmisiä, joiden sähkölaskut  kallistuvat kohtuuttoman paljon ensi talvena. Tämä on yksi hyvinvointivaltion hienoimpia puolia, mutta kuka senkin avun loppupeleissä maksaa? Sinä, minä ja tulevat sukupolvet, jotka joutuvat jo muutenkin kantamaan harteillaan ennennäkemättömän isoksi kasvanutta valtion velkaa.

Entä sitten yritykset? Ne toimijat, jotka tarjoavat monille meistä työtä ja keinon maksaaelämisemme (myös sen sähkölaskun). Jos sähkömarkkinoilla ei tapahdu muutosta, monissa yrityksissä joudutaan pian tosissaan miettimään, millä jopa kymmenkertaisiksi paisuneista sähkölaskuista selvitään. 

Valitettavasti vaihtoehtoina on usein yrityksen omien hintojen korottaminen tai YT-neuvotteluiden aloittaminen. Viimeistään siinä vaiheessa tämä kriisi koskettaa meitä kaikkia. Edullinen sähkösopimus toki lohduttaa vähän, jos maitopurkki maksaa kaupassa kaksi euroa ja työt lähtevät alta. 

Haluan kuitenkin uskoa, että tähänkin kriisiin löydetään toimivat lääkkeet, eikä edellä mainitun kaltainen synkkä mielikuva oikeasti toteudu.Pitkässä juoksussa käsillä oleva tilanne voi olla jopa hyvä asia, sillä läpi historian kriisit ovat pakottaneet yhteiskuntamme uudistumaan ja kehittymään entistä paremmaksi. Tulevaisuudessa tulemmekin varmasti olemaan entistä itsenäisempiä ja monipuolisempia sähkön tuotannon suhteen. 

Sitä ennen meidän on kuitenkin selvittävä tulevasta talvesta. Sähkömarkkinat ovat monimutkainen kokonaisuus, enkä voi väittää täysin ymmärtäväni niiden toimintaa. Puhumattakaan siitä, miten vallitseva kokonaistilanne korjataan. Sen kuitenkin tiedän, että jos sähkön riittävyys on epävarmalla pohjalla, näkyy se myös hinnoissa. Siksi nyt jos koskaan onkin tärkeää, että jokainen pohtii omia tottumuksiaan ja liittyy mukaan sähkönsäästötalkoisiin. 

Sinun, minun ja meidän kaikkien talkoot | Kolumnit | Kotiseutulainen


Johanna Hento

Aiheeseen liittyviä juttuja