Forssan kulttuuripalkinto 2022 – Ehdolla neljä henkilöä ja kaksi yhdistystä

Forssan kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan tänä vuonna suoraan yleisöäänten perusteella kuudesta vaihtoehdosta. Ehdokkaiden valinnan ovat tänä vuonna tehneet kulttuuritoimen yksiköt museo ja kirjasto. Vaihtoehdoissa on otettu huomioon aikaisempien vuosien yleisökuulemiset ja kulttuuriyhdistysten tämänvuotiset ehdotukset.

top view of bouquet of white rose

Suosikkia saa äänestää marraskuun loppuun saakka internetissä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/928F13CC9C6D14D7 sekä kirjaston tai museon äänestyspisteillä. Palkinto jaetaan Itsenäisyyspäivän juhlassa, joka järjestetään Forssan yhteislyseolla 6.12.2022. 

Anne Kinos 

Anne Kinos on Forssan Teatterilla alusta lähtien monessa mukana, niin markkinoinnissa, lipunmyynnissä kuin hallitustyössäkin, myös puheenjohtajana. Hän on tänä syksynä tehnyt muutaman vuoden tauon jälkeen upean paluun Forssan Teatterin lavalle Kuin tuhka tuuleen -komedian toisessa pääroolissa. Mahtavan näyttelijäntyön lisäksi Anne tuo teatterille innostavaa ja kannustavaa fiilistä sekä vankkaa ammattimaista otetta. Hommat hoidetaan asiallisesti ja tinkimättä mutta silti rennosti. Teatteri on ollut hänellä aina lähellä sydäntä. Harrastaminen Forssassa alkoi vuonna 1973 kansalaisopiston näytelmäpiiristä, jonka lastennäytelmä Schiivoavat serafit valmistui näyttämölle seuraavana vuonna. Ensi vuonna Anne siis viettää jo “50-vuotistaiteilijajuhlaansa”.  

Keijo Koskimies 

Keijo Koskimiehelle paikallisen kirjallisen kulttuurin edistäminen on aina ollut tärkeää ja hän on tehnyt sitä vuosien saatossa lukuisin eri tavoin. Toimiessaan kirjakauppiaana hän toi näkyvästi esille paikallista kirjallisuutta ja kirjailijoita sekä jopa julkaisi useita kirjoja. Parhaiten ehkä muistetaan Jorma Harjusen Forssan murteen sanakirja Pylsypussi / Sirosäkki (2004), josta Keijo on nyt julkaisemassa uutta laajennettua laitosta. Sittemmin Keijo järjesti myös esim. Kirjaoutlet-tapahtuman Kutomolle. Tällä hetkellä Keijo toimii paikallisen asioiden esille tuomiseksi mm. Kotiseutulainen-lehdessä. Forssan Teatterilla on iso paikka Keijon sydämessä ja toimi toisena kotina yli 15-vuotta. Teatterin mystiikka kutkuttelee edelleen. 

Erkki Kuronen 

Erkki Kuronen on forssalainen toimittaja, joka on toiminut pitkään muun muassa Forssan lehden kulttuuriin ja etenkin musiikkiin erikoistuneena toimittajana. Asiantuntevilla, humaaneilla ja kannustavilla kirjoituksillaan hän on tuonut myönteisellä tavalla esille monia forssalaisia kulttuurin tekijöitä ja innostanut heitä jatkamaan ja kehittämään toimintaansa edelleen. Kuronen on yhä aktiivinen kirjoittaja, ja tuo oman panoksensa mm. Lounais-Hämeen Musiikkipäivien toimintaan. 

Outi Rämö 

Outi Rämö on forssalainen taiteilija, joka uskoo yhteisöllisyyteen ja siihen, että luovien ihmisten kokoontuminen lisää luovuutta, että uusien asioiden opppiminen on nautinnollista. Tänä vuonna hän oli ensimmäisenä suunnittelemassa taidetoimintaa kaupunkiimme sodan jaloista pakeneville ukrainalaisille. Outi on hoitanut ja organisoinut Kehräämön grafiikan pajalla työpajatoimintaa, jossa kaikilla on ollut mahdollisuus harrastaa kuvataidetta ja saada opetusta eri tekniikoissa. Hän on houkutellut ja rohkaissut mukaan aivan uusia taiteen tekijöitä ja harrastajia, ja lisännyt taiteen harrastajien hyvinvointia aktivoimalla heitä korona-aikana. Positiivisella ja maanläheisellä otteella tämä omistautunut taiteen ammattilainen saa kaikki viihtymään. Hän toimii myös Wiksbergin kartanon Viljelypalstat ry:ssä, joka kunnostaa kartanon vanhaa talousrakennusta kulttuurikäyttöön. 

Kuhankosken kilta   

Vuonna 1947 perustettu kuvataiteilijoiden yhdistys Kuhankosken Kilta r.y. täyttää 75 vuotta 12.12.2022. Kilta on vuosikymmenten ajan tuonut yhteen kuvataiteen ammattilaisia, harrastajia ja muita taiteenystäviä. Kilta järjestää vuosittain noin neljä näyttelyä Forssassa ja Jokioisilla, joissa jäsenillään on mahdollisuuksia tuoda taidettaan esiin. Työpajoja ja teemakursseja on vuosittain. Viime vuosina Kilta on elävöittänyt kaupunkia tuomalla taidetta tyhjentyneisiin liiketiloihin: parhaillaan on esillä Talven tuulia -näyttely Puistolinnassa. 

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät  

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät ry. perustettiin Forssassa joulukuussa 1984 edistämään alueen musiikkielämää ja –koulutusta. LHMP on järjestänyt klassisen musiikin tapahtumia erilaisissa ympäristöissä ja erityisesti viime vuosina nostanut profiiliaan tarjoamalla laajan ja laadukkaan ohjelmiston alueen musiikinystäville. Korkeatasoiset kotimaiset ja kansainväliset esiintyjät ja konsertit jakaantuvat koko vuodelle kesäfestivaalin lisäksi.

Aiheeseen liittyviä juttuja