Tervetuloa Forssan seudulle!

Forssan seutu on täynnä nähtävää jo koettavaa koko perheelle!

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Yli 100 puistoa ja hyväntuulen tori

Forssa on kaunis ja idyllinen kaupunki keskellä kaikkea. Monipuoliset palvelut, iloiset tapahtumat ja eloisa kauppatori – ne kaikki yhdessä tuovat kaupunkiin vireää elämää ja energiaa. 

Tekstiiliyhdyskunnan perustaja Axel Wilhem Wahren ymmärsi jo 1800-luvulla Forssan mainion sijainnin. Forssan asukkaat ja yrittäjät ovat jatkaneet rohkeasti Wahrenin jalanjäljissä ja pitäneet Forssan elinvoimaisena, toimeliaana ja tunnelmallisena kaupunkina.

Forssassa luonto on lähellä ja kaupungissa onkin yli 100 puistoa. Forssa on yksi Suomen 11 kansallisesta kaupunkipuistosta ja kaupunkiin kannattaakin tutustua mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä ja nauttia ihanasta vehreydestä.

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Forssalla on arvokas historia kuosien kaupunkina. Punatiilin verhotulle Kehräämöalueelle on avattu uusi Forssan museon Kuosikeskus, jonka pysyväisnäyttely esittelee suomalaisen painokankaan historiaa.

Vuoden 2022 tapahtumakesän kohokohta on Pilvenmäellä ravattavat Kuninkuusravit. Forssalaiset toivottavat ympäri Suomea saapuvat ravivieraat lämpimästi tervetulleiksi kaupunkiin ja sen palveluiden pariin.

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Tammela on todella kappale kauneinta Suomea 

Tammela on yksi Etelä-Suomen luontomatkailun helmistä. Ainutlaatuisen Tammelasta tekee upeat maisemat, luonnon monimuotoisuus ja mahtavat vesistöt. Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot sekä Saaren kansanpuisto tarjoavat ympäri vuoden useita erilaisia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen ja luonnon erilaisten elämysten kokemiseen.

Tammela on tunnettu eloisista ja aktiivisista kylistään, joita kunnassa on yhteensä 13. Kylien paikalliseen elämänmenoon voi tutustua osallistumalla kesäisiin iltamiin, kyläkierroksiin ja nauttimalla vaikkapa hersyvistä kesäteatteriesityksistä. Tammelan eri kylissä elokuussa toteutettava Kirppiskierros on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. 

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Tammelasta löytyy monia historiallisesti merkittäviä tapahtumia ja nähtävyyksiä aina hakkapeliittojen ajoilta asti. Yksi merkittävimmistä kunnan maamerkeistä on Tammelan keskustassa ylväänä seisovaan kaunis harmaakivikirkko, joka on rakennettu  1500-luvulla. Kesän aikana pääsee tutustumaan kulttuurikävelyiden avulla paikkakunnan historiaan eri puolilla pitäjää. 

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Jokioisilla rakennetaan tulevaisuutta historian keskellä

Jokioisten historia on liittynyt kautta aikojen vahvasti maanviljelyyn. Kauniina huojuvat viljapellot ja laiduntavat kotieläimet ovatkin merkittävä osa Jokioisten mieleenpainuvista maisemista. Jokioisten keskustassa sijaitseva upea kartano puistoineen ja puutarhoineen muistuttaa menneestä. 

Kauniissa hämäläisissä maalaismaisemissa toimii myös Luonnonvarakeskus, jossa kehitetään tulevaisuuden keinoja luonnonvarojen kestävämpään käyttöön ja biotalouden edistämiseen. Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen retkikohde, jossa on paljon nähtävää ja tutkittavaa maanviljelystä sekä siitä miten tutkimus siirtyy käytäntöön.  

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Kulttuuri on Jokioisilla arvossaan. Harrastajavoimin pyörivät Teatteri Tuntematon ja Kyläsepän kesäteatteri tarjoilevat ikimuistoisia musiikkiteatterielämyksiä kauempaakin saapuville teatterivieraille.

Jokioisilla puksuttaa kesäaikaan myös yksi Suomen ensimmäisistä höyryvetureista. ”Kappeeraiteisen” kyydissä pääsee välillä Jokioinen – Minkiö – Humppila ja takaisin. Mikäli haluaa kulkea raiteilla omaa lihasvoimaa hyödyntäen, on resiinaretki oiva valinta! Mukaan kannattaa pakata retkieväät tai poiketa ruokailemassa keskustan ravintoloissa.

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Humppila, ihan uniikkia

Kooltaan pienessä, mutta maineeltaan suuressa Humppilassa riittää nähtävää. Kahden valtatien risteyksessä 1970-luvulla rakennettu Humppilan lasitehtaan rakennus on edelleen alueensa värikäs maamerkki. Sen ympärille on kasvanut kauppakeskittymä ravintoloineen, joka palvelee matkailijoita ympäri vuoden. 

Viehättävä kirkonkylä sijaitsee rauhallisesti hieman kauempana kakkostiestä. Tuulahduksen historiasta voi kokea vierailemalla Talvisen työläismökissä tai hyppäämällä museojunan kyytiin. Kuntakeskukseen saapuu myös seudun ainoa raideyhteys. Humppilan rautatieasemalta kulkee juniin aikataulutettu linja-autoyhteys naapurikuntiin.  

Kädentaidot ja luovuus ovat iso osa niin Humppilan historiaa, kuin nykypäivääkin. Taiteilijoiden ja eri alojen taitajien työtiloissa materiaalit saavat uusia uniikkeja muotojaan niin koriste- kuin käyttöesineinäkin.

Tervetuloa Forssan seudulle! | Matkailu | Kotiseutulainen

Suomen kuuluisin hevospitäjä Ypäjä

Ypäjä on ehdottomasti Suomen tunnetuin hevospitäjä. Kauniissa Loimijoen jokimaisemissa on kirmannut ja laiduntanut hevosia jo useiden vuosikymmenien ajan. Ypäjällä moni elinkeino liittyy hevosiin ja siellä sijaitsee myös arvostettu Hevosopisto.

Toki Ypäjä on paljon muutakin – kauniissa, pienessä maaseutupitäjässä ja sen rauhallisissa maisemissa on helppo viihtyä. Menevämpää aktiviteettia tarjoaa esimerkiksi Loimijoki Golf 18-reikäisellä kentällään ja kulttuurikattauksen kesällä 2022 tarjoilee Ypäjän musiikkiteatteri upealla Vuonna -85 –musikaalillaan.

Idyllinen Ypäjä viehättää matkailijoita ja vieraiden palveluista huolehtivat pienet ja tunnelmalliset maatilamajoituspaikat ja keskustan ravintolat.


Tutustu Forssan seudun tarjontaan Matkailijan oppaan avulla: https://issuu.com/makmediafi/docs/forssan-seudun-matkailijan-opas-2022

Aiheeseen liittyviä juttuja