Hotelli Vihannonkulma kerää kehuja

Loimaalla kesäkuun alussa avattu uusi boutique-hotelli on heti noussut paikkakunnalla yöpyvien suosioon.

Hotelli Vihannonkulma kerää kehuja | Matkailu | Kotiseutulainen

Pieni, yhdeksän huonetta käsittävä hotelli henkii skandinaavista tyylikkyyttä ripauksella talon alkuperäishenkeä vaalivaa 50- ja 70-lukulaista retroa. Hotellirakennus toimiaiemmin paikallisen autokauppiaan Olli Vihannon asuin- ja liikekiinteistönä yli 30 vuotta sitten. Vihannonkulmana tunnetun rakennuksen siirryttyä paikallisen liikemiehen, Timberwise Oy:n toimitusjohtaja Markku Mäkitalon, omistukseen, muuttui se ammattilaisten käsissä paitsi hienoksi pienhotelliksi, myös Timberwisen materiaalien Timberwisehouse- esittelytaloksi.

Oman tehtaan tuotteita hyödyntäen

Huoneet on jaettu teemoittain kolmeen kategoriaan classic, nordic ja retro. Classic-huoneet on sisustettu käyttäen mahdollisimman paljon 50-luvun kalusteita. Nordic edustaa pohjoismaista tyyliä ripauksella 50-lukua, ja retro huoneet puolestaan on kalustettu kunnioittaen 70-lukua. Jokainen huone on oma yksilöllinen kokonaisuutensa materiaaleiltaan ja tunnelmiltaan. Lattiamateriaalit hotellissa ovat kaikki Timberwisen parkettitehtaan omaa tuotantoa. Huoneista löytää muun muassa saarni-, tammi- ja lehtikuusiparkettia. Parkettia on käytetty taidokkaasti myös yöpöydissä, pöydänjaloissa, pöytälevyissä, sängynpäädyissä ja jopa suihkuhuoneen seinissä. 

Autenttisia tiloja

Lopputulos kertoo paitsi hyvästä suunnittelutyöstä, onnistuneesta toteutuksesta. Vanhaa on kunnioitettu omistajan alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Rakenteellisiin elementteihin ei juuri ole koskettu. Yhteisenä toimeksiantona annettiin arkkitehdille ja suunnittelijalla esimerkiksi yksi olennainen ehto: yläkerran takkahuoneen, saunaosaston ja keskikerroksen alkuperäisen kylpyhuoneen tulisi säilyä koskemattomina. Aika todellakin on kuin pysähtynyt näissä tiloissa. Saunaosastoa voi vuokrata illanviettoihin ja kokea tunnelman suoraan 70-luvulta. 

Arkkitehti tyytyväinen

Rakennuksen hotellikäyttöön suunnitteli arkkitehti Hannu Vaisto. Hän kertoo projektin olleen mielenkiintoinen, sillä harvemmin muunnetaan liiketiloja hotellikäyttöön. Vanhan säilyttäminen asettaa suunnittelulle haasteensa esimerkiksi kantavien rakenteiden ja tekniikan puolesta. Hotelli Vihannonkulmassa jokainen huone sai olla luovasti erilainen, Vaisto sanoo. Se, ettei ollut tiukkoja raameja ja tavoitteena oli hyvä lopputulos, antoi arkkitehdille mahdollisuuden tehdä ja suunnitella vapaasti. 

Vihannonkulman julkisivu on suojeltu. Jokainen ikkuna ja parveke onkin täysin alkuperäisellä paikallaan. Vaisto on ollut mukana myös saman korttelin muiden tilojen, kuten Sisustustalo Ribbonin, suunnittelussa. 

Aikakauden mukaista esineistä lähtien

Sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija, -toimittaja ja visualisti Anna-Kaisa Melvas, joka on toiminut muun muassa 18 vuotta Gloria lehden sisustustoimittajana. Hän on antanut ohjeita aina aterimia ja astioita myöden. Hotellissa onkin hauskana piirteenä sinne tänne  harkitusti hankitut vanhat astiat ja esineet. Niitä ovat kirpputoreilta etsineet hotellin sisustusprojektista vastanneet Markku Mäkitalon tyttäret Laura Lankinen ja Anu Varis. Hotellista löytyy luonnollisesti myös Vihannon vanhoja kalusteita, kuten esimerkiksi ala-aulan nojatuolit sekä ala-aulassa pianobaarissa sijaitsevat kalusteet. 

Varsinkin pianobaarissa esillä oleva vanha nahkasohvakalusto sekä keskusradio ovat vaikuttavia ja toivat tuulahduksen menneiltä ajoilta. Myös ala-aulassa olevalla muotokuvalla Kyllikki Vihannosta haluttiin kunnioittaa aiempia omistajia. Useasta huoneesta löytyy myös Vihantojen tauluja. Tamminen vanha keskusradio, sekä puhelinvaihde ovat palvelleet jo Vihannon autoliikkeessä. 

Timberwisen materiaaleista valmistetut yöpöydät ovat paikallisen puusepän Päivi Liinojan valmistamia, ja sängynpäädyt valmistuivat timpurien ja maalarin toimesta. TwisebyTimberwise kalusteet valmistaa puuseppä Upwood alihankintana Timberwiselle. 

Teksti: AM

Kuvat: Krista Keltanen

Aiheeseen liittyviä juttuja