#juhannustaika – taikayön uskomuksista someilmiöksi

Juhannustaiat ovat uusiutuneet ajassa: kerää juhannuksena kasveja tai roskia, laita kasvit tyynyn alle ja näet unta tulevasta puolisostasi. Kerätyillä ja oikein kierrätetyillä roskilla, näet unta tulevasta työpaikastasi. Jos haluat parantaa kolotusta tai ihotauteja, kieri juhannuksena alasti juhannuskasteessa. Juhannuskasteella on parantava vaikutus.

#juhannustaika – taikayön uskomuksista someilmiöksi | Juhannus | Kotiseutulainen

Suomalaisen Kirjallisuuden seuran teoksessa Juhannus ajallaan, Juhlia vapusta kekriin, kerrotaan juhannuksen, sään jumalan Ukon juhlasta ja vuosisatojen perinteistä. Juhannusjuhlalla on ennen varmistettu hyvä sato ja hedelmällisyys ja juhannustaioilla on muun muassa selvitetty tuleva puoliso.

Tulevan puolison on voinut nähdä yöllä pesemässä silmiään, asettamalla vesiastian ikkunan eteen. Tai vihta on osoittanut, mistä suunnasta oma kulta on saapuva. Vihdan tuli olla yhdeksästä lajista kasveja: koivu, leppä ja juhannuskukkia. Saunasta tultua vihta heitettiin tyvestä kiinni pitäen ja takaperin seisten saunan katolle. Sinne minne tyvi osoitti, sieltä oma kulta oli tuleva.

Niiskuneidin juhannustaiat

Muumifaneille juhannustaikoja löytyy Tove Janssonin kirjoittamasta Vaarallinen juhannus (1954) kirjasta. Kirjassa Niiskuneiti kertoo taiasta, jossa juhannuskokon sammuttua lähdetään poimimaan yhdeksää erilaista kukkaa, laitetaan ne tyynyn alle ja kaikki yöllä nähdyt unet toteutuvat. Tärkeää on muistaa, että poimimisen aikana tai sen jälkeenkään ei saa sanoa sanaakaan.

Kirjassa on myös Niiskuneidin hurjan kaamea juhannusyön taika. Taiassa pitää ensin kulkea seitsemän kertaa itsensä ympäri ja samalla vähän murista ja polkea maata. Sitten pitää mennä takaperin kaivolle ja katsoa kaivoon. Ja silloin näkee vedessä tulevan puolisonsa tai kuten kirjassa Niiskuneiti näkee poliisin ja hänet viedään putkaan.

#juhannustaika

Haulla #juhannustaika löytää perinteisistä juhannustaioista muunneltuja uusia versioita ja kauniita juhannuskuvia. Instagrammissa Kiintymysvanhemmuusperheet ry on julkaissut lempeään kasvatukseen liittyviä juhannustaikoja (2021): kun juhannuksena kertoo seitsemän kaunista asiaa lapsesta, näkee hymyn.Jos kierii lasten kanssa pellolla tai niityllä, kuulee naurua. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, saa halata juhannuskaveria.

Lapin ELY keskuksen (2021) julkaisemassa juhannustaiassa juhannusaattona kerätään yhdeksän roskaa ja jos ne kierrätetään oikein, juhannusyönä näkee unta tulevasta työpaikastaan. 

Käyttäjänimi jonna_ilona innostaa julkaisemassaan juhannustaiassaan (2018) keräämään oluttölkkejä: kerää juhannusaattoyönäseitsemän erilaista oluttölkkiä. Laita ne sängyn alle ja saat niistä maanantaina 1,05€.

Juhannustaiat ovat muuttuneet ajassa uskomuksista ja taikojen näkyjen jopa ajoittain pelosta viihteeksi ja sosiaalisessa mediassa niihin suhtaudutaan huumorilla. Perinne on kuitenkin säilynyt ja elää.

Sometaiat

Juhannustaioista on luotu myös päivitettyjä versioita sosiaalisessa mediassa toteutettavaksi kuten Facebookissa, Pinterestissä ja Tinderissä. Kauneusaseman(2019) juhannustaiassa neuvotaan juhannusyönä menemään alasti Facebookiin. Ensimmäinen päivitys, jonka näet, on tulevalta puolisoltasi. Mikäli ensimmäinen päivitys on joltakin tyhmältä, varatulta tai muuten epäsopivalta henkilöltä, voit piilottaa sen, päivittää feedin ja kokeilla taikaa uudestaan. 

Pinterestistä voi valita seitsemän nättiä kukkakuvaa ja laittaa kännykän tyynyn alle kosketusnäyttöä lukitsematta. Jos puhelin on yöllä itsestään soittanut jollekin miehelle, hän saattaa olla tuleva sulhasesi tai isäsi tai ex-appiukkosi. (okkomia 2019).

 Tinder tulisi taasen avata juhannusyönä klo 24.00 ja swaippata vuorotellen 10 kertaa oikealle ja vasemmalle. Ensimmäinen match on julkaisun mukaan tuleva ex-puolisosi (sallainen 2018).

Juhannustaiat osana markkinointia

Juhannustaiat on otettu osaksi myös yritysten markkinointia. Pohjois-pohjanmaalainen Olkian sipsit rohkaisee asiakkaita keräämään 7 erilaista sipsiä ja syömään ne. Palkkiona on makunautinto.

Ja jos juhannusyönä syöt alastomana vuoteessasi seitsemän sortin näkkileipää, tiedät taatusti aamuun mennessä missä murusesi on (tuulilaukkanen 2018).

Tämän vuoden ehdoton juhannustaika on, julkaise Instagrammissa kuva juhannuksestasi hashtagilla#juhannustaika2022 ja saatat nähdä kuvasi tulevassa Kotiseutulaisessa.

Teksti Minna Al-taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja