Tentsile – nuku yösi puussa

Uusi yöpymisvaihtoehto luonnossa on tentsilemajoitus. Tentsile-puumajoite on puiden väliin viritettävä teltta, joka on irti maasta. Näin ollen leiripaikalla ei tarvitse välittää maaston tasaisuudesta, kivistä, kävyistä ja puun juurista. Suomessa niin tentsilemajoituksen tarjoajien kuin yöpyjien määrä on kasvussa.

Tentsile - nuku yösi puussa | Luonto | Kotiseutulainen

Luontoelämysten perässä

Raumalainen eläkkeellä oleva opettaja Harri Laiho yöpyi puussa Virttaalla toukokuun alkupuolella vaimonsa ja 10-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Laiho on aktiivinen luonnossa liikkuja, joka tekee paljon omatoimisia retkiä ja lyhyitä vaelluksia suomalaisessa luonnossa niin metsissä kuin vesillä. Vaimo oli maininnut Laiholle mahdollisuudesta yöpyä puussa, ja molemmat halusivat kokea uuden elämyksen. Lapsenlapsi sai retken syntymäpäivälahjakseen isovanhemmiltaan.

Hyvin varusteltu leiri toimii

Retkipäivä oli sateinen, mutta se ei hyvin varustautunutta Laihon ryhmää haitannut. Majoittumista edeltänyt kolmen tunnin sähköavusteisilla fatbikeillä pyöräily Harjureitillä laavupysähdyksineen sujui säästä huolimatta hyvin. Joukon juniorikin pyöräili hymyssä suin. 

Virttaan tentsilemajoituksen tarjoajaa Laiho kehui vieraanvaraisuudesta ja palveluystävällisyydestä.  

– Virttaalla on tentsilemajoituksen yhteydessä mukava, hyvin varusteltu laavukota, jossa saimme vaatteet kuivateltua ja tehtyä ruokaa, Laiho kertoo. 

Leirissä on myös jääkaappi ja kompostikäymälä.

Linnun laulujen saattelemana uneen

Yö sujui hyvin, niin hyvin kuin se luonnossa nyt voi sujua, vastasi Laiho uteluun nukkumisen laadusta. Hänen mukaansa teltassa ei ollut ainakaan kylmä. Majoittajan puolesta tarjolla oli lisäpeitettä ja lampaantaljoja. Kaikki kolme nukkuivat samassa teltassa; lapsi keskellä, isovanhemmat reunoilla. Harmittamaan jäi vain se, että sateen vuoksi telttaa peitti sadesuoja, jonka vei mahdollisuuden nähdä öistä metsää ja luontoa ympärillä. Linnun laulu sentään kuului kauniisti telttaan. 

Yhdessäolo ja jaetut kokemukset parasta antia

Parasta puussa yöpymisessä oli Laihon mukaan täysin uuden yöpymismuodon ja luontokokemuksen saaminen sekä luonnossa yhdessä oleminen, samoin luonnosta nauttiminen ja pysähtyminen. Myös lapsenlapsi sai jakamattoman isovanhempien huomion, joka oli Laihosta tärkeää. Heillä onkin tapana antaa lapsenlapsilleen lahjaksi nimenomaan vastaavanlaisia elämyksiä luonnossa ja siten tarjota mahdollisuuksia luonnossa olemiseen yhdessä. 

Uusi kerta odottaa

Kokemuksesta innostuneena Harri Laiho oli jo vaimonsa kanssa päättänyt kokeilla tentsilemajoitusta uudestaankin, tällä kertaa kahdestaan. He ovat vuolaasti kehuneet elämystään myös ystäväpiirissään. 

– Suosittelen puussa yöpymistä sellaiselle, joka on entuudestaan toiminut luonnossa, koska esimerkiksi ruokaa tehdään tulilla, miettii Laiho. 

Yöpyjän on oltava valmis ottamaan haasteet vastaan, ja hyvä valmistautuminen on paikallaan etenkin ilman suhteen. 

– Hyvillä varusteilla ja avoimella mielellä kyllä pärjää. Ja auto on tarvittaessa 100 metrin päässä, jos lisää tarvitaan, mainitsee Laiho Virttaan majoituksen kohdalla, jossa kaikki toimi erinomaisesti. 

Tentsilemajoitusta tarjoaa Kotiseutulaisen alueella jutun Yöpuussa.fi Virttaalla (2 telttaa), Eerikkilä Tentsile Experience EcoCamp (3 telttaa) ja Vähäveden tila Karkkilassa. Lisäksi Saaren kansanpuistoon on suunnitelmissa Forssan ja Tammelan yhteishankkeena muutaman puumajoitteen leirintäalue. 

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja