Kesälaitumelle

Koulut ovat loppuneet ja lapset ovat jo päässeet lomalle. Mikä ihana vapaus – mutta monelle vanhemmalle se tuo hankaluuksia. Onko lapsella kesähoitopaikkaa, kun vanhemmat ovat töissä? Mitä isommat, jotka jo pärjäävät kotona, puuhaavat vanhempien ollessa töissä?

Kesälaitumelle | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Ja miten nopeasti alkaakin kuulua TYLSÄÄ! 

Vanhemmat eivät ole sirkustirehtöörejä, joiden pohjattomasta mielikuvituksesta lähtee uusi sirkusohjelmapaketti joka kerta, kun lapsi sanoo tuon sanan. On mukavaa, jos yhteisellä lomalla on suunniteltuna jotain hauskaa ajanviettoa, mutta kokoaikaisesti ei voi olla tarjolla arkea suurempia elämyksiä.
Kasvatusguru Sinkkonen neuvoi, että lapsen mielikuvitus tarvitsee noita tylsiäkin hetkiä ja lapsen pitääkin antaa keksiä tekemistä välillä itse. Toki vanhempien pitää valvoa, ettei mitään ihan mahdottomia keksitä. Riippuu tietysti aina lapsen iästä ja kehitysvaiheesta mitä tulee mieleen ja mikä on sallittua. Vanhempi voi palauttaa mieleen kaikenlaisia mieluisia tekemisiä, jos tilanne pahaksi äityy. Ja aina silloin tällöin tekee aikuisillekin hyvää heittäytyä leikkimään ja kesä antaa siihen ulkonakin oivat mahdollisuudet. Aikuiset voivat kirvoittaa lapsen mielikuvitusta opettamalla myös omia lapsuuden leikkejä – ei niiden taika mihinkään ole kadonnut.
Lasten toiveet loman suhteen ovat usein myös aikuisen kuvitelmia pienempiä. Ei tarvitse matkustaa pyramidien juurelle, voi telttailla pihassa tai vaikka lähimetsässä. Ei tarvita retkeä viidakkoon, voi käydä melomassa vaikka Liesjärvellä. Läheltä löytyy paljon mahdollisuuksia – hiekkakakkujakin voi leipoa niin monessa paikassa!

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja