Viivi & Wagnerin ”parisuhteellisuusteoria” -näyttelyn avajaiset Forssassa 5.6.

Juban, virallisemmin Jussi Tuomolan tunnetuin luomus on Viivi ja Wagner. Viivi ja Wagnerin kaltaisesta läpimurrosta kotimaisessa sanomalehtisarjakuvassa on aikaisemmin voitu tuskin uneksia. Nyt Viivi ja Wagner rantautuu Forssaan Villaforssiin galleriaan.

Viivi & Wagnerin ”parisuhteellisuusteoria” -näyttelyn avajaiset Forssassa 5.6. | Taide | Kotiseutulainen

Vuonna 1997 Helsingin Sanomissa käynnistynyt sarja herätti aluksi hämmennystä, mutta pian lukijakunta oli niin possun ja tämän tyttöystävän lumoissa, ettei Jubaa haluttu päästää edes hyvin ansaitulle kesälomalle. 

Humoristisen idean juju piili jutun tunnelmassa ja pienissä yksityiskohdissa. Arkisuus ja absurdius ovat lyöttäytyneet mutkattomasti yhteen. Se on ennalta arvaamatonta ja kaavoihin kangistumatonta. Hetkittäin se palkitsee lukijansa lempeällä tilannekuvauksella, toisinaan jättää lievän hölmistyksen tilaan vain iskeäkseen seuraavaksi riemastuttavalla oivalluksella. 

Eihän nuoren, fiksun naisen ja possun elämänkumppanuus koskaan voi olla itsestään selvää! Kiintymyksellään tähän omalaatuiseen pariskuntaan suomalaiset ovat osoittaneet uteliaisuutta, ennakkoluulottomuutta ja erilaisuuden sietokykyä – ainakin sarjakuvaa kohtaan. Kaikki lukevat Viiviä ja Wagneria omalla tavallaan. Lapset, nuoret ja aikuiset löytävät siitä oman kiinnekohtansa. 

Juban ura taidemaalarina käynnistyi epätavallisesti sekin. Ensimmäinen maalaus syntyi tilaustyönä Viivistä ja Wagnerista ja ensimmäinen näyttely Helsingissä oli melkoinen menestys. 

Forssan näyttelyssä esillä olevat teokset ovat taiteilijan signeeraamia serigrafioita. Näyttelyssä on esillä mm.  ”Rakas hapannaama”, ”Menestyvän naisen takana on sika”, ”Herrasmiessika”, ”En tiskaa” ja muita normaaliin perhe-elämään liittyviä ihmeellisyyksiä.

Viivi ja Wagner näyttelyn avajaiset 5.6 kello 18-20, vapaa pääsy, Villaforss Puutarhakatu 5. Näyttely on nähtävillä koko kesän Villaforssin kesäravintolan ollessa avoinna, pääsääntöisesti pe-la su. Ryhmille sovittaessa villaforss@villaforss.fi, 0400 703663

viivijawagner.com/juba

 www.villaforss.fi

Aiheeseen liittyviä juttuja