Toteutunut unelma: Työ suutarina ja valjasseppänä

Jarna Sipponen on kulkenut sitkeästi kohti unelmaansa ja nyt se on totta. Helmikuussa hän avaa oman yrityksensä ovet Kaukjärvellä, vanhan mailatehtaan tiloissa. Jarna Sipponen sekä valmistaa tilaustöinä, että korjaa jalkineita, nahkatuotteita ja hevosvarusteita.

Jarna Sipposen spesialiteetti korjauksissa on ratsastussaappaiden vetoketjun vaihto.

Jarna Sipposen spesialiteetti korjauksissa on ratsastussaappaiden vetoketjun vaihto.

− Olen aina ollut kiinnostunut luovasta alasta. Kun työni tehtaalla kahdentoista vuoden jälkeen päättyi, uudelleenkouluttauduin ansiosidonnaisella. Ensin Ypäjän hevosopistolla valjassepäksi. Sieltä jatkoin Hämeenlinnaan Ammattiopisto Tavastiaan, tutkintona tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, suutari.  Se oli kahden vuoden koulutus. Jatkoin vielä opiskelua Tavastiassa taideteollisuusalan ammattitutkintoon: käsityöntekijä. Se oli 2,5 vuoden koulutus. Opiskellessani kävin tutustumassa myös Englannissa Solovair-maiharien valmistamiseen ja Italian Firenzessä eri kenkien valmistajiin, Jarna Sipponen muistelee opiskeluaikaa.

Opiskelijasta yrittäjäksi 

−  Opiskellessani ammattitaito kehittyi, sain kontakteja, ihmiset halusivat ja tilasivat tuotteitani. Ja minä päädyin oman yrityksen perustamiseen. JarnaS toimii jalkine- ja nahkatuotteet edellä, mutta korjaan jalkineiden ja laukkujen lisäksi myös mm. hevosvarusteita ja koiranremmejä, Jarna kuvailee yritystään.

−  Minulla on omia malleja ja ajatuksena on kehittää niistä huokeampi vaihtoehto mittatilaustöiden rinnalle. Halutessaan asiakas saa sellaisen nahkatuotteen, millaisen haluaa. 

Mittatilausjalkineen valmistus alkaa asiakkaan jalan mittauksella. Tämän jälkeen valitaan lesti, malli ja suunnitellaan yksityiskohtia. Sitten tehdään jalkineelle kaavat ja proto, eli sovituskenkä. Työstön jatko riippuu siitä, kuinka proto sopii jalkaan.

− Mallia muokataan siihen asti, että ollaan tyytyväisiä, Jarna Sipponen toteaa.

Samalla lestillä voi tehdä useita erilaisia malleja. Mittatilaustyönä tehtyjen jalkineiden hinta alkaa 500 eurosta eteenpäin. Lopullinen hinta riippuu yksityiskohdista ja mallista. Aikaa jalkineiden tekoon kuluu noin  20-40 tuntia.

Käytössä olevat materiaalit 

JarnaS käyttää materiaalina pääasiassa naudan nahkaa, toisinaan myös ohuempaa lampaan nahkaa.

− Suomessa ei monessa paikkaa parkita nahkaa. Siksi materiaalit tulevat pääasiassa Euroopasta. Valjaisiin parhaan nahan saa Ruotsista TransjöGarveri AB:sta, Jarna kertoo ja jatkaa:

−  Materiaalit tulevat minulle valmiina. Käsittelen niitä, jos ne ovat kuivia. Suosin kasviparkittua nahkaa. Se on ekologisempi vaihtoehto.

Materiaalina nahka on armoton. Jos sitä joutuu purkamaan, siihen jää jälki. Alalla työskentelevältä vaaditaankin kärsivällisyyttä. 

−  Materiaalina kunnioitan nahkaa. Niin kauan kuin eläimiä käytetään ruoaksi, niin kauan on tärkeää käyttää kaikki sen osat hyödyksi. 

Nahkatuotteiden käyttöikä on pitkä. Jos ne hoitaa hyvin, ne jäävät jopa perinnöksi jälkipolville. Hyvä hoito tarkoittaa puhtaana pitämistä nahalle sopivilla aineilla, rasvausta/kosteutusta tarvittaessa ja suojasuihkeen käyttämistä. Jalkineet on hyvä myös lankata, se tiivistää saumojen välejä niin, että kosteus ei pääse kengän rakenteisiin.

−  Ei säilytystä liian lämpimässä tai kuivassa. Liian kuumassa nahka haurastuu ja voi pahimmillaan halkeilla. Tällöin lämpöaktivoituvat liimat pohjarakenteissa saattavat alkaa aueta, Jarna vinkkaa hoito-ohjeiden lisäksi.

Läheiset apuna

Yritys tarvitsee toimiakseen erilaisia koneita. 

−  Alan koneita löytää Suomesta, mutta pitää tietää, mistä kysyy. Minua koneiden löytämisessä yritykselle on auttanut äitini mies, Jarna sanoo ja jatkaa:

−  Uskon, että yritykseni palveluille on kysyntää, koska ihmiset ovat ruvenneet jälleen arvostamaan kestävää ja hyvin tehtyä tuotetta. Unelmani on tehdä tätä työtä.

−  Tuunaan myös second handista löydettyjä nahkalaukkuja uusiokäyttöön. Tekonahat ovat nykyään niin hyvin tehtyjä, että voi olla vaikea erottaa niitä nahasta, mutta nahan voi tunnistaa esim. tutkimalla tuotteen saumaa. Tekonahassa siellä näkyy kangas. 

Vanhan nahkalaukun tuunaamisessa uudeksi monesti tekee jo paljon, että hoitaa nahan tai värjää sen. Saman voi tehdä kengille. Esimerkiksi likaisen näköiset vaaleat kengät voi värjätä tummemmaksi. Värjäys onnistuu hyvin, jos nahan pinta on huokoista. Nahkatuotteissa vaalean saa värjättyä tummaksi, mutta tumman saa vain tummemmaksi.

−  Luovassa käsityöammatissa ei tule koskaan valmista, aina voi oppia uutta. Tekemällä alan töitä ammattitaito kehittyy, taitoa ei voi oppia kirjoista. Olen tehnyt opintojen aikana n. 40 paria erilaisia jalkineita, paljon nahkatuotteita sekä hevosvarusteita. Hallitsen suunnittelemisen, kaavoittamisen sekä tuotteen valmistamisen alusta loppuun. 

Kun koronatilanne ja rajoitukset helpottavat, yritykselle on tulossa avajaiset, joihin Jarna toivottaakin kaikki tervetulleiksi!

JarnaS-nettisivut julkaistaan toiminnan aloittamisen myötä. Instagramissa nahkatuotteisiin voi tutustua @jarnasleatherworkshop ja TikTokissa @onewomenshoefactory.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Kuvat: Minna Al-Taeshi, Jarna Sipponen ja Noora Kesti

Aiheeseen liittyviä juttuja