Pidä huoli

Talvi on ollut ihan oikea talvi Etelä-Suomea myöten. Sellainen lapsuuden talvi, jonka vanhemmatkin muistavat. Lunta, kirkkaita pakkaspäiviä. Monta kerrosta vaatteita. Nenän ja sormien nipistelyä, kun ulos on pitänyt mennä.

Pidä huoli | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Tässä ajassa oikea talvi on myös monella tavalla pelastus, vaikka pakkasista eivät kaikki pidäkään. Mutta luistelua ja hiihtoa, pulkkamäkiä ja laskettelua on voinut harrastaa joka puolella. 

Hiihtolomallakaan ei tarvitse lähteä Lappiin asti, saati Keski-Euroopan laskettelukohteisiin. Voipi olla, että se lähikukkula ei vastaa korkeuserossaan hiihtokeskusten mittasuhteita, mutta se on nyt vaan huomattavasti turvallisempi.

Kaikki me lehden levikkialueella asuvat olemme lähellä luontoa. Joskus se alkaa melkein omasta pihasta, mutta tuskinpa kellään se on paria kilometriä kauempana. Meillä on siis kaikki mahdollisuudet nauttia luonnosta myös lomalla matkustamatta sen takia minnekään. 

Ja kuten lehden sivuilta tälläkin kertaa näkee, upeita luontokohteita löytyy monenlaisia – myös sellaisia, joihin voi lapset ottaa mukaan taivaltamaan ja nauttimaan.

Paikalliset matkailuyrittäjät palvelevat myös paikallisia ihmisiä. Retken eväät löytyvät lähikaupasta tai ravintolasta noutopalveluna. Kahvi- tai kaakaotermiksen saa täytettyä paikallisesta kahvilasta. Tekemistä ja elämyksiä löytyy läheltä – varmasti mahdollisuuksia tutkimalla sellaisiakin, joiden olemassaoloa ei ole tiennyt, hoksannut tai kokeillut. 

Nyt jos koska on mahdollista osoittaa tukensa paikallisille palveluille – samalla osoittaa tukensa lähiympäristönsä turvallisuudelle. Kun ei tuo koronaa tuliaisena matkoiltaan.

On selvää, että lomalla ihminen – niin lapsi kuin aikuinenkin – kaipaa vaihtelua. Mutta ihan oikeasti siihen ei kuole, jos ei pääse lomailemaan lomakohteisiin. Mutta koronaan voi kuolla. 

Vaihtelua voi nyt olla läsnäolo, ajan antaminen, ulkoilu, yhteiset pelihetket, yhteinen lukuhetki tai vaikka yhteinen palapelin kokoaminen.

Joka tapauksessa tämä vuosi jää muistoihimme erilaisena, toisenlaisena, ja se voi sisältää myös mukavia, yhdessä vietettyjä hetkiä.

Jokainen väsyy poikkeusoloihin – mutta kun yhtäkkiä saa viestin hengityskoneeseen joutuneesta ystävästään, saa kovan muistutuksen,  että nyt ei pidä antaa periksi. Ei hellittää yhtään suosituksista ja ohjeista.  

Luonnossa, lumisessa metsässä, laavulla nuotion ääressä istuessa pelko hellittää. Hiljaisuus hoivaa. Suuret, lumiset puut, korkean kalllion näköalat muistuttavat siitä, mikä on ja pysyy.  Se rauhoittaa.

Pidä huoli itsestäsi ja muista – myös lomalla!

Maire Soiluva
Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja