Mies – pidä huolta itsestäsi ja näöstäsi!

Tutkimusten perusteella miesten elämäntyyli ja harrastukset aiheuttavat vaaratilanteita fyysisesti usein elämän aikana. Monissa harrastuksissa vauhdin kasvaessa myös tapaturmien määrä kasvaa. Näkökyky on helppo suojata (tai menettää) erilaisissa elämän tilanteissa. Tärkein muistettava asia ovat suojalasit!

Mies – pidä huolta itsestäsi ja näöstäsi! | Terveys | Kotiseutulainen

Urheiluharrastukset: jääkiekko, sähly, padel, squash ym nopeat pelit, joissa maila ja nopeasti liikkuva kiekko tai pallo aiheuttavat vaaratilanteita. Näiden lajityypilliset silmävammat ovat vältettävissä suojalaseilla.

Kalastus lienee melko turvallinen harrastus, mutta joissakin tilanteissa koukun osuminen silmään aiheuttaa pysyvää tuhoa näkemiseen. Värilliset suojalasit antavat suojaa ja parantavat kontrastia, jolloin myös näkee paremmin ja tarkemmin.

Kotona tehtävissä remonttikorjauksissa ja moottoriajoneuvojen korjauksissa monilta pieniltä silmävammoilta vältyttäisiin suojalaseilla. Metallihippu tai puuroska silmässä tuntuu kivuliaalta ja on hankala poistaa, joten kannattaa suojautua ennalta.

Puutarhassa tehtävät puuhastelut aiheuttavat silmävammoja erilaisten lentävien partikkeleiden takia, jolloin suojalasit estävät nämäkin vahingot.

Maataloustöissä suojalasit pelastavat monelta pieneltä vammalta ja roiskeilta.

Optikon tutkimuksissa kannattaa käydä säännöllisesti. Liikenteessä hyvä näkeminen ja kontrastien erottaminen on tärkeää. Ilman säännöllisiä tutkimuksia ei tiedä kuinka hyvin näkee, tai kuinka hyvin olisi mahdollista nähdä. Jopa pienet hajataiton korjaukset parantavat näkemistä huomattavasti ja auttavat liikenteessä reagoimaan nopeammin. Tämä korostuu näin syksyisin valon vähetessä ja toisaalta pimeällä vastaantulevien valoista häikäistyessä.

Ikääntyessä näkemisen haasteet lisääntyvät ja tällöin kiinnitetään huomiota erilaisiin asioihin yllä olevien lisäksi. Mukava näkeminen tarkoittaa sitä, että näemme hyvin ja silmät eivät väsy päivän aikana. 

Näöntutkimus, jossa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon yleisterveys, työ ja harrastusten näkemiselle aiheutuvat vaatimukset.

Kuivasilmäisyyden tutkiminen ja hoito. Esimerkiksi uniapnean hoitolaite lisää kuivasilmäisyyttä, jota voidaan helpottaa oikeanlaisilla tipoilla.

Perimän mukanaan tuomat altistumiset silmäsairauksiin ja niiden ennalta ehkäiseminen tutkimusten ja hoitojen kautta. Kun täytät 45v, niin näöntutkimus parin vuoden välein on aiheellinen.

Kun näkeminen muuttuu hankalaksi ja silmälasit eivät enää auta riittävästi, tarvitaan näkemisen apuvälineitä.

  • Suurennuslasit valolla tai ilman, sekä suurennuslasivalaisimet
  • Lukukivet ja viivaimet
  • Silmälaseihin kiinnitettävät luupit.
  • Suurentavat lukulaitteet
  • Tietokoneiden suurennusohjelmat
  • Suodatinlasit kontrastinparantamiseen tai häikäisyyn

Miehille valmistetuissa silmälasimalliostoissa on huomioitu kestävyys ja käyttömukavuus. Uudenlainen kehysten muotoilu ja värimaailma linsseissä antavat piristystä arkeen!

Satu Järvinen 
Pro-Auctore Optometristi

Aiheeseen liittyviä juttuja