Odotettu maatalouskonenäyttely avautui Loimaalla: Sarka-museon uusin pysyvä näyttely kertoo, kuinka moottorit muuttivat maataloutta

Kesäkuun alkupuolella Suomen maatalousmuseo Saran konenäyttelyhallissa avautui uusi pysyvä näyttely On se kone!, joka avaa suomalaisen maatalouden koneellistumisen vaiheita 1900-luvun alusta nykypäivään. Uudistusta on odotettu hartaasti, sillä aiemman konenäyttelyn sisältöä on päivitetty hyvin vähän sen avaamisen jälkeen vuonna 2007.

Odotettu maatalouskonenäyttely avautui Loimaalla: Sarka-museon uusin pysyvä näyttely kertoo, kuinka moottorit muuttivat maataloutta | Kulttuuri | Kotiseutulainen

On se kone! -näyttelyssä kerrotaan maatalouden koneistumisesta mukaansatempaavasti ja monipuolisesti. Näyttelyssä voi tutustua vuosikymmenten klassikkotraktorien lisäksi eläintuotannon koneistumiseen esimerkiksi kananmunien haudontakaapin ja Suomen ensimmäisen lypsyrobotin kautta. Työkone-esimerkkien ohella moottorien tuomaan muutokseen pellolla, navetassa ja työhuoneessa voi tutustua videoiden, multimedioiden ja pelien kautta. Näyttelyn suositummaksi kohteeksi povataan Traktorisimulaattoria, jossa pääsee istahtamaan ajelulle ihka oikean 1970-luvun Valmet-traktorin hyttiin. Tietojaan nykymaataloudesta näyttelyssä voi testata Haluatko maajussiksi? -visassa. Simulaattori, visa, viisi muuta multimediaa sekä näyttelyn äänimaailma on toteutettu Leader Jokivarsikumppaneiden ja EU:n osarahoituksella. 

Maatalouden koneistuminen on vaikuttanut paitsi tuotantolukuihin, myös maaseudun maisemiin ja maatalouden parissa työskentelevien ihmisten arkeen. Näyttelyssä kulkee mukana kuvitteellinen eteläsavolainen Merosten perhe, jonka elämää voi seurata 1950-luvulta 2020-luvulle. Perheessä hankitaan uusia koneita, kiistellään rahasta ja tehdään vaikeita päätöksiä maatilan tulevaisuudesta. Näyttelyssä voi myös nähdä, miten varhaiset, kömpelöt rautapyöräiset maataloustraktorit muuntuivat yleiskoneiksi, joilla voitiin hoitaa myös kuljetuksia ja tehdä metsätöitä. Kävijä voi jäädä pohtimaan, miten tekniikka mahtaa jatkaa kehittymistään tästä eteenpäin. Miten peltoja viljellään ja eläimiä hoidetaan 10 vuoden päästä, entä 50 vuoden? 

Suomessa on paljon maatalouskonemuseoita, mutta On se kone! -näyttely on ensimmäinen, joka avaa koko koneistumisen ilmiötä ja sen vaikutuksia suomalaiselle yhteiskunnalle. Museonjohtaja Lauri Viinikkalan mukaan näyttely puhuttelee niin maatalouden ja koneharrastajien piiristä tulevia kävijöitä kuin kaupunkilaisiakin. 

−Toivomme uuden näyttelyn tarjoavan aivan kaikille avaimia maatalouden ja ruoantuotannon, teknologisen kehityksen ja koko yhteiskunnan välisen vuorovaikutus- ja riippuvuussuhteen hahmottamiseen. Maatalouden koneistuminen on vaikuttanut tavalla tai toisella meidän jokaisen elämään, Viinikkala toteaa.

Yhteistyöllä toteutettu näyttely

Arkkitehtuurin näyttelyyn on suunnitellut Antti Auvinen ja graafisen ilmeen Katri Astala. Näyttelyn tekoon on saatu monipuolisesti rahoitusta myös kulttuurisäätiöiltä sekä yksityisiltä yrityksiltä. Suomen maatalousmuseo Sarka kiittää kaikkia mukaan lähteneitä: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Keskitien Säätiö, Liedon Säästöpankkisäätiö, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, Valio, Sallila Energia, Henry Fordin säätiö, Oripään Lions Club, Varsinais-Suomen MTK, Someron säästöpankki, Salaojituksen tukisäätiö, Atria, Koneviesti ja Osuuspankki. Muita yhteistyökumppaneita ovat Arskametalli Oy, Rautanet Loimaa, Hankkija, AGCO Suomi Oy Loimaa sekä Putkiosat.fi/MOF Oy.

Aiheeseen liittyviä juttuja