Timanttisella osaamisella kohti näkyvämpää kaupunkikuvaa

Hyvinkään kaupunki on tunnettu yhtenäisestä kaupunkikuvastaan. Kuluneen vuoden aikana forssalaisyritykset ovat omalla panoksellaan päässeet vastaamaan kaupunkilaisten opastetoiveisiin ja entistä parempaan saavutettavuuteen uusien keskustaopasteiden muodossa.

MAK Median yrittäjä Keijo Koskimies, Antti Törmälä ja Hyvinkään kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Pekka Ahokas ihastelemassa lopputulosta.
MAK Median yrittäjä Keijo Koskimies, Antti Törmälä ja Hyvinkään kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Pekka Ahokas ihastelemassa lopputulosta.

Kuinka helppoa onkaan navigoida kohteeseen, jos opasteet ovat kunnossa, näkyviä ja ajantasaisia? Meneepä Hyvinkäällä minne suuntaan tahansa, katseeseen osuu hyvin usein kaupungin omilla väreillä korostettuja kohteita.Nyt keskustan katukuvaan on ilmestyneet myös yhtenäiset opasteet, jotka ovat kokonaisuudessaan forssalainen taidonnäyte.

Sanotaan, että kaupungin asukkaiden ja arkkitehtien näkemykset eivät ihan aina kohtaa. Mutta kun laajemman joukon mielipiteet on otettu projektiin mukaan alusta asti, lopputulos miellyttää yhä useampaa.

– Projektin alkuvaiheessa kaupungin eri toimialojen edustajat keskustelivat yhteisessä työpajassa opastuksen tavoitteista, ilmeestä ja ulkoasusta. Toiveiden pohjalta konsulttitoimisto teki alustavat suunnitelmat opasteiden ulkonäöstä ja sijoittelusta, Hyvinkään kaupungin elinkeinopäällikkö Jyrki Käki kertoo.

Käki on opasteprojektin vastuuhenkilö ja hän kertoo, että liikkeelle lähdettiin konkreettisesti tärkeimmistä kohdeopasteista ja keskustan alueen opaskartoista, joihin on koottu käyntikohteet.

– Miltei kolmemetrisiä kohdeopasteita löytyy tällä hetkellä muun muassa Rautatiemuseon ja Hyvinkääsalin edustalta ja opaskarttoja on keskustan alueella kymmenkunta.

Konsultin suunnitelman pohjalta Hyvinkään kaupungin edustajat järjestivät tarjouskilpailun, jonka voitti forssalainen mainostoimisto MAK Media Oy.

Timanttisella osaamisella kohti näkyvämpää kaupunkikuvaa | Yritysuutiset | Kotiseutulainen
Ville Kujansuu (vasemmalla) ja Markus Salomaa valitsemassa  opasteille Hyvinkään kaupungin graafisen ohjeen mukaista väriä.

Paikallinen yhteistyö kunniaan

Tarjouksen läpimeno työllisti MAK Median lisäksi muitakin Forssan seudun yrityksiä. Opasteiden kehysten lopullisesta suunnittelusta ja valmistuksesta vastasi ohutlevy-yritys Matimek Oy ja teippaukset sekä ilkivaltasuojauskalvotukset teki Merkintätalo Oy.

MAK Median yrittäjä Ville Kujansuu kertoo, että Matimekin ja Merkintätalon kanssa yhteistyön tekeminen oli hyvin luonnollinen valinta, sillä yhteistyötä on tehty onnistuneesti ennenkin.

– Kartoitimme toimistolla oman alueemme osaajia ja lähestyimme Matimekia havainnemallien kanssa. Mallien pohjalta he lähtivätsuunnittelemaan, miten opasteiden toteutus onnistuu, Ville Kujansuu kertoo.

Matimekin asiakaskunnasta suurin osa on paikallisia, mutta osia tehdään myös muualle Etelä-Suomeen. Hyvinkään opasteprojekti on 17 työntekijää työllistävän firman omassa mittakaavassa pieni, mutta mielenkiintoinen.

– Oli mukavaa päästä tekemään tätä yhteistyöprojektia. Tämän kaltaiset pienemmät erät tuovat myös meidän työntekijöillemme mukavaa vaihtelua, Matimekin yrittäjä Markus Salomaa sanoo.

– Kannatti ehdottomasti lähteä avoimin mielin mukaan. Suunnittelu oli projektin haastavin osuus. Siinä piti ottaa huomioon muun muassa materiaalien kestävyys- ja työstöominaisuuksia. Teemme mielellämme jatkossakin yhteistyötä, myös muissa projekteissa.

Saavutettavuuteen kannattaa panostaa

Ja jatkoa on Hyvinkäällä luvassa. Tällä hetkellä MAK Median graafisen suunnittelijan Antti Törmälän työpöydällä pyörii suunnitelmia kaupungin suuremmista sisääntulo-opasteista.

– Hyvinkään kaupungin karttavastaava on lähettänyt minulle aluekarttoja, joista työstän kaupungin ilmeeseen sopivia versioita. Sisällön valmistaminen on meidän toimistomme isoin työ tässä projektissa, Antti Törmälä kertoo.

MAK Mediassa ollaan innoissaan projektin jatkumisesta ja siitä, että projekti on poikinut myös paljon muitakin töitä. Kujansuu sekä Törmälä muistuttavat, että myös Hyvinkää-lehden seuraava numero tullee piakkoin työn alle.

Kohdeopasteilla on saatu toivottua selkeää saavutettavuutta ja Jyrki Käen mukaan Hyvinkäällä on oltu erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön forssalaisten toimijoiden kanssa. Erityisesti MAK Medialle Käki myöntää kiitosta.

– Yhteistyömme on ollut erittäin sujuvaa, joustavaa, tehokasta ja miellyttävää. Kaikki on edennyt sovitussa aikataulussa ja toimitusten suhteen saimme tarvittavaa joustoa MAK Median päästä. Myös nopeus on ollut omaa luokkaansa. Tälle projektille on jatkoa luvassa ensi kesänä, kun käymme keskustan viittaopasteiden kimppuun, Jyrki Käki sanoo.

Kujansuu muistuttaa, että saavutettavuuteen ja selkeään opastukseen olisi tärkeää panostaa kaikissa kaupungeissa. Hän myös vinkkaa, että MAK Media toteuttaa mielellään vastaavia projekteja.

Aiheeseen liittyviä juttuja