Ypäjälle on aina mukava tulla

− Tuntuu, että elän elämäni parhainta aikaa. Viimeinen kesäloma on pidetty. Jään eläkkeelle 1. huhtikuuta Heinolan kaupungin henkilöstöjohtajan virasta, Sinikka Matteinen (ent. Malin) miettii.

Ypäjälle on aina mukava tulla | Tuttu kasvo | Kotiseutulainen

Sinikka Matteinen poikkesi Ypäjän reissullaan ensimmäiseksi Loimijoki Golfiin, missä on upea vanha hirsiaitta.

Ypäjän kunnanjohtajana hän oli lähes kymmenen vuotta. Sinikka Malin avioitui viime lauantaina, 11. syyskuuta, Ari Matteisen kanssa.

Matteinen lähti Heinolaan vuoden 2011 alussa. Heinolan virkaura on hivenen pidempi kuin Ypäjän.

− Hakeuduin Heinolaan, kun halusin keventää vastuualuetta. Kunnanjohtaja on virassaan melko yksinäinen ja yksin vastuussa, Matteinen pohtii.

Hän ei yhtään ihmettele, että kunnanjohtajan virkoihin ei ole suurta tunkua ja vaihtuvuus on melko suurta.

Matteisen jälkeen Ypäjällä on jo neljäs kunnanjohtaja, Tatu Ujula, kymmenen vuoden aikana.

Matteiselle kunnanjohtajana oli sydämen asia, että yhteisiä asioita hoidetaan hyvässä yhteisymmärryksessä naapurikuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kunnan elinvoimasta päättäminen korostuu

Kun sote vuonna 2023 toimii käytännössä, luottamushenkilöiden päätösvallasta häviää puolet. Tulevien päättäjien tärkeintä aluetta on huolehtia kunnan elinvoimasta ja opetustoimesta.

Heinolassa Matteisen virkakenttä kuintenkin laajeni. Hän oli kolmisen vuotta hallinto- ja kehitysjohtaja sekä va. kaupunginjohtaja.

Hän on palannut henkilöstöjohtajaksi. Kaupungissa on 18 000 asukasta ja kunnan palveluksessa 1 300 henkeä. Heinolan kunta ja kaupunki yhdistyivät vuoden 1997 alussa.

Matteinen on seurannut Hämeenlinnaan liittyneitä kuntia ja pannut merkille, että kuntaliitosten myötä vanhat kuntakeskukset hiljenevät.

Ypäjälle on aina mukava tulla | Tuttu kasvo | Kotiseutulainen
Sinikka Matteinen harrastaa aktiivisesti pyöräilyä. Tässä hän pitää pienen tauon ja ihailee Saimaata Vekararannan sillalla.

Kerran kesässä käydään Ypäjällä

Matteinen käy kerran kesässä Ypäjällä, minne on aina mukava tulla tapaamaan ystäviä ja ihailemaan laajoja peltomaisemia.

Hän poikkesi Ypäjällä elokuun puolivälissä. Ensimmäinen kohde oli Loimijoki Golf, jonka jäsen hän on edelleen, vaikka golfin pelaaminen on jäänyt.

Ypäjä Golfin lisäksi Matteinen on tyytyväinen kunnan hevosmaineeseen. Yksi tähtihetki oli, kun Ypäjä sai Hämeen viestintäpalkintona uuden kunnan hevosen, jolla kunnanjohtajakin ratsasti.

Hippolis – hevosalan osaamiskeskus ry:n – perustaminen oli myös upea teko. Siinä olivat mukana Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Maa- ja elintarvikealan tutkimuskeskus MTT, ProAgria Maaseutukeskusten liitto, Hevosopisto Oy, Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä HAMK ja Ypäjän kunta.

Hämettä ristiin rastiin

Matteinen on valmistunut hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopiston kunnallistieteen laitokselta pääaineenaan kunnallispolitiikka.

Gradun aihe oli kunnallisten maksujen ja taksojen kohtaanto Lahden kaupungissa.

Ensimmäinen kunta-alan harjoittelupaikka oli Kirkkonummen teknisessä virastossa. Toisen kesän kunnallinen työharjoittelu oli Riihimäellä. Ennen valmistumistaan hän työskenteli pari vuotta Lahden kaupunkisuunnittelussa tilapäisenä tutkijana.

Ensimmäinen vakinainen virka oli Kärkölän kunnan talous- ja suunnittelusihteerin virka, minkä jälkeen hänet valittiin Tuuloksen kunnansihteeriksi. Tuuloksen viran jälkeen Matteinen aloitti Ypäjän kunnanjohtajana.

− Kaikki kunnalliset virkani ovat olleet Hämeessä, Hauholta kotoisin oleva Matteinen sanoo.

Hän on havainnut, että vaikka ollaan Hämeessä, eri paikkakunnilla on omat tapansa ottaa uudet asukkaat vastaan.

Koska Matteisella on laaja ja monipuolinen kokemus kunnallisista viroista, hän on ollut Kuntaliiton pienten kuntien neuvottelukunnan jäsen.

Yhden valtuustokauden hän oli Kunnallisen Työmarkkinalaitoksen, KT:n valtuuskunnan jäsen.

Matteisen mukaan kunnallisessa päätöksenteossa on eniten muuttunut rahoituslähteisen monipuolisuus EU:n hankemaailman myötä sekä suunnittelun aikajänne.

Päätöksenteosta on tullut hektisempää.

Heinolassa on upeat maisemat

Matteinen kehuu Heinolan upeaa luontoa: on vettä ja metsiä. Hiljattain avattiin Heinolasta Kouvolaan johtava Kimolan kanava, missä liikennöi kaksi alusta.

Matteinen asuu viiden minuutin kävelymatkan päässä työpaikastaan aviomiehensä Ari Matteisen kanssa.

Sulkavalta kotoisin oleva Matteinen on Heinolan kaupungin rakennuspäällikkö. Hänellä on työuraa jäljellä viisi vuotta.

Pariskunnan yhteinen harrastus on monipuolinen liikunta. Niin pyöräily, hiihto kuin soutu, jota Ari Matteinen harrastaa Heinolassakin.

Samoin aikaa vietetään mökillä Saimaan rannalla Sulkavalla. Talvella usein hiihdetään Lapin lumilla.

58 kilometrin Sulkavan soudun Ari Matteinen on soutanut 26 kertaa kirkkoveneessä tai parisoutuna. Aikaa on kulunut kuutisen tuntia.

Sinikka Matteista, mummua, liikuttaa myös 2.5-vuotias Otava-poika Hämeenlinnassa, missä 38-vuotias Lauri asuu. 35-vuotias Arttu asuu Lahdessa.

− Hämeessä olen ollut koko ikäni. Ja tiedä vaikka eläkkeelle jäätyäni palaisin kotitaloon Tuulokseen, Sinikka Matteinen miettii.

Teksti ja kuvat: Sari Keskitalo ja Sinikka Matteisen kotialbumi.

Aiheeseen liittyviä juttuja