Oispa kaljaa! 

Suomen maatalousmuseo Sarkan Ruokamuseossa avautuu 15.9.2021 uusi näyttely Oispa kaljaa.

Oispa kaljaa!  | Uutiset | Kotiseutulainen

Oluen huurteiseen historiaan sukeltavassa näyttelyssä tutustutaan oluen valmistuksen vaiheisiin sekä perehdytään oluen merkitykseen ihmisten arjessa ja juhlassa kautta aikain. Avajaispäivänä tutkija FT Jenni Lares Tampereen yliopistosta kertoo Ruokakeskiviikon esityksessään oluen historiasta maaseudulla uuden ajan alussa seminaaritila Riihessä klo 18. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Sitä voi seurata myös verkossa suoratoistolähetyksenä museon YouTube-kanavalla ja osoitteessa: www.sarka.fi/ruokakeskiviikot

Oluenjuonnilla on Suomessa vuosituhantiset perinteet, mutta ensimmäiset kirjalliset lähteet kertovat oluen valmistuksesta ja käytöstä vasta myöhäisellä keskiajalla sekä uuden ajan alussa. Millaista olutkulttuuri oli suomalaisella maaseudulla viisisataa vuotta sitten? Miten olutta valmistettiin, mihin sitä käytetiin ja ketkä sitä joivat? Näihin kysymyksiin Lares vastaa esityksessään. Lares on historiantutkija, jonka vuonna 2020 valmistunut väitöskirja käsitteli 1600-luvun länsisuomalaista juomakulttuuria. 

Olut on ollut niin arkista janojuomaa kuin juhlajuomaakin, ja sen laatua ja kulutusta on valvottu ja säännöstelty aina keskiajalta lähtien. Kotona valmistetusta arkijuomasta on tullut kaupasta ja ravintoloista ostettavaa, alkoholipoliittisesti tarkoin säädeltyä nautintoainetta. Muuttuvien perinteiden, tapojen ja lainsäädännön lomassa olut on säilyttänyt suosionsa tähän päivään asti. Oispa kaljaa -näyttelyssä voi tutustua oluen valmistusprosessiin vaihe vaiheelta. Esillä on myös eri aikakausien juoma-astioita, joista olutta on nautittu. Oispa kaljaa on osa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamaa samannimistä näyttelyä. 

Oispa kaljaa Näyttelytila Ruokakulmassa 15.9.2021–9.1.2022

Aiheeseen liittyviä juttuja