Forssan Järjestöjentalo esteettömäksi

Sirkka-Liisa Ilvonen, Forssan Järjestöjentalo yhdistys ry.n sihteeri, kertoo pari vuotta kestäneestä inva-wc -hankkeesta.

Forssan Järjestöjentalo esteettömäksi | Uutiset | Kotiseutulainen

Salissa ja upouudessa vessassa Lounaplussan Tuula Kallioinen ja Elina Hujanen, puheenjohtaja Jarkko Jaakkola, Eläkeläisten yhdistyksen Elmi Huusela ja sihteeri Sirkka-Liisa Ilvonen.

− Alun perin vuonna 2019 anoimme Suomen Kotiseutu Liitolta 100 000 euroa kuuteen eri työkohteeseen talossa. Tähän sisältyi myös inva- wc:n rakentaminen. Avustusta tulikin vain 18.000 euroa, joten aloimme tutkimaan muita rahoitusmahdollisuuksia. Soitin Lounaplussan Tuula Kallioiselle, jolta kuulin, ettei Leader rahaa ollut nyt haettavissa. Hän totesi,että käynnissä olevien loppuraporttien jälkeen voi syksyllä vielä anoa rahaa, mutta työ tulisi aloittaa vuoden 2020 aikana. Jätimme Leader-hakemuksen 20.10.2020. Päätimme vielä odottaa Hämeen Ely-keskuksen hyväksyntää ennen kuin uskalsimme aloittaa työt 22.11.2020. 

Koronasta hyötyä

Puheenjohtaja Jarkko Jaakkola iloitsi siitä, ettei rakennustöissä tarvinnut hosua.

− Tähän hankkeeseen liittyi valtavat määrät erilaisia purkutöitä, rakennuslupia piti anoa ja oikeuksista ottaa selvää. Ihmisten talkoohenki oli korvaamaton apu. Onneksi nyt oli aikaa keskittyä, ajatella ja suunnitella asiat kunnolla. Se vaikutti urakani hintaankin, kun talo on koronan takia vähäisemmässä käytössä. Normaalisti täällä järjestetään eläkeläisten tansseja ja karaokea. Vietetään häitä ja syntymäpäiviä. Nyt saatiin hommat tehdä rauhassa. Ja parasta kaikessa oli, että saatiin hyödyllistä apua suunnittelussa Nikolas Saloselta, joka on itse pyörätuolissa. Hän kävi tarkistamassa pariin otteeseen, että tilaa on riittävästi ja tasot ovat oikealla korkeudella. Uusinta teknologiaa on bidehana, joka toimii automaattisesti, pytyltä ei tarvitse kurotella lavuaarille. Inva-vessan tiloihin lisättiin myös vauvojen hoitopöytä. Koko projektin suunnitteli rakennusmestari Heikki Tähtinen.

Inva-wc:n harjannostajaisia vietettiin iloisilla mielillä 30.7.2021. Ohjelmassa oli puheita, elävää musiikkia ja suuhunpantavaa. Forssan Järjestöjentalo on nyt kokonaan esteetön.

Forssan Järjestöjentalo esteettömäksi | Uutiset | Kotiseutulainen
Järjestöjentalo vaihtaa pian väriä vaaleanvihreäksi.

Forssan Järjestöjentalo ry

Talo on alkujaan ollut Kansantalo Oy, jonka perusti aikoinaan Suomen Kansandemokraattinen Liitto. Vuonna 1945 oli perustava kokous ja samana vuonna solmittiin myös vuokrasopimus talon tontista 2.11.1945 Forssan kauppalan kanssa.

1946 aloitettiin talon rakentaminen ja projektiin valittiin pääasiamies/tukkien kerääjä, joka organisoi materiaalihankintoja. Vuoden mittaan nimettiin lisää talkoopäälliköitä, koska talo tehtiin täysin talkoilla.

Rahoitusta saatiin materiaalihankintoihin jäsenistöltä, jota velvoitettiin antamaan korotonta lainaa rakennuskustannuksiin (miehet 1000mk) (naiset 500mk). Samoin kaupattiin myös Kansantalo Oy:n osakkeita, joita ihmiset saivat ostaa sijoitus mielessä.

Talo valmistui 19.01.1947, jota pidetään myös talon mahdollisenavihkimispäivänä.Talo on sen jälkeen ollut iltama-, tanssi-, kokous-, näyttely- ym. käytössä. 70-luvulla talossa pidettiin mm. suosittuja bingoja.

Aikojen saatossa talon nimi muuttui Kansantalo Oy:stä Järjestöjentalo ry:ksi.

Teksti ja kuvat: Tuija Brooker

Aiheeseen liittyviä juttuja