Uusi, ainutlaatuinen kesänäyttelytila Wiksbergin Taidevintti avataan kesäkuussa Forssassa

Wiksbergin kartanon vanhan talousrakennuksen yläkertaan remontoitu suuri näyttelytila on jo itsessään näkemisen arvoinen. Vanhat, osittain palaneet hirret ja rouhea tiiliseinä aikoien kuluessa syntyneine graffiteineen luovat erikoislaatuiset puitteet näyttelyille ja muille pienimuotoisille tapahtumille.

Uusi, ainutlaatuinen kesänäyttelytila Wiksbergin Taidevintti avataan kesäkuussa Forssassa | Uutiset | Kotiseutulainen

Kunnostaminen kesti yli seitsemän vuotta

Wiksbergin kartanon viljelypalstat -yhdistys on kunnostanut Forssan oletettavasti vanhinta vielä pystyssä olevaa, kartanon entistä talousrakennusta vuodesta 2017. Tyhjillään olleen rakennuksen katto paloi 2010-luvun alussa, ja rakennus pääsi huonoon kuntoon, kunnes Wiksbergin kartanon viljelypalstat lunasti sen ja alkoi kunnostaa sitä. Samaan aikaan perustettiin rakennuksen viereiselle tontille viljelypalstoja, joita kaupunkilaiset saavat vuokrata omaan käyttöönsä.

Työtä on tehty vuosia talkoovoimin ja erilaisten avustusten ja lahjoitusten turvin, ja muun muassa kahden tukikonsertin sekä huutokaupan tuotoilla. Seitsemän vuotta kestäneen kunnostustyön aikana on uusittu palanut katto, rakennettu uusi välipohja, korjattu yläkerran ikkunat, tehty uudet portaat yläkertaan ja asennettu ulkopuolinen hätäpoistumistie. Yläkerran näyttelytilaan kulkevien huoneiden seinät on savirapattu ja lattiat savivalettu vanhoja menetelmiä käyttäen. Viimeksi yläkertaan on saatu hätäpoistumistien portaat, ja rakennuksen sisäpuolella yläkertaan johtavien portaiden kaiteet.

Kunnostamista on tuettu laajasti

Tukea yhdistys on korjaustyöhön saanut Forssan kaupungilta, Hämeen ely-keskukselta, Museovirastolta, LounaPlussalta, Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistykseltä sekä useilta yksityisiltä yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Forssan ammatti-instituutin rakennusalan opiskelijat korjasivat välipohjan ja Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat rappasivat alakerran kolmen huoneen seinät ja valoivat lattiat.

Taidevintistä tulee tarpeellinen, persoonallinen lisä Forssan ja lähialueen kulttuuritiloihin. Jo itse rakennus on historiallisesti kiinnostava. Siinä on vuosien varrella ollut monenlaista toimintaa, jonkin aikaa siinä on toiminut myös Lounais-Hämeen Museo, kunnes sitä tarvittiin Karjalan evakkojen asuinkäyttöön.

Kuvataiteilija Asta Ranttilan maalaukset ensimmäisen näyttelyn pääosassa

Ensimmäisessä näyttelyssä on esillä forssalaisen kuvataiteilijan Asta Ranttilan (1930–2020) suurikokoisia ja värikkäitä maalauksia. Omaperäisen ja tuotteliaan, eri tekniikoita hyödyntäneen kuvataiteilijan ekspressiiviset ja ennakkoluulottomat työt ovat saaneet vaikutteita eri maiden kulttuureista. Maalausten lisäksi näyttelyyn on tulossa myös hänen keramiikkaveistoksiaan. Asta Ranttila oli myös aktiivinen jäsen Taideyhdistys Kuhankosken Killassa, ja Taideyhdistys Idun perustajajäsen. Asta Ranttilan töiden lisäksi näyttelyyn tulee myös Outi Rämön, Arja Kanervan ja Aaro Rauhalan töitä.

Seuraava näyttely heinäkuussa rakentuu vanhoista rakennuspiirustuksista vanhaa Forssaa paljon tutkineen tekstiilitaiteilija Ulla Nummikosken kokoelmasta. Piirustukset ja niiden ohessa valokuvat ja tarinat kertovat koko Wiksbergin alueen ja kartanon historiasta. 

Ensimmäinen kesänäyttely järjestetään Viksbergissä osoitteessa Kuivakorventie 2, 30300 Forssa. Näyttelyn aukioloajat ovat torstaista sunnuntaihin 7.6.–14.7.24 klo 11–17. Juhannusviikolla näyttely on kuitenkin avoinna vain sunnuntaina 23.6. Toinen, Forssan vanhojen rakennuspiirustusten näyttely avataan 18.7. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Talousrakennuksen viereisellä pellolla on viljelypalstoja, joita vuokrataan kaupunkilaisille edulliseen hintaan. Lisätietoja yhdistyksen facebook-sivuilta: Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry ja Wiksbergin Taidevintti.

Aiheeseen liittyviä juttuja