Banksyn upea näyttely

Vaikka kodikkaalla seutukunnallamme riittääkin koettavaa ja nähtävää, on sallittua myös välillä rohkaista mielensäja poistua suureen ja tuntemattomaan. Tällä kertaa kohteena on Mänttä, joka on tunnettu G.A. Serlachiuksen toimesta rakennetun tehtaan ansioista.

Banksyn upea näyttely | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Tehdas tuottaa tänä päivänäkin pehmytpaperia joka on koskettanut lähes joka suomalaisen takamusta ja siten tuottanut myös tehtaan omistajille aikamoisen vaurauden. Tätä vaurautta on aikanaan päätetty jakaa paitsi mänttäläisille, niin myös muille kansalaisille ja turisteille kahden huikean museon myötä, joissa on nähtävillä paitsi klassista taidetta, niin myös nykytaidetta. Nyt käynnin kohteena on 10.10.2021 asti nähtävillä oleva ja yli 100 teosta käsittävä Banksy – Visual Protest -kokoelma.

Katutaiteita

Katutaiteet, kuten graffitit sen ehkä tunnetuimpana osana, edustaa paljon muutakin kuin pelkkää urbaania taidetta. Se edustaa myös eräänlaista kansalaistottelemattomuutta, ja sen voi nähdä yksilön yrityksenä saada äänensä tai viestinsä kuuluviin. Siinä missä Muhammad Ali sai aikanaan maailman katseet ja korvat kiinnittymään häntä kohti hallitsemalla suvereenisti raskaansarjan nyrkkeilyä, hän käytti tätä forumia hyödykseen välittämällä tietoutta rotusorrosta ympäri maailman. Banksyn voi nähdä omassa ympäristössään saman tason kommunikoijana ja sanansaattajana. Hänen fooruminaan toimii kaupunkien seinät ympäri maailman. Hän kritisoi vahvasti sotaa, arvostelee politiikkaa ja pilkkaa kulutuskeskeistä arkeamme ja tekee sen taitavasti. 

Se, että Banksy on onnistunut pitämään henkilöllisyytensä salassa, lisää vain kiinnostusta häntä kohtaan. Kukaan ei ole vielä saanut selvitettyä Banksyn henkilöllisyyttä, mutta oletus on, että hän on noin 50-vuotias, Englannin Bristolissa nuoruutensa viettänyt mies.

Nykytaiteeseen pääasiassa keskittynyt Serlachius Museon toinen osa Göstä on huikean hieno paikka pitää näyttelyä ja sen sali on vaikuttava. Sisään mentäessä ambientit äänet sekoittuvat instrumentaaliseen urbaaniin rytmimusiikkiin ja hienosti toteutettu valaistus luo erityisen tunnelman. Nähtävillä on paljon Banksyn monipuolisesta urasta kertovia esineitä, kuten runsas määrä mm. puhuttelevia julisteita, postikortteja, levynkansia ja muutettua taidetta, joissa Banksy on maalannut olemassa olevien taulujen päälle. Löytyypä näyttelystä myös tarkasti paikaltaan irroitettu seinän palanenkin, johon Banksy on jättänyt taiteellisen jälkensä. Videoinstallaatio, jossa animoidut Banksyn teokset liikkuvat vauhdikkaasti näyttelyn äänimaailman mukana, on myös vangitseva. Banksyn taide ei välttämättä ole teknisesti niin vaativaa ja kaunista, mutta se helposti tunnistettavaa ja sisällöllisesti tuhtia ja vastaanottajalleen äärimmäisen silmiä avaavaa.

Banksyn upea näyttely | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Vapaa pääsy

Tunnetusti Banksy ei pidä siitä, että hänen teoksillaan rahastetaan museoiden, huutokauppojen tai kenenkään muunkaan toimesta. Mäntässä tätä henkeä kunnioitetaan sillä, että näyttelyyn on vapaa pääsy ja tämä on huikea juttu!  Kyseessä on yksi merkittävimmistä taidenäyttelyistä, mitä Suomessa tullaan näkemään vuonna 2021 ja tämä kannattaa ilman muuta kokea, jos vaan on mahdollisuus.

Teksti ja kuvat: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja