Kuhankosken Kilta Kevättä kohti

Kuhankosken Killan vuosinäyttely jon 3.-27.2.2021 Forssan kaupunginkirjaston yläkerran näyttelytila Vinkkelissä. Teemana on ”Kevättä kohti”. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Mukana on yli 30 taiteilijan töitä.

Kuhankosken Kilta Kevättä kohti | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kulttuuriyhdistys Kuhankosken Kilta on perustettu helmikuussa 1947. 1950-luvulla tuli tavaksi pitää kevättalvella taidenäyttely, ja yhdistys keskittyi pikkuhiljaa kuvataiteeseen. Jäsenet ovat taiteilijajäseniä, harrastajia ja kannatusjäseniä.

− Vuosinäyttelylle 2021 on annettu otsikko Kevättä kohti. Se sallii tekijöille täyden ilmaisuvapauden, mutta kannustaa myönteiseen tulevaisuuteen. Monin tavoin valmistetut teokset ovat ruumisarkkua lukuunottamatta kaikki jotain seinälle laitettavaa ja litteää. Osastot on pääosin jaoteltu tekniikoittain.

Tulevaisuudessa kokonaisia näyttelyitä on ehkä hyvä omistaa tietyille taidelajeille – grafiikalle ja piirustukselle, kuvanveistolle, vesivärimaalaukselle jne. Hyvässä lykyssä valtakunnallinen teoshaku tuottaisi uusia taiteilijajäseniä alueellemme, pohtii näyttelyn koordinaattori ja kuraattori Tuomas Vesala.

Rohkeasti toimeen

Kuhankosken Killan puheenjohtajan, Antti Niemen, mielestä Forssan seutukunta on taiteen ja kulttuurin saralla potentiaalinen alue. Alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön niin tieteen, taiteen kuin muunkin kulttuurielämän saralla. Meillä on lahjakkaita tekijöitä ja kulttuurin nälkäisiä kuluttajiakin.

− Liike-elämän palveluksessa ikäni olleena, olen kuitenkin jäänyt kaipaamaan vahvempaa esilletuloa niin tekijöiden kuin kuluttajienkin osalta. Kulttuurin tekijöiltä odotan aktiivisempaa, vaativampaa otetta elinkeinon harjoittajina ja kuluttajilta rohkeutta tuoda esiin odotuksiaan ja toiveitaan kulttuuripalvelujen saatavuuden osalta.

Kuvan, Sanan ja Sävelen taitajien omasta aktiivisuudesta riippuu mm. saadaanko alueelle kuuluvat tuet ja apurahat, vai jäävätkö ne vaatimattomuuttamme saamatta.

− Meneillään oleva Vuosinäyttely on yksi Killan tärkeimmistä näyttelyistä. Noin viidennes Killan 150 jäsenestä osallistuu aktiivisesti näyttelyihin. Nytkin Forssan Kirjaston Vinkkelissä on yli 30 taiteilijaa esillä ja työt edustavat monipuolisesta osaamista.

Puheenjohtajan katse on jo tulevissa vuosissa.

− Yhteistyö Kuvan, Sanan ja Sävelen kesken voi tuottaa valtakunnallista, jopa kansainvälistä toimintaa, kun vain rohkeasti toimeen tartutaan.

Katso Forssa TV:n tekemä videohaastattelu:

Aiheeseen liittyviä juttuja