Osaatko uuden laulun?

Odotimme junaa Pariisin esikaupungissa ystävän kanssa. Ranskalainen mies tuli kysymään, oletteko iloisia, kun laulatte koko ajan. Hymyilimme kysyjälle ihmetellen, lauloimmeko todella huomaamattamme. Olimme iloisia matkasta Pariisiin, Taizé-tapahtumasta ja hyvästä seurasta. Laulu lähti itsekseen ilosta, innostuksesta ja levosta.

Osaatko uuden laulun? | Hartaus | Kotiseutulainen

Tämän pyhän tekstit ovat täynnä iloa, laulua ja rakkautta. Taustalla on pääsiäinen, jonka valoisa sanoma on saanut jo tuhansia vuosia sielun kielet soimaan. Se on sanoma Jeesuksesta, joka kerralla maksoi kaikkien ihmisten synnit ja antaa ristintyönsä tähden sydämelle rauhan, ilon ja ikuisen elämän taivaassa. Tästä Kristuksen sanomasta on syntynyt aikojen kuluessa valtava määrä sävellyksiä, jyhkeitä passioita ja kauniita veisuja.

”Laulakaa Herralle uusi laulu!” innostaa psalmi. Ilmestyskirjan taivasnäyissä lukee: ”Kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien kohina tai ukkosen kumu. Toisaalta se oli kuin lyyransoittajan laulua ja soittoa. Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten edessä laulettiin jonkinlaista aivan uutta laulua. Sitä ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo 144 000, jotka oli ostettu maan päältä.”

Apua, oppimistavoite. Miten tuon laulun voi osata? Kuinka voisin pärjätä pyhässä, taivaan kuorossa minäkin, käheä kurkkulaulaja, jonka soittokin on säröllä ja viulun talla vinossa?

Se laulu annetaan taivaasta lahjaksi juuri särkyneille ja murheellisille. Muistelen usein Eino Leinon säkeitä: ”Olen väsynyt lauluni valheeseen. Herra, tee minut lapseksi jälleen! Minä tahdon soittoni särkyneen viedä suurelle virittäjälleen.”

Köyhät, syntiset ja käheät saavat tulla Jeesuksen luokse. Hän korjaa anteeksiantamuksellaan säröisen soittimen, virittää sielun kielet ja saa jokaisen soimaan omalla, persoonallisella äänellään. Hän rakastaa meitä ja pyytää meitä rakastamaan toisiamme.

Jeesuksen pelastusteko on voimassa vielä tänäänkin ja sen saa ottaa vastaan lahjana. Jeesus värvää meidät mielellään taivaalliseen kuoroon sopraanoon, alttoon, tenoriin, bassoon ja ties minne sfääreihin. Armosta se nousee, uusi laulu.

Heini Kataja-Kantola.
​​​​​​​Kirjoittaja on runoileva perheenäiti, A-kanttori ja arjen ihmeistä innostuva kävelijä

Aiheeseen liittyviä juttuja