Mitä kuuluu nyt? Esko Tonterin ohjenuorana avoimuus

Humppilassa pitkän kunnanjohtajan uran tehnyt Esko Tonteri painottaa rehellisyydestä ponnistavien ihmissuhdetaitojen merkitystä.

Mitä kuuluu nyt? Esko Tonterin ohjenuorana avoimuus | Ihmiset | Kotiseutulainen

Humppilassa rauhallisia eläkepäiviä viettävä Esko Tonteri viihtyy tutuiksi tulleissa maisemissa muun muassa ulkoilun merkeissä.

Humppilassa elämänmenoa eläkepäivillään seuraava Esko Tonteri luonnehtii itseään positiivisen luonteen omaavaksi.

− Olen aina uskonut ja luottanut siihen, että asiat selviävät, kun niitä viedään eteenpäin määrätietoisesti ja rehellisesti sekä avoimin mielin, hän summaa.

Hän saa määritelmälleen pohjaa pitkäaikaisena Humppilan kunnanjohtajana hankkimastaan perspektiivistä. Keskeistä osaa hänen kaavassaan näyttelevät ihmissuhdetaidot, jotka lähtevät kyvystä katsoa omaa itseään suoraan silmiin.

− Ensimmäisenä on oltava oma itsensä. Kun ei teeskentele itselleen ei tarvitse teeskennellä muillekaan.

Siitä kannattaa Esko Tonterin mukaan aina lähteä, että luottamus palkitaan luottamuksella.

− Valheesta jää sitä paitsi ennemmin tai myöhemmin kiinni ja siinä käy pelkästään oman jaksamisenkin kanssa huonosti.

Somerolla syntynyt Esko Tonteri hankki ensimmäiset kokemuksensa kuntatyönantajasta Punkalaitumelta, jossa vierähti elinkeinoasiamiehenä sekä kunnansihteerinä yhteensä seitsemän vuotta kestänyt jakso.

Konsulttiyritys lepotilassa 

Humppilassa marraskuussa 1986 aloittamastaan kunnanjohtajan virasta hän siirtyi eläkepäiville tammikuussa 2013. Vuosien 2017 ja 2018 vaihteen molemmin puolin hän palasi vielä vanhaan työhönsä puoleksi vuodeksi äitiysloman sijaisena.

Tonterin eläkepäiville laskeutumiseen kuului oman konsulttiyrityksen perustaminen.

− Firma on edelleen olemassa, mutta työni lopetin sen osalta käytännössä jo vuoden 2019 ja 2020 vaihteessa , hän toteaa.

Pääsektorin hänen konsultointitoiminnassaan muodosti yrityselämä. Hän toteaa tunteneensa yrittäjät kuten yrityssektorin toimijat yleensäkin itselleen omalla korostuneella tavallaan sekä läheiseksi että tärkeäksi yhteistyötahoksi koko työuransa ajan.

− Yrittäjät muodostavat kunnalle voimanlähteen, josta oikeastaan kaikki muukin riippuu.

Kysymyksessä on hänen mukaansa myös kohderyhmä, jonka kanssa hän on ollut aina mielellään tekemisissä. Hän korostaa molemminpuolisen luottamuksen ja ymmärryksen merkitystä tämän kunnalliselämän avainsektorin kanssa.

− Virkamiehen on luotava asetelmaan henki, jossa yritysten edustajat luottavat hänen tekevän tahollaan kaiken, mikä on tehtävissä. Silloin myös heidän voi odottaa suhtautuvan asioihin vastavuoroisella luottamuksen asenteella.

”Yrittäjät muodostavat kunnalle voimanlähteen, josta oikeastaan kaikki muukin riippuu.”

Hyvin valmistellut päätökset 

Esko Tonteri summaa kokeneensa yhteistyönsä elinkeinoelämän eri sektoreiden kanssa sujuneen kaiken kaikkiaan myönteisiä muistoja jättäen. Samaa viestiä hänelle kertyi kunnanjohtajan vuosilta suunnattavaksi myös niin Humppilan kuntapäättäjien kuin virkakoneistonkin suuntaan.

Tältä osin omat todisteensa Tonterin viestin paikkansapitävyyden puolesta kertyivät hänen kunnanjohtajakaudellaan Humppilan kunnanvaltuuston kokouksista. Lähes tavaramerkin luonteiseksi havainnoksi tuli, että kunnan korkein päättäjätaho niputti asialistansa päätöksiksi puolessa tunnissa. Välillä siihen aikamääreeseen mennessä ehdittiin juomaan päälle päätteeksi kuppilan puolella pullakahvitkin kuin hyvin sujuneiden kauppojen vahvistukseksi ainakin.

− Siinä piti vain pohjustaa asiat huolellisesti ja kaikki asioihin kytkeytyen tiedossa olevat tekijät kaikissa käsittelyn vaiheissa huomioiden ja esille tuoden.

 Hän huomauttaa kunnallisasioiden hoitamisessa kysymyksen olevan myös kärsivällisyydestä.

− Asioiden tuominen päätettäväksi niin, että ne lykkääntyvät kiireestä johtuneen puutteellisen valmistelunsa vuoksi eteenpäin, on turhaa ilmapiirin vaarantamista.

− Kunnan virassa pitää myös oppia hyväksymään, että asiat eivät mene aina niin kuin itse haluaisi niiden menevän.

”Kunnan virassa pitää myös oppia hyväksymään, että asiat eivät mene aina niin kuin itse haluaisi.”

Aikaa myös käsillä puuhailuun

Tällä hetkellä Esko Tonterin aika kuluu Humppilan keskustassa sijaitsevan omakotitalon rauhassa, johon koronaviruspandemia tuo oman painotuksensa. 

− Olen aina pitänyt käsillä puuhastelusta ja siihen liittyen kotipaikassani Someron Kaurakedossa riittää muun muassa metsän hoidon parissa omaa tekemistään.

− Näin omassa talossa asuvalla on myös kotona kunnostelun parissa aina yhtä ja toista askaroimista.

Teksti ja kuva: Erkki Kuronen

Aiheeseen liittyviä juttuja