Hannu ja Sini Torvinen kasvattavat lihasikoja

Niin kauan kun ihminen syö, meitä tarvitaan. Mutta maatalouden pitää olla myös kannattavaa yritystoimintaa, ei harrastusta. Suomesssa maataloutta ei pidä ajaa liian ahtaalle, humppilalainen nuori viljelijäpariskunta Sini ja Hannu Torvinen miettivät.

Hannu ja Sini Torvinen kasvattavat lihasikoja | Humppila | Kotiseutulainen

Sini ja Hannu Torvisella on 2,5 kuukauden ikäinen Johannes-poika.

He viljellevät Tourunkulmalla neljättä vuotta Jokivarsi-nimistä tilaa. Lihasikalassa on tuhat porsasta, joille pyritään saamaan rehu 140 hehtaarin peltoalalta.

Pelloilla kasvaa kevät- ja syysvehnää, ohraa, härkäpapua ja kauraa, joka yritetään saada leipäviljaksi. Tilan rehustamon myllystä siat saavat tuoretta syötävää.

Viime kasvukauden oikukkaiden ilmojen vuoksi on jouduttu ostamaan rehuviljaa.

− Alkukevät näytti hyvältä, mutta pitkä kuiva hellejakso ja sen jälkeen sateinen kausi verottivat viljasatoa.Vaikka peltotyöt tekisi kuinka oikeaan aikaan, ilmoille ei voi mitään.

Hannu Torvinen on Jokivarsi-tilan kolmas isäntä. Tosin suvulla on maataloustausta jo menetetyn Karjalan Hiitolasta, josta pappa tuli jatkosodan loputtua Humppilaan.

Ajatushautomossa muhii suunnitelmia

Hannulle oli jo nuorena itsestäänselvyys, että hänestä tulee maanviljelijä. Vaikka pienenä hän ajatteli piirtävänsä autoja.

Hän on valmistunut Viikistä agronomiksi pääaineena maatalousteknologia.

Tuusulasta kotoisin oleva vaimo on myös agronomi pääaineena kotieläintiede. Häneltä sujuvat kaikki maatalouden konetyöt. 

Tilalla käy yksityinen lomittaja, sillä mahdollisesti neljäs viljelijäpolvi, 2,5 kuukauden ikäinen Johannes vaatii äidin huolenpitoa. Vanha isäntä auttaa tarvittaessa.

Hannu ja Sini Torvinen kasvattavat lihasikoja | Humppila | Kotiseutulainen
Hannu Torvisella on tuhannen porsaan lihasikala.

Torvisilla on kehittämis- ja laajentamissuunnitelmia, mutta ne mietitään tarkoin ennen kuin aloitetaan toteutus.

− Olen avoin kaikelle uudelle ja etenkin tutkimukselle. Ajatushautomo toimii koko ajan ja laskemia tehdään,  Sini Torvinen sanoo.

Tila on kahdessa tutkimushankkeessa. Vaikka tilalla sikojen saparon purenta ei ole ongelma, asiaa seurataan entistä tarkemmin Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

HK:ta kiinnostaa porsaiden teuraspainon kehitys viimeisinä viikkoina.

Porsaat tulevat tilalle kahden kuukauden ikäisinä. Niitä kasvatetaan kolme ja puoli kuukautta, jolloin ne ovat saavuttaneet 120 kilon teuraspainon. Sikala lämpiää hakelämmöllä. Energiapuu saadaan  metsän harvennuksista.

Porsaiden lisäksi tilalla on kaksi vasikkaa, joita Sini Torvinen pitää lemmikkeinään. Toinen on Länsi-Suomen ja toinen Pohjois-Suomen nautakarjaa.

Talouspuoli on kaikkein haastavin

Viime vuoden veroilmoitus on valmis.Pariskunta teki itse sen, mutta antoi lopputuloksen ammattikirjanpitäjän tarkastettavaksi.

− Kyllä itse pitää tietää tarkasti tulot ja menot. Ja miten voisi menoja pienentää ja tuloja suurentaa. Talouspuoli on erittäin haastavaa eikä kaikki ole itsestä kiinni. Teurassikojen hinta on yksipuolinen ilmoitusasia.

Viime maaliskuussa alkanut korona-aika on rajoittanut vapaa-ajan viettoa.

Pariskunta on lomaillut kolme päivää Tuusulassa vaimon kotona. Siellä moottoripyörät ja etenkin niiden rassailu kiinnostaa Hannua.

Sini pelaa ringetteä Forssassa ladyjoukkueessa. Lisäksi hän tuomaroi ringettepelejä liittotasolla.

Sini Torvinen vaikuttaa myös MTK Lounais-Hämeen johtokunnassa.

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo