Autettavia riittää jouluna ja 11 kuukautta sen jälkeenkin

Paula ja Harri Vigilantin perustama Asenne ry on vuodessa auttanut n.1000 lasta, nuorta tai perhettä. ”On kulutettu meidän aika hyvin, annettu toisille ja saatu itsellekin hyvää mieltä”, totesi Harri Vigilant.

Autettavia riittää jouluna ja 11 kuukautta sen jälkeenkin | Uutiset | Kotiseutulainen

Kaikki lähti lähipiirin auttamisesta. Se tuntui hyvälle ja toiminta laajeni. Lopulta Vigilantit huomasivat, että toimintaa on helpompi pyörittää yhdistyksen nimissä. Nyt on virallinen pienkeräyslupa, sponsoreita ja autettavien määrä kasvaa. Ja julkinen tilinpäätös.

− Kysymys on voimavarojen lisäämisestä. Tekemisen järjestämistä. Harrastusmahdollisuuksien tasa-arvoistamista.

Siitä se lähtikin. Paula työskentelee ravintola-alalla, on paljon tekemisissä muusikoiden kanssa.

− He lahjoittivat soittimia ja me lahjoitimme ne kunnostuksen jälkeen eteenpäin. Tätä teemme myös edelleen. Mutta joulun alla jaetaan myös ruokakasseja.

Aikaa ja taitojakin voi antaa

Auttava taho ja autettava kohtaavat harvoissa tapauksissa. Mutta ensimmäinen kysymys on auttajalle kuitenkin, että mitä haluat tehdä, miten auttaa ja minkälaista avuntarvitsijaa. Näin apu kohdistuu sinne, minne auttaja sen haluaa kohdistuvan, vaikkakin nimettömästi.

− Ajan ja ammattitaidon antaminen ovat todella hienoja asioita, Paula korostaa, ja kertoo yksinhuoltajaäidin talosta, jonka ulkoverhoilua oli tekemässä 30 talkoolaista.

− Tämä on ihmisten yhdistämistä. Moni haluaa auttaa ihmistä, jonka tilanne on ehkä joskus itsekin koettu.

Avun tarve kartoitetaan. Annetulle tuelle laitetaan tavoite. Ja sen toteutumista seurataan. 

− Hallinnollisia tai muitakaan kuluja ei juuri ole, koska hoidamme Harrin kanssa kaiken. Niinpä apu menee sinne, minne pitääkin.  Olemme Harrin kanssa vapaaehtoisia tekijöitä, ei palkollisia. 

Nyt työtä tehdään myös yhdessä Forssan hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Siellä tehdään kysely, mitä apua asiakkaat tarvitsivat ja Asenne ry:ssä mietitään minkälaista apua he voivat tarjota.

− Esimerkiksi harrastusmahdollisuuksien oikeudenmukaisempi jako voi käytännössä tarkoittaa osallistumismaksujen hoitamista tai vaikka harrastusvälineitä.
Mutta jouluna se voi tarkoittaa myös joululahjoja lapsille tai juurikin sitä ruokakassia.

Entä Sinä?

− Jos joku haluaa tarjota apuaan jossain muodossa – yksityinen tai yritys, niin meidän nettisivujen kautta tai facen kautta viestiä meille. Samoin jos joku tarvitsee apua. Me toimimme pääosin Forssassa tai vähän sen ympäristössäkin.

Miksi?

− Tämä on meidän yhteinen juttu Harrin kanssa. Paljon hyvää mieltä tästä saa. Ja niin kuin Harri sanoi, käytämme ainakin aikamme hyvin. 

Joulu on Vigilanteillekin rauhoittumisen aikaa. Sitä vietetään perhepiirissä.

− Vuodessa on 11 muutakin kuukautta kuin joulukuu. Avun tarve ei lopu jouluun.

Käy katsomassa Asenne ry:n sivut asennery.fi

Voisitko Sinäkin auttaa?

Aiheeseen liittyviä juttuja