Yötä vasten Galleria Moletissa

Galleria Moletissa, Forssan Museolla taidemaalari Riikka Lenkkerin Yötä Vasten -näyttelyn maalauksista muodostuu tutkielma katseilta piilossa pysyvästä kehonkielestä yön pimeinä tunteina.

Yötä vasten Galleria Moletissa | Uutiset | Kotiseutulainen

Nykyajan ihmiselle uneen pääseminen ei ole itsestään selvä asia. Nukahtamisvaikeudet ja aamuöiset heräilyt ja valvotut tunnit ovat monille meistä tuttuja ongelmia. Yöaika tarjoaa niin lepoa kuin loputtoman pitkiä yksinäisiä tunteja. 

Näyttelyn teoksissa todellisuus kutistuu sängyn rajaamaksi tilaksi, jossa ryppyiset lakanat, patjoihin jääneet painaumat ja lähietäisyydeltä kuvatut vartalot luovat intiimin vaikutelman. Nukkuminen näyttäytyy painavalta tuntuvana ruumiillisuutena ja tahattoman kontrolloimattomalta, mutta samalla hetkelliseltä vapautumiselta päivä-minän rajoista ja rooleista, kun taas aamuyöllä pimeässä valvovissa hahmoissa korostuu yksin itsensä kanssa olemisen raskaus.  

Tyhjiä vuoteita kuvaavissa maalauksissa tallentuu sängyssä vietetty aika vuodevaatteisiin jääneinä jälkinä ja tahroina. Katsojalle jää tunne läsnäolon ja poissaolon samanaikaisuudesta. 

Yläviisto kuvakulma antaa mahdollisuuden tarkkailla ihmisyyttä epätavallisesta näkökulmasta suorasukaisen paljaana. Maalausten vahvat väriyhdistelmät, näyttävät kuosit ja painokankaat tekevät teoksista kuitenkin helposti lähestyttäviä ja tunnistettavia. 

Riikka Lenkkeri (s.1971 Kemijärvellä) asuu ja työskentelee Mäntässä. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta (L’Accademia Ligustica di Belle Arti) vuonna 1995. Lenkkerin teoksissa näkyy eurooppalaisen taiteen perinteen tuntemus. Hän yhdistelee ja rinnastaa maalauksissaan erilaisia maalaustekniikkoja ja esittämistapoja. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista. 

Galleria Moletti
Wahreninkatu 12, Forssa

Aiheeseen liittyviä juttuja